(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Met nog minder dan tien warme decemberdagen in het vooruitzicht is het einde van 2015 in zicht. Wat bracht dit jaar voor de cannabisbranche? Tijd voor een terugblik door cannabisadvocaat Maurice Veldman op ‘een jaar waarin de crisis bij Justitie voor iedereen manifest werd’.

De wietpas

Over de wietpas wordt nog geprocedeerd bij de Hoge Raad. Om precies te zijn: de Hoge Raad is gevraagd uitspraak te doen over de vraag of alle burgemeesters in Nederland  over moeten gaan tot het weren van niet-ingezetenen uit de coffeeshops. Dit mag tot nu toe wel in Maastricht maar onduidelijk is of deze maatregel ook in Amsterdam vanuit Den Haag kan worden opgelegd. Dat burgemeesters de maatregel aan hun laars lappen betekent niet dat de minister dit moet accepteren, is de gedachte. In de gedoogvoorwaarden is geen ruimte voor lokaal maatwerk. Dat is er in de praktijk ingeslopen. De BCD en 18 andere eisers willen graag dat de Hoge Raad dit maatwerk nu juridisch verankert. Dan is de wietpas definitief passé. Naar verwachting doet de Hoge Raad over circa zes maanden uitspraak.

Uitstel van sluitingen in Amsterdam

shutterstock_226700743

[illustratie: Cory Thoman/Shutterstock]

Deze cassatieprocedure heeft ertoe geleid dat de geplande sluiting van 15 Amsterdamse coffeeshops is uitgesteld in afwachting van de uitspraak van de Hoge Raad. Dat is goed nieuws, want er zijn in Amsterdam al veel te veel coffeeshops gesloten en het water staat nu al iedereen tot aan de lippen.

Christelijk gezwatel

Ondanks de negatieve effecten van de vele sluitingen blijken er christen-democratische politici te zijn die zich bont en blauw ergeren aan het verleende uitstel. Zo luidden twee fanatieke geloofsbelijders van het CDA afgelopen zaterdag in Het Parool de noodklok over de politieke lobby die tot dit uitstel leidde.

Het getergde stel voerde in hun hetze aan dat cannabisgebruik in Nederland aanzienlijk hoger is dan elders. En Amsterdam maakt het helemaal bont, daar consumeert de jeugd het meest, zo beweerden ze. Onderzoek zou aantonen dat minderjarigen gewoon in coffeeshops cannabis kopen. En zo zwatelen ze twee pagina’s door in hun van iedere realiteitszin gespeende hartenkreet.

Het is tamelijk schokkend dat mensen die geen enkel idee hebben waar ze over preken als volksvertegenwoordigers in de Amsterdamse raad of de Tweede Kamer mogen zitten. Van al hun beweringen is precies het tegendeel waar.  Wat fijn zou het toch zijn als politici eerst eens onderzoeksrapporten van bijvoorbeeld justitie zouden lezen voordat zij de bühne opzoeken voor hun praatjes. Deze hallucinerende boetepredikers horen thuis in een gereformeerde coffeeshoploze gemeente ver weg op de Veluwe en niet in een metropool die de liberale hedonistische levensstijl tot haar wezenskenmerk heeft verheven.

Growshopverbod

Wat heeft het growshopverbod een hoop invallen, inbeslagnames, geprocedeer en discussie opgeleverd. Voor het openbaar ministerie was het geen gelopen race, rechters tonen zich doorgaans bijzonder kritisch. Komend jaar zal duidelijk worden hoe dit verbod in de praktijk wordt gehandhaafd.

Minister Van der Steur doet net alsof zijn neus bloed over al die tientallen rechterlijke uitspraken en de initiatieven van de burgemeesters en houdt unverfroren vast aan de Opstelten-doctrine

Regulering van de achterdeur

Hét spraakmakende nieuws dit jaar was natuurlijk het rechterlijk pardon voor de idealistische wietteler Doede de Jong uit Appelscha. Mooier kon het niet. Maar wat zal de Hoge Raad hierover zeggen? Het Openbaar Ministerie laat het er niet bij zitten en stapte in enkele verloren zaken naar de Hoge Raad. Dat geldt overigens ook voor Checkpoint. Die beslissing is voor de hele branche van groot belang en komt komend jaar.

Rechterlijk pardon voor stash

shutterstock_122015611

[illustratie: KUCO/Shutterstock]

Dit kabinet gooide de achterdeur van coffeeshops met een harde klap dicht nadat rechters bleven bepalen dat dit nu eens eindelijk politiek moest worden geregeld. Burgemeesters in het land namen ook een breed gedragen initiatief met hun manifest over Joint Regulation. Minister Van der Steur doet net alsof zijn neus bloed over al die tientallen rechterlijke uitspraken en de initiatieven van de burgemeesters en houdt unverfroren  vast aan de Opstelten-doctrine.

Dat rechters met hun uitspraken vaker politieke bedoelingen hebben en de regering wil bewegen tot het nemen van bepaalde beslissingen is ook buiten de cannabisbranche meermalen gebeurd dit jaar. Dit toont aan dat de kwaliteit van deze regering zelfs in de rechtszaal in twijfel wordt getrokken. Dat is tamelijk nieuw en hoopgevend.

Teeven-deal

In maart moesten minister Opstelten en zijn staatssecretaris Teeven, de Batman & Robin van Veiligheid en Justitie, het veld ruimen na al hun politieke gesjacher met de zogeheten ‘Teeven-deal’. Het gelieg en gedraai over een oude deal met voormalig hasjhandelaar Cees H. deden hen de das om. Exit dus.

Het was de zoveelste onverkwikkelijke affaire binnen het ministerie van Veiligheid en Justitie, dat onder leiding van deze twee zelfbenoemde crimefighters helemaal onbestuurbaar was geworden. Agenten bleken zeer gevoelige informatie naar het criminele milieu te lekken waardoor grote drugsonderzoeken mis liepen.

Ook opvolger Van der Steur gaf inmiddels zijn brevet van onvermogen af. Volkert van der G. werd op de foto gezet in Amsterdam. Het was allemaal in scène gezet door het ministerie zelf maar dat was tot staatsgeheim verklaard. Die achterbakse strategie kwam natuurlijk toch uit en stuitte bij het publiek en bij het parlement op ongeloof en verontwaardiging. Met deze affaire bewees ook de huidige minister zijn hand er niet voor om te draaien om de Kamer onjuist voor te lichten.

Bezuinigingen ondermijnden de opsporingskwaliteiten bij de politie, die toch al niet uitblonken. Een voormalig rechercheur maakte van zijn hart geen moordkuil hierover en schreef een openhartig boek. In rechtbanken is soms een tekort aan personeel waardoor zittingen niet kunnen doorgaan en strafzaken gewoon niet plaats vinden. Leg dat maar eens uit aan het publiek. Het ministerie van V & J maakt er een potje van en staat zwaar voor schut.

Geen verbetering

Het vertrek van Opstelten en Teeven bracht de cannabisbranche geen verbetering. De zaken staan ook met de opvolger van Opstelten nog steeds op scherp. Ik verwacht komend jaar weinig veranderingen. Het kabinet heeft er in ieder geval voor gezorgd dat wiettelers rustig door kunnen telen. Coffeeshops blijven goede zaken doen, dus voor degenen die alle maatregelen hebben overleefd zal het een goed 2016 worden.

[openingsfoto: Arthimedes/Shutterstock]
(advertentie)