(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Hoewel de risico’s veel kleiner zijn dan rijden onder invloed van alcohol, is het niet aan te raden om stoned achter het stuur de kruipen. Toch had de Amerikaanse Melanie Brinegar uit Denver (29) daar geen problemen mee. Sterker nog, ze zegt dat ze stoned zelfs beter kan rijden, en werd er onlangs voor vrijgesproken!

Melanie raakte een paar jaar geleden betrokken bij een auto-ongeluk waarbij haar ruggengraat werd samengedrukt. Hier heeft ze nog altijd pijn van, zeker als ze in de auto zit en er dan druk op haar rug komt. Mediwiet bood haar verlichting en daarom verhuisde ze van de staat Indiana naar Colorado, waar ze haar medicijn legaal kon gebruiken en een baan vond in een cannabis dispensary. Maar stoned rijden is in de staat zonder meer dus wel strafbaar.

car-85320_1280

Zijn dronken bestuurders een probleem? Ja, zeker. Zijn blowende bestuurders een probleem? Als het aan Melanie ligt niet…

Rit naar rechtbank

Vorig jaar werd Melanie door de politie in Westminster aan de kant gezet, omdat haar nummerbord verouderd zou zijn. De dienders roken een sterke wietlucht en Melanie biechtte heel eerlijk op dat ze had geblowd. Vervolgens onderworpen de dienders haar aan de bekende Amerikaanse nuchterheidstest: dertig seconden op één been balanceren. Dit lukte Melanie niet. Bovendien was de hoeveelheid werkzame THC in haar bloed 19 nanogram, ver boven de toegestane 5 nanogram. Dat werd een ritje naar de rechtbank.

Sterk verhaal

In de rechtbank stond Melanie absoluut haar mannetje. Ze vertelde dat de limiet van 5 nanogram niet eerlijk is voor mediwietpatiënten. Marihuana maakt haar meer gefocust en een veiligere bestuurder, voegde ze hier aan toe. En volgens Colin McCallin, haar advocaat, waren de nuchterheidstesten zelfs voor nuchtere bestuurders al moeilijk. McCallin zei verder dat de resultaten van de test die zijn cliënte moest uitvoeren helemaal niet zo rampzalig zijn als de politie beweerde en dat er geen bewijs is dat blowen van Melanie een slechtere bestuurder maakte.

De jury en de rechter waren het met Melanie en haar advocaat eens en dus ging ze vrijuit. De uitspraak is belangrijk voor Melanie omdat ze twee jaar geen mediwiet zou mogen gebruiken als ze een schuldbekentenis zou afleggen.

(advertentie)