(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het gaat economisch slecht met het woestijnstadje Adelanto in Californië. Jarenlang waren de 33.000 inwoners bijna geheel afhankelijk van 4 gevangenissen, maar dat voorkwam niet dat 1 op de 3 er onder de armoedegrens leeft. Daarom heeft men besloten dat er voortaan commercieel wiet gekweekt mag worden, en zie: het loopt ineens storm!

Van gevangenis naar wiet

De drastische koerswijziging – het is in de VS tenslotte wel een move om van het exploiteren van gevangenissen over te stappen op wietteelt – komt na een jaar van verhitte debatten in de gemeenteraad van Adelanto. Hoe moest er toch een einde gemaakt worden aan de neerwaartse spiraal waarin de stad verzeild was geraakt? Nou, met het toestaan van commerciële wietplantages bijvoorbeeld, vond John ‘Bug’ Woodard en eind vorig jaar ging de kogel door de kerk: Adelanto werd de tweede stad in Californië die grootschalige commerciële teelt van medicinale cannabis toestaat op haar grondgebied! Politicus Woodard: “Ik had niks te verliezen. De stad zou niet in slechtere staat kunnen geraken dan ze nu is. Ze was failliet.”

Businessmodel

adelanto_seal-2004De economische ellende begon voor Adelanto nadat een luchtmachtbasis in de buurt – George Air Force Base – begin jaren negentig werd gesloten. Manmoedig omarmde men gevangenissen als nieuwe businessmodel, want geloof het of niet maar het opsluiten, bewaken en tewerk stellen van gevangenen is grotendeels een commercieel gebeuren in Amerika. De eerste gevangenis werd in 1991 gebouwd en er volgden er nog drie. Maar de beloofde werkgelegenheid bleef sterk achter bij de verwachtingen. Ook bedrijven die zonne-ernergie opwekken, zon is er genoeg in de woestijn daar, bleken niet de reddende engel zoals gedacht.

27 bedrijven gaan mediwiet kweken

Wiet is dat hopelijk wel en de eerste resultaten van de opmerkelijke koerswijziging van Adelanto zijn veelbelovend. Makelaars in de stad melden dat er vroeger slechts 1 telefoontje per week kwam van geïnteresseerden in grond en nu minstens 5 per dag. De prijzen zijn dan ook geëxplodeerd door de belangstelling van cannabisondernemers. Liefst 27 bedrijven hebben een vergunning gekregen om in de stad wiet te gaan kweken! De eerste oogst wordt deze zomer verwacht en wanneer de capaciteit volledig benut is zal Adelanto 6 keer per jaar een totale oogst van 50.000 pounds (22.650 kilo!) produceren voor de medicinale cannabismarkt in Californië.

Medical Marijuana Regulations and Safety Act

De dappere en mooie stap van Adelanto is mogelijk geworden omdat Californië eindelijk een licentieprogramma heeft opgezet voor mediwiet: de Medical Marijuana Regulations and Safety Act. In 1996 werd mediwiet al toegestaan, maar aan een gedegen regulering ontbrak het tot dusver. Daardoor wordt er veel illegaal geteeld en daar lijdt bijvoorbeeld ook het kwetsbare milieu in Californië onder door dumping van bestrijdingsmiddelen en afval en ongecontroleerd waterverbruik. Met de wietwet van 2015 en naar verwachting vanaf november 2016 ook legale commerciële recreatieve wietteelt kan hier een halt aan worden toegeroepen.

Bekende Amerikanen

Grappig is dat er al een aantal bekende mensen in de wietteelt in Adelanto is gestapt of dat wil doen. Ky-Mani Marley bijvoorbeeld, inderdaad de zoon van, gaat 1 van de strains van het Marley Natural merk hier kweken. Ook de bekende wietactivist/komiek/acteur Tommy Chong heeft belangstelling getoond. Net als rapper B-Real van Cypress Hill, die elders in Californië in Santa Ana een vergunning heeft weten te bemachtigen voor een medical marijuana dispensary.

Adelanto zegt dat er nog meer high profile  muzikanten en professionele atleten onder de 27 wietkwekers zitten, maar die namen worden voorlopig nog niet bekendgemaakt. De stad trekt naast de wietproducerende bedrijven ook al onderzoeksinstituten en andere cannabis gerelateerde ondernemingen aan, dus al met al is de switch van gevangenis naar wiet een heel wijze geweest!

[openingsbeeld: Eskymaks/Shutterstock]
(advertentie)