- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Blowende schooljeugd straffen is zinloos
Uit Amerikaans-Australisch onderzoek blijkt dat het schorsen van leerlingen die blowen juist leidt tot een averechts effect: de kans dat ze opnieuw wiet gaan roken neemt er juist door toe! Praten en voorlichten heeft meer effect dan straffen.
Een wijze les dus voor al die verbodsaanhangers en strenge straffers: hun acties hebben een omgekeerd effect! Uit onderzoek van de universiteiten van Washington en Melbourne blijkt namelijk dat het schorsen van blowende kinderen eerder meer cannabisgebruik triggert dan dat het wietgebruik ontmoedigt. Die conclusie kunnen we deze maand lezen in het wetenschappelijk tijdschrift American Journal of Public Health.
Schorsen, politie of praten
De onderzoekers in Amerika en Australië vergeleken het drugsbeleid op scholen in de staat Washington (VS) en in Victoria (Aus), om erachter te komen wat de maatregelen voor effect hebben op het wietgebruik onder de leerlingen. Kinderen en jongeren die naar strenge anti-cannabis scholen gaan – waar je geschorst wordt voor blowen – blijken dan 1,6 keer zo vaak opnieuw marihuana te gebruiken in het eerstvolgende jaar dan leerlingen van scholen waar je niet wordt geschorst.
Professor ‘sociaal werk’ Richard Catalano van de University of Washington noemt het “verrassend” dat “schorsingen absoluut geen afschrikwekkend effect hebben”. Integendeel; het onderzoek stelt vast dat leerlingen die naar een school gaan waar je bij blowen wordt doorverwezen naar een raadsman/adviseur (in plaats van schorsing) bijna 50 procent minder kans hebben om wiet te gaan gebruiken. Andere methoden om op drugsgebruik te reageren – inclusief het verplicht bijwonen van ‘educatieve programma’s’, schorsen of de politie erbij halen – hebben geen significante impact!
Strenge aanpak = meer blowen
De gegevens voor het onderzoek zijn sinds 2002 verzameld en hebben betrekking op meer dan 3.200 scholieren van de seventh and ninth-grade (bij ons: brugklassers + de groep 14/15-jarigen). De onderzoekers kozen voor Washington en Victoria omdat ze in grootte en demografische samenstelling vergelijkbaar zin, maar qua aanpak van drugs heel erg verschillend zijn. De Amerikanen zijn veel meer geneigd de leerlingen te schorsen of de politie te bellen, in Australië omhelzen ze de volksgezondheidsaanpak (harm reduction approach). Uit de studie blijkt dat de Amrikaanse leerlingen meer blowen: bijna 12 procent van de 14/15-jarige daar heeft wietervaring, tegenover 9 procent in het land van de kangoeroes.
Zoals jullie weten is cannabis in de staat Washinton sinds vorig jaar volledig legaal, maar wel pas voor mensen van 21 jaar en ouder. In Vicoria is cannabis illegaal…
(advertentie)