(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Misschien wel het meest bedreigende strafproces ooit in de korte geschiedenis van wietlegalisatie in Colorado. De Amerikaanse buurstaten Oklahama en Nebraska hebben Colorado namelijk aangeklaagd. Volgens hen creëert de staat een “gevaarlijk gat in het federale drugscontrolesysteem”. 

De aanklacht luidt dat “cannabis door dit gat de aangrenzende staten binnenstroomt, waarbij geen rekening wordt gehouden met de drugswetten van daar en het enorm veel stress oplevert voor het rechtssysteem”. De twee staten gaan met de zaak naar het Federaal Hooggerechtshof. John Suthers, procureur-generaal van Colorado, zegt niet van plan te zijn de legalisering stop te zetten.

tweet klacht nebraskaWil van het volk

“We zijn niet verbaasd over de bezorgdheid, maar Nebraska en Oklahama’s grief is meer vanwege het niet nakomen van federale wetten wat betreft marihuana dan de keuzes van de stemmers in Colorado”, legt Suthers uit. De procureur-generaal van de staat Washington, Bob Ferguson, zegt achter Suthers te staan. “Ik zal vechten tegen elke poging van andere staten om zich te bemoeien met de wil van de stemmers.”

Inbraak op grondwet

De Rocky Mountain-staat zou niet het recht hebben om wetten te introduceren die in strijd zijn met het federale verbod, want dat is een inbraak op de grondwet. Onlangs is besloten dat de federale regering zich niet meer mag bemoeien met het beleid van medische cannabis.  Maar recreatief gebruik is volgens de landelijke wet sowieso nog steeds illegaal…

Veel kosten

Toegenomen kosten door arrestaties, inbeslagnames van voertuigen en smokkelwaar en het overplaatsen van gevangenen worden aan het lijstje toegevoegd. Procureur-Generaal van Nebraska Jon Bruning zegt dat belastingbetalers de dupe zijn. Maar wie gaat dan zijn rechtszaak betalen? De oplossing die waarschijnlijk het beste is, licht voor de hand: legalisering. Net zoals in de meeste staten.

Niet de juiste manier

John Hickenlooper, gouverneur van de staat Colorado, betwijfelt of een rechtszaak de juiste manier is om tot een overeenkomst te komen. Op dit moment overlegt hij met de aanklagers. Juridische specialisten zijn ook sceptisch. Volgens Robert Mikos, hoogleraar recht aan de Vanderbilt University in Nashville, kan het Congres staten niet verplichten om marihuana te criminaliseren. Zijn collega aan de universiteit van Denver, Sam Kamin, zegt dat als het proces succesvol is, het geen bedreiging zal vormen voor de wet maar dat winkels waar wiet wordt verkocht wel zouden kunnen sluiten. Het heeft meer te maken met de commerciële verkoop en regulering dan met de macht van Colorado om gebruik en bezit te legaliseren.

(advertentie)