- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Trinidad & Tobago wil legale mediwiet
Terwijl Jamaica medicinale cannabis heeft gelegaliseerd, kijkt de rest van de Caraïbische eilanden vooralsnog toe. Behalve Trinidad en Tobago. Professor Emertius Kenneth Ramchand van de University of the West Indies roept op om daar wiet te decriminaliseren voor medicinale doeleinden.
Trinidad en Tobago ligt voor de kust van Venuzuela en er wonen nog geen anderhalf miljoen mensen. De bekendst inwoner is wellicht rapper/zangeres Nicki Minaj (ja, die met die geprononceerde bubbel butt). Professor Ramchand zoekt nu echter ook de publiciteit en zei in een interview met Sunday Newsday dat ‘medicinale cannabis absoluut gedecriminaliseerd moet worden’, zij het in kleine hoeveelheden voor persoonlijk gebruik. Grotere hoeveelheden kan volgens hem niet omdat dat de indruk wekt dat iemand dealt.
Ervaringen opdoen in Jamaica
In augustus 2000 deed Ramchand al in de senaat een oproep om marihuana te decriminaliseren voor medicinaal gebruik. “Al die wietvelden die we nu afbranden, zouden we in plaats daarvan in beslag moeten nemen en er medicinale cannabis van maken”. In de senaat vertelde hij ook dat hij toen hij op Jamaica woonde hij geblowd had om te kijken hoe dat voelde en dat het werd gebruikt in soep en koekjes. Die uitspraken leidden tot een boel kritiek en later moest hij toegeven dat zijn bekendheid met wiet enigszins overdreven had.
Niet schadelijker dan rum of tabak
Ramchand vindt wel dat dat marihuana in kleine hoeveelheden niet zo schadelijk is als rum of tabak, maar dat de regering voorzichtig moet zijn, omdat veel van de cannabis die ze in Port Of Spain op straat verkopen niet puur is en vermengd is met andere drugs. De overheid kan mediwiet reguleren, kweken en zorgen dat het een puur product is dat mensen op recept kunnen halen en dat gebruikt kan worden voor glaucoma, kanker en aids.
Jongeren kunnen gered worden
In september 2013 vroeg Ivor Archie, opperrechter van het hooggerechtshof, het parlement goed te kijken naar de manier waarop mensen met kleine hoeveelheden wiet behandeld worden en over de voordelen van decriminalisatie. De economische en sociale gevolgen van het opsluiten van jongeren voor bezit of consumptie van kleine hoeveelheden drugs waren volgens hem groot. “Niet-gewelddadige jongeren die de wet overtreden worden als criminelen neergezet terwijl ze gered zouden kunnen worden.”
Portugal als voorbeeld
Minister-president Kamla Persad-Bissessar zei dat ze niets had tegen Archie’s opmerkingen maar dat de regering iets moet doen met wetsovertreders. Procureur-generaal Anand Ramlogan zei dat de regering een debat over cannabis verwelkomt. Volgens een collega van Ramchand, professor Neil Singh moet er gekeken worden naar landen waar wiet gedecriminaliseerd is zoals Nederland, Portugal en Zwitserland. Er zijn daar minder rechtszaken en mensen zijn meer open over hun cannabisgebruik, weet Singh.
Minder werk politie
Decriminalisering zal wellicht ook wat werk uit handen nemen van de politie op Trinidad en Tobago, die vaak over te weinig middelen beschikken om gevaarlijke drugsbendes het hoofd te bieden. En als het daar gelegaliseerd wordt nadat Jamaica als eerste overstag ging, is het Caraïbische hek misschien wel helemaal van de dam.
(advertentie)