- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
24/0 vs. 18/6. Levert meer licht ook meer wiet op?
De meeste binnenkwekers houden hun planten in de groeifase door de lampen dagelijks 18 uur aan, en 6 uur uit te zetten. Ze hebben geleerd dat wietplanten een donkere rustperiode nodig hebben. De waarheid is echter dat een wietplant onder 24 uur licht sneller groeit. Maar wat is beter? Levert meer licht in de groeifase ook meer wiet op?
De 6 uur durende donkere periode geeft wietplanten de kans geven om te rusten en zou nodig zijn omdat de stofwisseling anders in de problemen zou komen. Volgens veel kwekers helpt de donkere periode daarnaast ook om de elektriciteitskosten te drukken, en om de temperatuur in de kweekruimte omlaag te brengen wanneer de lampen uit staan. De donkere uurtjes blijken echter niet zo noodzakelijk als men jarenlang heeft gedacht.
Het is echter wel zo dat de groei in het donker ook niet meteen stil ligt, en nog enkele uren na het uitgaan van de lamp doorgaat. Maar wanneer wietplanten onder 24 uur licht groeien gaat de fotosynthese ook gewoon door, en dus ook zonder donkere periode. Wietplanten zijn in staat om gewoon dag en nacht door te gaan met het omzetten van licht in energie, groei en dus plantmassa. En dat resulteert dus ook in een snellere groei, maar is het aan te raden?
Meer wiet of niet?
De vraag is alleen of de snellere groei opweegt tegen het extra stroomverbruik? Wietplanten groeien sneller en zijn dus wel eerder klaar met de groeifase. Ze verbruiken tijdens die kortere groeifase echter wel meer stroom. We zullen dus moeten gaan rekenen voor het antwoord.
In een vergelijkende test met stekken van één en dezelfde moederplant, bleek dat planten onder een 18/6 lichtregime 8 weken groei nodig hadden. De planten die onder 24 uur licht stonden, waren al na 6,5 weken klaar voor de bloei. Anderhalve week eerder dus. Het 24-uur lichtregime verbruikt wekelijks echter ook 42 uur aan extra stroom, en ook verbruikt de plant meer voedingsstoffen en water.
Er staat tegenover dat een wietplant anderhalve week eerder klaar is en dus zo’n 10 dagen 18 uur licht heeft bespaard. In totaal 180 uur dus. In totaal heeft de 24-uur kweek echter 1092 uur stroom voor het licht verbruikt en de 18-uur kweek slechts 1008 lichturen. Daarnaast zorgt de tijdswinst er wel voor dat de kweker 1,5 weken eerder, en dus iets vaker per jaar kan oogsten. Dit kan per jaar zo’n 10 tot 30% meer wiet opleveren.
Voordelen 18/6
Jaarlijks 10 tot 30% meer opbrengst klinkt interessant, en is natuurlijk helemaal interessant voor grote legale (en illegale) kwekers. Voor de kleine thuiskweker is de winst op jaarbasis wat minder interessant, en daarnaast zitten er ook voordelen aan een 18/6 lichtschema.
Om te beginnen hebben hobbyisten meestal geen klimaatcontrole, en zorgt de donkere periode ervoor dat de planten en de ruimte de kans krijgen om af te koelen. Verder is het ook zo dat de groei in het donker zogezegd nog even doorgaat nadat de lampen zijn uitgezet. En aangezien de reserves waar wietplanten ’s nachts op groeien niet eeuwig kunnen worden opgeslagen, gaan deze bij een 24/0 lichtschema verloren. Daar komt bij dat de nachtelijke groei zelfs iets beter verloopt dan overdag, omdat de plant dan niets anders te doen heeft (de fotosynthese ligt immers stil).
24/0 + CO2
Een andere kweker deed ook een experiment. Hij kweekte ook onder 24 uur licht maar gebruikte bij zijn kweek extra CO2, waardoor de planten beter tegen de extra warmteontwikkeling daar konden. Een bijkomend voordeel van wietplanten in een CO2 rijke kweekruimte, is namelijk dat ze een hogere temperatuur aankunnen.
Deze wietplanten waren liefst twee volle weken eerder klaar met de groeifase. Bovendien hadden de planten dikkere takken en produceerden ze zwaardere toppen door de toevoeging van CO2. Het energieverbruik was door de twee weken tijdswinst zelfs minder dan bij een 18-uurs lichtschema.
Sneller in bloei
Er is trouwens nóg een voordeel aan het 24-uur lichtregime. Wanneer je namelijk naar 12/12 overschakelt voor de bloeifase, gaan wietplanten ook eerder bloeien en ontwikkelen ze op meer plekken toppen. Het verschil tussen 24 uur en 12 uur licht is namelijk groter, waardoor de bloei eerder op gang komt.
De meningen zijn ondanks dit alles nog steeds verdeeld over het 24-uur lichtregime. Maar wanneer je CO2 gebruikt, kan het 24-uur lichtregime je wel degelijk meer wiet en een snellere oogst opleveren. En dat vaker per jaar! Voor de meeste thuiskwekers met een kweektentje of een kweekkast, is het 18/6 lichtschema echter beter. De temperatuur is dan wat beter onder controle te houden, en die extra oogsten per jaar heb je meestal niet nodig als je voor eigen gebruik kweekt.