- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Henneppluim Openluchtmuseum Bokrijk
Toegegeven, wij zijn nooit te beroerd om deze burgemeester of gene minister onder uit de zak te geven als ze opzichtig falen t.o.v. cannabis. Maar we zijn ook niet te flauw om iemand een fraaie pluim te geven als ze het wel goed doen. Zoals het Openluchtmuseum in Bokrijk!
Om de henneppluim te overhandigen zullen we moeten afreizen naar het Vlaamse Genk in de provincie Limburg, waar zich op 550 hectare het Provinciaal Domein Bokrijk bevindt. Een groot recreatief gebied waar schitterende fiets- en wandelpaden doorheen voeren. Zo mooi dat er geregeld filmopnames zijn, o.a. voor de Suske en Wiske-speelfilm De Duistere Diamant. Maar het meest bekend is het gebied vanwege het Openluchtmuseum. Ongeveer 140 authentieke gebouwen vormen de kern van de erfgoedcollectie, die daarnaast uit gereedschappen en alledaagse gebruiksvoorwerpen bestaat. Zo’n 30 000 stukken kwetsbaar erfgoed en de gebouwen getuigen van het dagelijkse leven van de 17e eeuw tot 1950.
[tot zover deze aflevering van Ontdek Je Plekje, voor meer toeristisch gebabbel verzoeken we je het internet te raadplegen]
En daar hoort hennep dus ook duidelijk bij, vinden de mensen van dit museum. Omdat hennep in vroegere tijden – nog voordat het door de VS en daarna alle andere landen om valse redenen tot paria van de plantenfamilie werd verketterd dus – een heel belangrijk gewas was. Eeuwenlang werd hennepvezel gebruikt om touwen van te maken en werd de olie ervan genuttigd in koude gerechten. Het zaad diende trouwens ook als vogelvoer. De vezels van hennep zijn ook perfect om als dichting in schepen te dienen, omdat ze de neiging hebben op te zwellen als ze water opnemen. Verder werd er van hennep nog sigarettenblaadjes gemaakt weten ze in het Openluchtmuseum, alsook kleding, isolatiemateriaal en andere bouwelementen.
Hennep deel van onze geschiedenis
Kortom, genoeg reden om ook hennepplantages (openingsfoto van dit artikel) aan te leggen op het museumterrein, daar valt geen speld tussen te krijgen. “De plant heeft een meerwaarde in het verhaal van onze geschiedenis”, vinden ze in Bokrijk. Maar de tientallen jaren van anti-propaganda door de overheid heeft zijn uitwerking op de argeloze brave burger niet gemist, dus er kwamen vragen van bezorgde wandelaars en bezoekers die wietplanten meenden te zien. Gelukkig is het museum niet overstag gegaan door de hennep om te kappen en hebben ze het volgende bordje geplaatst (hetgeen wij overigens ook eens graag op het voorhoofd van minister Opstelten zouden vastnieten, maar dit terzijde uiteraard):
(advertentie)