- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
Wietcocktails, the next big thing..?
‘High cuisine’ met wiet is nu nog een underground-fenomeen en beperkt tot Amerikaanse staten waar cannabis legaal is. Gerechten en drankjes die met gemak in een sterrenrestaurant geserveerd kunnen worden, maar dan met wiet. Een nieuw fenomeen binnen dit gebied zijn de wietcocktails.
Zogenaamde ‘mixologisten’ zijn aan het experimenteren met twee soorten manieren van wietcocktails maken. Cocktails met toegevoegde THC en cocktails die de echte groene smaak van cannabis nabootsen.
Beperkt tot privé-evenementen
De reden dat deze drankjes en gerechten zo underground zijn heeft vooral te maken met het verbod op openbare cannabisconsumptie. Restaurants en bars vallen daar ook onder, dus wordt er vooral tijdens privé-evenementen aandacht aan besteed.
Wiettincturen
Voor edibles gebruik je meestal wietboter- of olie, maar voor drankjes gebruiken ze tincturen. Dat zijn mengsels van kruiden of drugs die opgelost zijn in alcohol. Op die manier worden ook bitterlikeurtjes gemaakt. Eerst halen ze de wiet door de grinder en decarboxyleren ze het (kort verwarmen in een oven op lage temperatuur). Daarna mengen ze de cannabis met alcohol, vaak een sterk alcoholische drank zoals Everclear, en laten ze dat een aantal uren tot een aantal dagen trekken. Vervolgens kunnen ze die met een pipetje aan de cocktails toevoegen.
Wiet verdrinken
Een makkelijker alternatief is gewoon om wiet te doorweken in een fles drank. Maar op die manier krijg je wel een heel sterk brouwsel terwijl tincturen met meer precisie te gebruiken zijn. Als sterke drank je ding niet is, zou je eventueel ook wijn kunnen gebruiken. Wietbier bestaat al, cannabis en hop zijn tenslotte familie van elkaar. Dit bier is echter niet zo sterk als bovengenoemde voorbeelden.
Hoge standaard van Roberta
De hoge standaard voor cannabiscocktails is gezet in 2012 bij de bar Roberta’s in Brooklyn, New York. Daar stond een Gin Sour met THC gemaakt van gin, citroensap, suiker, eiwitten, grapefruitlikeur en een tinctuur van gin, Earl Grey theeblaadjes en grapefruit-achtige wietsoort op de kaart. Daarnaast was er nog de California Painkiller met rum, vers sinaasappelsap, ananas, kokosolie met cannabis en nootmuskaat.
Drankjes waar over na is gedacht
Al deze cocktails zijn niet zo maar drankjes waar ze wiet bij gooien. Dit zijn cocktails waarover is nagedacht en die bepaalde smaken van wietsoorten naar voren brengen en soms ook naar achteren. Mike Stankovich die de drankjes voor Roberta’s bedacht en nu manager is van een andere bar in Brooklyn zegt: “Niemand praat hierover, maar je drinkt cocktails tijdens het uitgaan om iets te voelen. Of je het nu doet om te relaxen of losser te worden maakt niet uit. Op recreatief gebied opent dit echt deuren”. Stankovich serveert de brouwsels zelf niet bij zijn eigen bar Alameda, maar hij vond de Painkiller zo lekker dat hij er een namaakversie van verkoopt met shiso in plaats van cannabis. Shiso is een plant die veel mineralen en vitaminen bevat en waarvan de olie in de keukens van een aantal Aziatische landen wordt gebruikt.
Wiet en alcohol goede combinatie?
Natuurlijk is niet iedereen een voorstander van het idee om alcohol en marihuana met elkaar te mixen. Een wiettinctuur toevoegen aan sterk alcoholische dranken is ‘niet de meest verantwoordelijke manier om zowel cannabis als alcohol te consumeren’, zegt Jane West, eigenaar van cannabisevenementenbedrijf Edible Events in Denver.
Scott E. Lukas, hoogleraar psychiatrie en farmacologie aan de Harvard Medical School, is het daarmee eens, en hij heeft naar eigen zeggen heel wat onderzoek gedaan over de gezamenlijke effecten van cannabis en alcohol. “Mensen kunnen niet zo goed herkennen wanneer de effecten van twee drugs gecombineerd zijn. Ze vertragen je, maken je besluiteloos en alcohol zorgt er voor dat je meer risico’s neemt”. Lukas is vooral bezorgd over mensen die gaan rijden als ze aan een alcoholisch THC-drankje hebben gezeten. De cannabinoïde verstoort volgens hem wel 24 uur lang je tijds- en afstandswaarneming, zelfs als de ‘high’ al is uitgewerkt.
Wietcocktails verleiden comazuipers
Een ander nadeel is dat THC misselijkheid en overgeven tegengaat (en dat cannabis daarom zo vaak wordt voorgeschreven aan kankerpatiënten) waardoor comazuipers mogelijk overmoedig worden en zichzelf dood kunnen drinken. “Er gaan echt mensen dood van te veel alcohol drinken”, zegt Lukas. Het probleem van de wietcocktails ligt vast meer bij alcohol dan bij cannabis.
Klein beetje alcohol het beste
‘Highballs’ (mixdrankjes als gin en tonic) zijn volgens West de ideale manier om wiet en alcohol te combineren: een klein beetje alcohol, net genoeg THC-tinctuur om er een kick van te krijgen en goed mixen. Staat genoteerd. “Ik denk dat alcoholbedrijven in de toekomst licht-alcoholische drankjes uitbrengen met THC die smaken zoals whiskey of bourbon.”
Lopen drankbedrijven achter?
Eerder kondigde diëtiste Bethenny Frankel, uitvindster van de caloriearme alcoholische drank Skinnygirl, aan de cannabiswereld in te willen gaan met haar ‘Skinnyweed’ waar je geen vreetkicks van krijgt. En de legale wietindustrie is tenslotte de snelst groeiende industrie van Noord-Amerika. Lopen de grote drankbedrijven achter? Stankovich denkt er het volgende over: “Als je 30 jaar in de toekomst kijkt, heb je misschien wel Stoli Weed, oftewel wodka met cannabis.”
Of wietcocktails the next big thing gaan worden is maar de vraag. Het is in ieder geval wel een voorbeeld van de vele innovaties door legalisering van wiet.
(advertentie)