- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Wietteelt populaire hobby in Amsterdam
Hoewel Amsterdam een flink aantal coffeeshops en de High Times Cannabis Cup is kwijtgeraakt, maakt de hoofdstad zijn eretitel ‘cannabis capitol of the world’ toch nog enigszins waar. Het aantal mensen dat er een wietkwekerij op nahoudt stijgt namelijk stevig in de afgelopen drie jaar!
Dat wiet kweken snel aan populariteit wint in Amsterdam en omgeving – dus ook Amstelveen, Diemen, Uithoorn en Aalsmeer – weten we dankzij de politieke partijen CDA en D66. Die hadden aan het gemeentebestuur de cijfers van de politie opgevraagd over het aantal wietplantages dat wordt opgerold. Op basis daarvan is dus een duidelijk stijgende lijn te zien in het aantal hoofdstedelingen dat planten kweekt.
Wietkwekerijen en woningsluitingen
Ga maar na: in het jaar 2013 zijn er in de Amsterdam en omgeving 320 wietkwekerijen ontmanteld, het jaar erna waren dat er 378 en alleen al in de eerste vijf maanden van 2015 werden er 232 kweekruimtes opgerold! Als het in dit tempo doorgaat worden dat er dus voor heel het jaar ongeveer 550!
Uiteraard neemt ook het aantal woningsluitingen toe: van 12 in 2013 naar 24 vorig jaar en al 38 in de eerste helft van 2015. Driekwart van alle wietplantages is in een woning gevestigd, waarbij het in de helft van die thuiskwekers gaat om sociale huur. Niet direct schrikken nu, het aantal sociale huurwoningen is in Amsterdam altijd enorm hoog (zo’n 60%), dus dat er ook veel wiet in gekweekt wordt is alleen maar logisch.
Brandgevaar en politie-uren
Geen cijfers zonder waarschuwing bij onze overheden. In dit geval dus voor brand. Door snoeren, schakelaars en kweeklampen is de kans op oververhitting, kortsluiting en brand groot beweren de autoriteiten. Op zich natuurlijk een pleidooi voor legalisering en bijvoorbeeld een keurmerk voor de kweekinrichting, maar los daarvan: deze waarschuwing behoort tot het betere nattevingerwerk. In de laatste vijf jaar zijn er bij 52 branden wietkwekerijen aangetroffen (dat is dus 10 per jaar), waarvan 40 in woningen. Jammer alleen dat er geen totaalcijfer van het aantal branden gegeven wordt, zodat we kunnen inschatten hoe ‘erg’ het probleem werkelijk is. En ook is NIET bijgehouden of er wel een verband was tussen de woningbrand en wietplantage…
Wat de politie dan weer wel goed bijhoudt is het aantal manuren dat er in de heksenjacht op wietkwekerijen wordt gespendeerd. Ieder jaar streept de politie in de regio Amsterdam 6.000 manuren af op het dienstrooster, ofwel goed voor 4 voltijdbanen.