- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
‘Safe drugs’-app: 1 kleine joint per week
In Groot-Brittannië hebben wetenschappers de eerste app ter wereld gelanceerd die je vertelt hoeveel je van een bepaalde drug veilig kan nemen. Volgens deze ‘Safer Use Limits’-app kan één klein jointje per week geen kwaad voor de gezondheid… (*proest)
Uiteraard is het hier van belang te kijken naar de afzenders van de 1-joint-per-week boodschap. Dat zijn namelijk mensen die hun geld verdienen in de verslavingszorg en wetenschappers zich bezighouden met de probleemgevallen en dergelijke. Hun app is gebaseerd op de gegevens van het Global Drug Survey, een jaarlijks internationaal online onderzoek naar druggebruik onder de bevolking. Daarover berichtten wij onlangs: ‘Online drugs kopen – ook wiet – in opmars‘.
De eerste ‘safe wiet-app’ ter wereld
Voor de wiet-app hebben enkele wetenschappers de gegevens van 40.000 blowers gebruikt om te bepalen wat nu veilig cannabisgebruik is, waarbij de (mentale en fysieke) gezondheid voorop staat. Later volgen ook nog apps voor o.a. xtc, cocaïne, alcohol en ketamine. Met de apps hopen de makers de gezondheidsschade van drugs te verminderen, omdat ze ook wel weten dat hun eigenlijke boodschap – gebruik geen drugs dan heb je ook geen schade – helemaal nergens op slaat.
Goed, wiet dan. Dr Adam Winstock, een psychiater en deskundige op het gebied van verslavingsmedicijnen, heeft de app officieel gelanceerd. Hij geeft ook les aan King’s College in Londen. Hij is er zo eentje die ’t liefst alle drugs de wereld uit helpt, maar dat dit niet lukt begrijpt hij nog wel. Vandaar zijn app. “De realiteit is dat de risico’s van het ervaren van schadelijkheid door drugsgebruik daadwerkelijk enorm verminderd kan worden voor de meeste mensen met de juiste adviezen.”
Problemen, problemen…
Winstock: “De laatste jaren zijn we bezig geweest om naar de data te kijken van drugsgebruikers over de hele wereld, in een poging om te bepalen hoe die adviezen zouden moeten luiden.” Volgens de laatste Global Drug Survey-gegevens blowen 4 op de 10 cannabisgebruikers meer dan 100 keer per jaar. Dr Winstock en andere drugsbestrijders geloven dat dit genoeg is om te zorgen voor problemen: een slechtere gezondheid met impact op geheugen, humeur, gezondheid van de longen, mentale gesteldheid en motivatie. En 1 op de 20 cannabisliefhebbers doet het elke dag. Deze groep loopt volgens de Britten een groot risico op afhankelijkheid, terugtrek-gedrag en een negatief effect op persoonlijke relaties, veroudering en motivering…
1 klein jointje per week
Na veel puzzelen zijn de geleerden in Engeland met een advies gekomen voor blowers waarbij deze problemen niet bestaan: 1 klein, niet te sterk jointje per week. Jawel, per week.
Mensen met mentale gezondheidsproblemen en zwangere vrouwen zouden beter helemaal niet aan de wiet gaan, want die zijn “extra kwetsbaar”. De bedenkers van de eerste ‘gezond-blowen-app’ ter wereld (we zetten die aanhalingstekens er natuurlijk niet voor niets bij, red) hopen dat blowers beter luisteren naar de uitkomst van de app dan naar adviezen van medici en doktoren in persoon.
Wij helpen het hen hopen, maar niet heus. Eén klein licht jointje per week… pfff. Schiet ons dan maar meteen lek 🙁
(advertentie)