- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Nederland: bedevaartsoord voor blowers
Kathleen Chippi wil van Nederland de meest wietvriendelijke plaats ter wereld maken. Hiervoor heeft ze een referendum opgesteld waardoor inwoners kunnen stemmen om minder geld uit te geven aan het oppakken van niet-criminele cannabisliefhebbers.
Het kleine Nederland staat al jaren bekend als een soort Lourdes voor spirituele en medicinale wietliefhebbers. Toch vindt Kathleen dat het altijd nog wel een stukje cannabisvriendelijker kan. En daar heeft ze natuurlijk een goed punt.
Niet écht vrij
De voormalig dispensary-medewerker en kunstenares uit het Amerikaanse Nederland, vindt namelijk dat niemand in Colorado écht vrij is om zo veel te blowen of te kweken als hij of zij zelf wil, zij het voor mediwiet of voor funwiet. Cannabis is nog altijd illegaal volgens de Amerikaanse federale wet en dat maakt het beleid in het Amerikaanse Nederland dus bijna net zo schizofreen als het beleid in ons eigen Nederland.
Een recente uitspraak van het Hooggerechtshof in Colorado maakte Kathleen bezorgd over de federale status van cannabis. Een bedrijf mag een medewerker namelijk ontslaan als hij of zij mediwiet gebruikt. Ook al doet diegene dat buiten werktijd en volgens de regels van de staat.
Referendum
Het referendum van Kathleen houdt in dat de gemeente Nederland niet meewerkt aan onderzoeken en arrestaties van mensen door statelijke of federale wetshandhavers in verband met cannabis voor therapeutische of spirituele doeleinden.
Toch is niet iedereen onder de indruk van Kathleens voorstel. De lokale officier van justitie, Stan Garnett, vindt het nogal symbolisch. “Ik zou niet weten hoe je van Nederland een nog groter cannabisparadijs kan maken. Ik ben heel duidelijk geweest wat betreft de wetten. Harddrugs zijn nu een prioriteit van alle politiemachten in de regio. Niemand wordt hier opgepakt voor wiet, zelfs niet in opdracht van de minister van Justitie.”
Ook burgemeester Joe Gierlach vindt het niet nodig om iets aan de wet te veranderen: “Ik denk niet dat referenda of soortgelijke dingen de beste manier zijn om wetten te veranderen. De task force die ik heb opgezet voor marihuana werkt als een trein. Iedere burger heeft zijn stem kunnen laten horen en tot dusver heb ik niemand horen klagen.”
Shawn Coleman, een wietlobbyist, beweert dat wietkwekers en blowers zich meer zorgen moeten maken om lokale- en wetten op staatsniveau, dan om federale wetten. Ook hij noemt het voorstel symbolisch: “Ze willen je gewoon laten weten dat Nederland een veilige plek voor je is als mediwietpatiënt”. Volgens Coleman zijn er ook plekken in Colorado waar je helemaal geen medi- of funwiet kunt krijgen en dat heeft niets te maken met federale wetten.
Progressief Nederland
Sinds de legalisering van mediwiet in 2000 en die van funwiet in 2012 hebben veel steden en dorpen in Colorado hun eigen softdrugsbeleid. Het bergstadje Nederland wordt opmerkelijk genoeg al een tijd beschouwd als één van de meest progressieve plaatsjes. In maart 2014 opende daar een heus cannabiscafé. Maar dat mediwietpatiënten in de staat Colorado hun baan kunnen verliezen, zelfs al zijn ze volledig nuchter onder werktijd, is natuurlijk niet leuk. Daar moet nog wel wat tegen gedaan worden.
Veel succes!
Het referendum van Kathleen heeft minstens 69 handtekeningen nodig voor er daadwerkelijk gestemd kan gaan worden. Dat is ongeveer 5 procent van de 1300 geregistreerde stemmers in Nederland. Dan moet het ook nog eerst bekeken worden door de Raad van Toezicht, zegt Laura Jane Baur, de gemeentesecretaresse. Dat gaat ergens begin augustus gebeuren maar als de raad het voorstel afwijst krijgen de inwoners alsnog de kans om over Kathleens voorstel te beslissen. Tot die tijd zal Kathleen heel veel succes nodig hebben, aangezien ze nog niet iedereen uit Nederland mee heeft.
(advertentie)