- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
China wordt gek van cannabis!
In het land met 1,3 miljard inwoners doen ze vrij spastisch over cannabis, concludeert internationaal columnist Jennifer Zansa. Hoewel Chinezen al duizenden jaren weten van de wiethoed en -rand, treden de autoriteiten er hard tegen op. Maar ondertussen bereidt China zich ook voor op een leidende rol in een gelegaliseerde cannabiswereld!
Lange hennepgeschiedenis China
China is een groot, heel groot land. Zo gigantisch groot dat het centrale gezag worstelt om het land te regeren met zijn ijzeren, post-communistische vuist. Er zijn simpelweg te veel mensen, met zo veel verschillende sociale, culturele en taalkundige achtergronden dat het een belachelijke uitdaging is om de boel te harmoniseren.
Eén ding waarover niemand het volkomen eens is met elkaar is cannabis. China heeft een ongelooflijk lange geschiedenis van hennep en cannabisgebruik en het deelt zijn grenzen met diverse landen die zwaar betrokken zijn bij de moderne cannabishandel. Daarbij horen Kazachstan, Afghanistan, Pakistan, India en Nepal; alles bij elkaar wordt er een gigantische hoeveelheid van de wereldproductie cannabis op de stoep voor China geproduceerd. Verschillende van de grensprovincies (zoals Xinjiang en de autonome Tibetaanse regio’s) hebben een hand in de illegale cannabishandel en natuurlijk is China ook met grote afstand ’s werelds grootste producent van legale hennep.
Chinezen bezitten helft cannabispatenten
China heeft eveneens 309 van de 606 globale patenten gerelateerd aan cannabis in zijn bezit, en het lijkt er dus op dat het land zich comfortabel aan het voorbereiden is op een wereldwijd model waarin cannabis volledig legaal zal zijn. Maar aan de andere kant blijven de wetten met betrekking tot cannabisverkoop-, -bezit en –gebruik buitensporig streng en zijn ze ernstig aan hervormingen toe.
China veroordeelt nog steeds cannabis dealers en smokkelaars tot de doodstraf wanneer er vijf kilo of meer van de drugs wordt aangetroffen. Afgelopen september nog verscheen er een bericht dat verschillende Australische toeristen worden vastgehouden en op een rechtszaak wachten, nadat ze gevangen zijn gezet voor het in bezit hebben van ‘significante hoeveelheden’ cannabis. Als zij schuldig bevonden worden, is de doodstraf een erg realistische mogelijkheid – het zou niet voor het eerst zijn dat het land buitenlanders executeert wegens drugs-aanklachten.
Het zal een cannabis dominantie zijn die uitsluitend de machthebbers en hun favoriete ondernemingen ten goede komt, en het betekent niet opening van de handel voor iedereen
Sterker nog, het lijkt er zelfs sterk op dat China momenteel nog veel harder optreedt tegen drugsbezit dan normaal gesproken. Een recente golf van arrestaties van prominente Chinese burgers heeft het onderwerp onder de aandacht van het grote publiek gebracht, en veel inwoners roepen om het verlichten van de draconische wetten. Afgelopen augustus kwam het nieuws dat de wereldberoemde acteur Jackie Chan halsoverkop naar Beijing was afgereisd in een poging om zijn 32-jarige zoon Jaycee te helpen die samen met de Taiwanese filmster Ko Chen-Tung was gearresteerd nadat er meer dan een ons wiet bij hen gevonden was.
Grootste wietplantage ooit ontdekt
In juni vorig jaar kondigde China’s president Xi Jinping aan dat illegale drugs uitgeroeid moesten worden en overtreders serieus bestraft. De meedogenloze jacht heeft tot dusver geleid tot meer dan 7.800 arrestaties alleen al in de stad Beijing, inclusief diverse beroemdheden en hooggeplaatste personen. Eveneens in augustus ontdekte een Chinese satelliet een illegale cannabisplantage die zich uitspreidde over de provincies Binnen-Mongolië en Jilin, naar verluidt de grootste wietkwekerij die er ooit ontdekt is sinds de oprichting van de Volksrepubliek in 1949! Er werden helaas geen details bekendgemaakt over de precieze omvang of over de maatregelen van de autoriteiten…
Verantwoorde heksenjacht
Vanzelfsprekend vinden de autoriteiten het verantwoord om een heksenjacht te houden, omdat het cannabisgebruik de afgelopen jaren aanzienlijk is gestegen. Cannabis is ondertussen een aantrekkelijke bron van belastingvrij inkomen geworden voor veel ondernemende individuen verspreid over China’s uitgestrekte grondgebieden. Kijken we onderaan de streep dan zou het goed zo kunnen zijn dat China zich voorbereidt op wereldwijde dominantie in de cannabisindustrie. Maar het zal een dominantie zijn die uitsluitend de machthebbers en hun favoriete ondernemingen ten goede komt, en het betekent niet een algemene opening van de handel voor iedereen die er maar aan mee wil doen.
Deze logica nog even volgend, zal iedereen die de vruchten plukt van de handel zonder daarvoor belasting te betalen gegarandeerd persona non grata zijn voor de autoriteiten, en ook zeker tot een voorbeeld gesteld worden.
(advertentie)