(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het hoger beroep in de zaken tegen biologisch wietkweker Doede de Jong en van ‘modelkwekers’ John en Ines uit Bierum is op woensdag 26 augustus. Beide zaken worden tegelijk behandeld, zeer ongebruikelijk. Een positieve uitkomst betekent geschiedschrijving, want dan is de (commerciële) wietteelt gereguleerd!

Twee historische rechtszaken

Doede de Jong uit Appelscha kreeg deze week te horen dat zijn hoger beroep zal worden behandeld op de zitting van het gerechtshof in Leeuwarden op woensdag 26 augustus, vanaf 13.40 uur. Tegelijk met zijn zaak zal het hoger beroep worden behandeld in de zaak tegen ‘modelkwekers’ John en Ines uit Bierum. In een historisch vonnis verklaarde de rechtbank hen in oktober 2014 schuldig zonder strafoplegging. Zij hebben, aldus het vonnis ‘gehandeld binnen de belangrijkste doelstellingen van het door de overheid ontwikkelde softdrugsbeleid, te weten het belang van de volksgezondheid en het handhaven van de openbare orde’.

Op weg naar gereguleerde wietteelt?

doede opening

Doede de Jong vecht al tientallen jaren voor zijn recht om wiet te kweken! [foto uit de documentaire ‘Nederwiet’]

Als het John en Ines vonnis in hoger beroep stand houdt, ligt de weg naar gereguleerde cannabisteelt open. NRC/Handelsblad schreef in een commentaar over het vonnis: ‘De rechters verklaarden twee wiettelers uit Bierum wel schuldig aan overtreding van de Opiumwet maar legden hun geen straf op. Omdat alles wat zij verder deden, keurig volgens de regels van de wet was. Ze betaalden belasting, hielden hun boekhouding op orde en leverden uitsluitend aan coffeeshops. Of het vonnis in hoger beroep standhoudt, is af te wachten, maar ook in andere strafzaken lieten rechters blijken dat zij de logica van het gedoogbeleid van de wetgever niet vermogen in te zien.’

Doede de Jong dreigt alles te verliezen

Hoe anders was het vonnis dat Doede de Jong een paar maanden eerder, op 25 april 2014, te horen kreeg: twee maanden voorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd van twee jaar, 100 uur werkstraf en een ontnemingsvordering van 233.282,60 euro. Dit snoeiharde vonnis, met name de absurd hoge ontnemingsvordering die op aantoonbaar foutieve aannames en extrapolaties is gebaseerd, heeft terecht veel verontwaardiging gewekt. Doede kweekte zonder lampen, in een zelfgebouwde kas en werkte vrijwel exact even veilig en transparant als John en Ines. Ook voor Doede geldt dat hij handelde ‘binnen de belangrijkste doelstellingen van het door de overheid ontwikkelde softdrugsbeleid’.

VOC_kaart_feb_2010_voorkantHoe kan het dat de ene kweker helemaal geen straf krijgt opgelegd, terwijl de andere financieel wordt geruïneerd? Op Doede’s huis, waar hij al veertig jaar woont, ligt nu al jaren ‘conservatoir beslag’. Hij en Kicky worden dus dakloos als het vonnis in hoger beroep wordt bevestigd.

Steun deze principiële wietkwekers!

Er staat in beide zaken dus veel op het spel. De vraag is of de gelijktijdige behandeling als een goed of een slecht teken moet worden beschouwd. Dat is voer voor juristen. Noteer in elk geval de datum 26 augustus. Het VOC gaat weer proberen zoveel mogelijk sympathisanten te mobiliseren voor de zitting in Leeuwarden.

Wil je Doede – die dus het meeste te verliezen heeft – rechtstreeks steunen? Dat kan hier via Steun Doede de Jong

[tekst en openingsfoto: Derrick Bergman]
(advertentie)