- CannaTommy vindt opnieuw schimmel in zijn Bedrocan wiet!
- Wietman laat Sneeze bloeien (en een beetje vergelen…)
- Zes nuttige toepassingen voor je cannabis knipafval (trim)
- Ook in cannabisland is het Black Friday: sla je slag!
- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#13)
- Naar het zuiden des lands voor een verse Sweet Tini
Groundhog Day in coffeeshopland
PvdA-Kamerlid Marith Volp (voorheen Rebel) zei dat het debat over het coffeeshopbeleid haar aan de film ‘Groundhog Day’ doet denken. Cannabis-onderzoeker Nicole Maalsté kent de film niet, dus ze heeft ‘m maar even opgezocht. Het invullen van de Grass Poll wordt er alleen maar urgenter door – doe mee!
Gevangen in een tijdslus
Groundhog Day is een feestdag die jaarlijks op 2 februari in Canada en delen van Amerika wordt gevierd. Een bosmarmot (groundhog) voorspelt volgens de traditie hoe lang de winter nog zal aanhouden door op een beschaduwd of zonnig moment uit zijn hol te komen. Een weerman, die tegen zijn zin voor de zoveelste keer verslag moet doen van de gebeurtenis, komt in de gelijknamige film (1993) in een tijdlus terecht waardoor hij deze dag steeds opnieuw beleeft. Hij is de enige die doorheeft dat het iedere dag Groundhog Day is; anderen hebben niks in de gaten. Sindsdien staat Groundhog Day voor situaties waarbij elke dag een herhaling van de vorige lijkt.
Bitchfight
Het is inderdaad een prima samenvatting van het cannabisdebat. Ik volg de kamerdebatten over het drugsbeleid al vele jaren en ervaar elk debat als een déjà vu. Met vier dames als woordvoerster had het kamerdebat van 8 juni af en toe iets van een pure bitchfight. Verder was het vooral erg saai en voorspelbaar. Het CDA en andere christelijke partijen houden stug vol dat coffeeshops een verkeerd signaal afgeven en dat het gebruik van drugs niet normaal mag worden gevonden. CDA-kamerlid Madeleine van Toorenburg verwoordde het als volgt: “Het gedoogbeleid is enkel bedoeld om drugshandel op een hoekje toe te staan voor de enkeling die zichzelf naar de vernieling wil helpen.”
De VVD schuift de beslissing over teeltexperimenten daarom door naar een volgend kabinet onder het motto: we blijven nadenken
De PvdA-woordvoerdster riep maar weer eens dat er experimenten nodig zijn. Terecht merkten de woordvoersters van D’66 en de SP op dat de PvdA hun eerdere voorstel om teeltexperimenten toe te staan niet heeft ondersteund waardoor er geen meerderheid in de Tweede Kamer is behaald. De VVD is onderling verdeeld en wil daarom geen verandering. Zij schuiven de beslissing over teeltexperimenten daarom door naar een volgend kabinet onder het motto: we blijven nadenken. De woordvoerders van Groen-Links, PVV, PvdD, CU en 50+ hadden kennelijk wat beters te doen. Die waren er deze keer niet eens bij.
Bepaal je eigen toekomst via de Grass Poll
Als je niet beter wist, zou je er moedeloos van worden. Gelukkig zijn er behalve deze politieke werkelijkheid ook nog andere werkelijkheden. Buiten de Haagse stolp staat de tijd niet stil en worden er inmiddels gewoon voorbereidingen getroffen voor experimenten met wietteelt. Buitenlandse durfkapitalisten proberen een voet aan de grond te krijgen op de Nederlandse markt. De Nederlandse markt is immers de poort naar Europa. Hoog tijd dus om blowers en andere cannabisconsumenten te vragen hoe zij graag zouden willen dat cannabisland er in de toekomst uit ziet. Daarom heeft de cannabissector samen met een aantal organisaties (zoals WeSmoke, Suver Nuver, VOC-Nederland en PGCMG) een enquête ontworpen die iedereen online kan invullen: de Grass Poll.
