- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
24/24, 12/1 & andere alternatieve lichtschema’s?
Atari – niet de spelcomputer maar de CNNBS lezer – merkt terecht op dat binnenkwekers niet per se gebonden zijn aan een etmaal van 24 uur. Hij vraagt zich dan ook af, of er geen betere lichtschema’s dan 18/6 en 12/12 te bedenken zijn voor wietplanten. Zoals altijd weet ons eigen lichtje, Lieve Muna het antwoord.
Wietkwekers proberen al sinds de eerste binnentuinen om zoveel mogelijk wiet te kweken, en experimenteren daarvoor met van alles en nog wat. Lichtschema’s zijn bij dit soort experimenten ook razend populair. Want zoals Atari zelf terecht opmerkt, kun je een binnenzon laten opkomen en onder gaan wanneer jij dat wil. Maar ik loop vooruit op de zaken, eerst maar even de vraag van Atari lezen:
|
Alternatieve lichtschema’s voor wietplanten
Hoi Atari, ik was groot fan van je toen ik ongeveer een jaar of zes was 😉 Grapje moet kunnen toch. Maar je hebt gelijk, binnen kweken we wiet onder kunstlicht dus kunnen we in principe ieder lichtschema toepassen die we maar willen. Al zijn schakelklokken natuurlijk ook voor 24 uur gemaakt, maar daar zou je vast wel wat op kunnen bedenken.
12/1
Ik kan je vertellen dat je niet de enige bent die zich dit afvraagt. Als er ook maar de kleinste kans is op een grotere oogst, dan zijn er wel binnenkwekers die het geprobeerd hebben. Het 12/1 lichtschema is een goed voorbeeld. Dit houdt in dat je de donkere periode tijdens de groeifase onderbreekt met een uur licht. Dus achtereenvolgens 12 uur licht, 5,5 uur donker, 1 uur licht, 5,5 uur donker.
Normaal zou een wietplant op 12/12 gaan bloeien, maar door de donkere periode te onderbreken met een uur licht, blijft de plant in de groeifase. Op deze manier zou je volgens voorstanders in ieder geval op je stroomrekening besparen. 13 uur licht kost immers minder stroom dan 18 uur.
Dan komt de bloeifase. Bij het 12/1 systeem maak je dan de lichte periode geleidelijk korter. Je begint met een lichtregime van 11 uur licht en 13 uur donker. Dat hou je twee weken aan, en dan schakel je over op 10,5/13,5 en vervolgens blijf je de lichte periode elke twee weken inkorten met een half uur. Dus twee weken 11-13, twee weken 10,5-13,5, twee weken 10-14 enzovoorts. De laatste twee weken eindig je dan met een lichtperiode van 9 uur (9 uur licht, 15 uur donker).
Volgens voorstanders van dit systeem zou het een hoop stroom besparen, natuurlijker zijn voor de planten, en betere opbrengsten opleveren. Zelf heb ik het echter nooit geprobeerd, omdat ik denk dat áls het zou werken, dat wel meer kwekers het dan zouden toepassen.
Wat doen wietplanten ’s nachts?
Om te begrijpen wat er gebeurt wanneer we het lichtschema veranderen, moet je weten wat wietplanten overdag en ’s nachts precies doen. Als ze ’s nachts niets doen, dan zou je de kweeklampen bij wijze van spreken beter constant aan kunnen houden.
Maar dat is niet het geval want wietplanten doen ’s nachts wel degelijk het een en ander. Om te beginnen maken ze in de donkere uurtjes bloeihormonen aan. Hoe langer het donker is, hoe meer bloeihormonen. Het minimale aantal uren om genoeg bloeihormonen te produceren om tot de bloei over te gaan is ongeveer 10 uur. Je wietplant moet met andere woorden minimaal 10 uur per etmaal in het donker staan om tot bloei te komen.
Maar wietplanten doen nog meer ’s nachts. Om te beginnen groeien ze ’s nachts ook. Dat doen ze zelfs veel effectiever dan overdag, alleen verbruiken ze daarbij de glucosevoorraad die ze overdag hebben aangelegd. Is die op, dan stopt de nachtelijke groei. Je moet het zo zien: overdag is het licht en vindt er tegelijkertijd fotosynthese als groei plaats. Bij de fotosynthese worden de suikers (glucose) geproduceerd die nodig zijn voor de groei. Het overschot aan suikers dat overdag niet gebruikt wordt, gebruikt de plant voor de nachtelijke groei. Omdat de plant ’s nachts niet aan fotosynthese doet, verloopt de groei ’s nachts sneller. Na een aantal uur zullen de suikers echter zijn opgebruikt, en stopt de groei in het donker.
24/24
Het zou dus zonde zijn (en niet werken) om een 24/24 lichtschema te proberen. Tijdens de 24 uur licht groeit de plant en maakt het een grote voorraad suikers aan. Deze suikers kunnen echter niet onbeperkt worden opgeslagen, en blijven voor een deel dus onbenut. In de opvolgende 24 uur durende donkere periode gaat de plant bloeihormonen aanmaken, en wel zoveel, dat ze ook snel tot bloei zal komen. Bovendien is de plant na een paar uur door haar glucosevoorraad heen, en staat ze vervolgens de rest van de 24 uur in het donker niets te doen.
Sneller bloeien vs. meer opbrengst
Het heeft niet zoveel zin om alle mogelijke lichtschema’s hier door te nemen, maar je kunt het lichtschema wel manipuleren om wat sneller af te bloeien of juist wat langer te bloeien en meer opbrengst te produceren. Geef je wietplanten in de bloeifase namelijk wat kortere nachten, bijvoorbeeld 11 of 10 uur in plaats van 12, dan zal de bloeifase langer duren. En omdat de dagen langer duren zal de opbrengst ook verhogen. Hier staat natuurlijk wel een hogere stroomrekening tegenover.
Het omgekeerde kan ook. Dus de nachten in de bloeifase wat langer laten duren, bijvoorbeeld 13 of 14 uur. In dat geval zul je zien dat de toppen eerder klaar zijn voor de oogst. Ze worden in dat geval ook wat minder groot maar het kan handig zijn als je bijvoorbeeld voor een verhuizing of vakantie eerder klaar wil zijn met een kweekronde.
-xxx- Muna