(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Uniek vonnis in Duitsland: de rechtbank in Dortmund daar staat toe dat de chronische pijnpatiënt Andreas (46) zelf thuis wiet mag kweken. Daarmee loopt de rechter voor op de regering die werkt aan een uitzonderingspositie voor circa 300 patiënten die in de toekomst zelf wiet mogen telen.

Lijdensweg voor Andreas

Het is een triest verhaal dat van de 46-jarige Andreas W. uit Dortmund. Lijdt al sinds 2002 chronisch pijn door drie gebroken tussenwervelschijven, alvleesklierkanker en poly-artrose (slijtage van gewrichtskraakbeen in meerdere gewrichten). Vele operaties zijn het gevolg. Geen wonder dus dat hij verlichting zoekt in cannabis. Per dag heeft Andreas vier gram wiet nodig om fatsoenlijk te kunnen leven. “Ik voel me er 99 procent beter door.”

Tweeduizend euro aan mediwiet per maand

Nou wil het geval dat deze Duitser tot de weinige ‘gelukkigen’ behoorde die toestemming had om cannabis in de apotheek te kopen. Nederlandse wiet welteverstaan, afkomstig van de firma Bedrocan uit Veendam. Alleen is dat spul over de grens best wel duur, Andreas kost het iedere maand weer 1918 euro!

shutterstock_291802466

De cannabisvlag in Duitsland vertoont langzamerhand toch enige kleur… [beeld: Christian Weber/Shutterstock]

“Ik mag weliswaar cannabis toppen in de apotheek kopen”, verklaart Andreas, “maar dat kan ik mij niet meer veroorloven. Na twee jaar heeft de ziektekostenverzekeraar besloten mijn medicijn niet langer te vergoeden. Sindsdien moet ik het zelf betalen.”

Geen misdrijf

Dat Andreas met een WAO-uitkering van 650 euro per maand dit bij lange na niet kan ophoesten moge duidelijk zijn. En dus ging hij zelf wiet kweken!

Maar dat mag niet in Duitsland en dus werd Andreas zonder pardon voor de rechter gesleept. Gezien zijn treurige relaas sprak de rechtbank hem in eerste instantie zowaar vrij van de beschulding dat hij een illegale drugsproductie runde. Maar het openbaar ministerie ging hiertegen in beroep.

Deze week diende dan dat hoger beroep in Dortmund en gelukkig voor Andreas ziet het Landgericht Dortmund  toch af van verdere strafvervolging. Volgens de rechter heeft Andreas zich helemaal niet schuldig gemaakt aan een zwaar misdrijf als drugsproductie. Hierbij speelt dus ook mee dat de landelijke overheid werkt aan een regulering die cannabisteelt binnen afzienbare tijd toestaat voor (een select gezelschap van 300) chronische pijnpatiënten…

Duitsland – Nederland

De uitspraak in Duitsland toont hiermee veel gelijkenis met het vonnis in Amsterdam onlangs, waarbij Hiv-patiënt Rudolf Hillebrand van de rechter groen licht kreeg om zelf zijn medicinale wiet te mogen kweken: zie ‘Mr. Veldman – Wet wijkt voor mediwiet

[openingsfoto: Alexandru Logel/SHutterstock]
(advertentie)