10.000 cannabisliefhebbers
Het idee is simpel. Als 10.000 cannabisliefhebbers de Grass Poll invullen, ontstaat er een goed beeld van de wensen van de Nederlandse cannabisconsumenten. Grass Poll gaat er met een publiekscampagne voor zorgen dat politiek Den Haag de stem van de cannabisconsument hoort. Gelegenheidsroker, verstokte blower, medicinale verdamper, ieders mening telt. Laat daarom via Grass Poll weten hoe jij erover denkt. Dat kan geheel anoniem. De stem van velen klinkt nu eenmaal harder dan de stem van een enkeling.
Stigma
De afgelopen week hebben 775 cannabisconsumenten de Grass Poll ingevuld. Speciaal voor RollingStoned een klein inkijkje in de eerste resultaten. Om de uitslag van de Grass Poll niet te beïnvloeden, beperk ik me tot de opmerkingen die mensen aan het eind van de enquête hebben geplaatst. Cannabisconsumenten willen als normale burgers worden behandeld, zoals uit deze oproep blijkt : “Stop de waanzin over drugs en laat mij alstublieft geen crimineel meer zijn.”
Veel cannabisliefhebbers wijzen op mensenrechten en hun recht op zelfbeschikking. Recht op roes, noemt iemand het
Het stigma dat aan cannabis kleeft, zit veel consumenten hoog. Zij hopen op normalisering en maatschappelijke acceptatie. Een blower schrijft dat hij al een paar keer junk is genoemd, omdat mensen een mening vormen zonder de reden van het gebruik te kennen, in zijn geval rouwverwerking. Een ander verklaart een hardwerkende, belastingbetalende en zorgzame vader voor zijn kind en chronisch zieke vrouw te zijn.
Eigen wietplanten telen
Veel cannabisliefhebbers wijzen op mensenrechten en hun recht op zelfbeschikking. Recht op roes, noemt iemand het. Veel consumenten zien niets in overheidsbemoeienis en willen graag hun eigen wietplanten kunnen telen. Iemand vindt dat de overheid mensen hun medicijn niet moet ontnemen. Een ander schrijft dat er een breed circuit is van mensen die hun wietopbrengsten niet verkopen, maar weggeven.
Hypocrisie ten top
De opmerkingen laten ook zien dat veel cannabisliefhebbers het vertrouwen in de politiek hebben verloren. Zo verklaart iemand niet te stemmen omdat de democratie een illusie is. Een ander schrijft dat politici niet deugen: “Het zijn allemaal leugenaars en zakkenvullers”. Weer een ander zegt zeer teleurgesteld te zijn in de politiek en alles wat erachter zit: “Ik ben het vertrouwen in politiek verloren. En wil er eigenlijk niks meer mee te maken hebben. Hypocrisie ten top.”
“De politieke partij die ervoor kiest cannabis te legaliseren krijgt mijn stem”
Anderen hebben hun geloof in de politiek nog niet helemaal verloren, maar wantrouwen de huidige politici. Zo schrijft iemand: “Politiek interesseert mij wel, maar ik weet bij god niet welke hufter ik kan vertrouwen.” Een ander verklaart: “De politieke partij die ervoor kiest cannabis te legaliseren krijgt mijn stem.” De boodschap is duidelijk. Politiek Den Haag zal beter zijn best moeten doen om het vertrouwen van deze kiezers voor zich te winnen.
Kom in actie consumenten en coffeeshops!
Laten we ervoor zorgen dat politici eindelijk naar cannabisconsumenten gaan luisteren. Heb je zelf een coffeeshop of andere onderneming in de cannabissector, activeer je klantenkring dan om de enquête in te vullen. Hoe dat kan, lees je hier.
Ben je cannabisconsument en heb je de Grass Poll zelf al ingevuld, help dan mee om Grass Poll bij zoveel mogelijk mensen onder de aandacht te brengen.
Het klonk trouwens erg origineel, die opmerking van het Tweede Kamerlid over Groundhog Day. Maar toen ik ging onderzoeken waar de opmerking vandaan kwam, bleek dat al een aardig legertje politici naar de bosmarmot in zijn hol hebben verwezen, de laatste paar jaar. Zou het erop wijzen dat zelfs politici hun werk als een repeterende poppenkast beoordelen?
(advertentie)