(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Há, eindelijk mag Europa zich weer eens op de borst kloppen als het om cannabis gaat. Want wat blijkt; het waren niet alleen de Chinezen of Aziaten die als eerste de voordelen van wiet benutten. Volgens een onlangs uitgevoerd Duits onderzoek rookten en dealden ‘wij’ 5000 jaar geleden namelijk ook al wiet!

Yamnaya, wel eens van gehoord? Waarschijnlijk niet. De Yamnaya was een nomadenvolk uit het huidige Rusland en Oekraïne. Zij leefden daar op de steppe en waren volgens sommige theorieën één van de stichters van de Europese beschaving. Hun cultuur zou het Indo-Europees hebben beïnvloed, een taal waar alle Europese talen vanaf stammen. Maar goed, das verder allemaal niet zo interessant. Wat wel interessant is, is dat zij naast hun taal dus ook cannabis naar Europa zouden hebben gebracht! Vermoedelijk waren ze zelfs de eerste blowers van ons continent.

Onderdeel van Europa

shutterstock_436511317

De Chinezen gebruikten alle onderdelen van de cannabisplant maar daarin waren ze niet de enigen. Foto: Zuzuan/Shutterstock

Het onderzoek was uitgevoerd door specialisten van het Duits Archeologisch Instituut en de Vrije Universiteit Berlijn. Zij analyseerden sporen van onder andere cannabisvezels en pollen uit Europa en Oost-Azië. De specialisten ontdekten dat cannabis niet als eerste in China of Centraal-Azië werd gebruikt en geteeld, maar dat het rond ongeveer dezelfde tijd werd gebruikt in zowel Europa als Azië. Tussen de 11.500 en 10.200 jaar geleden dus. Volgens onderzoekers Tengwen Long, Mayke Wagner en Pavel Tarasoy zou wiet ‘al sinds het Holoceen (ongeveer 12.000 jaar geleden) deel uitmaken van de plantengroei in Europa en Azië’. En dan te bedenken dat sommige politici de plant na al die jaren nog denken te kunnen uitroeien…

Wietsporen

Mogelijk zouden de Yamnaya cannabis vanuit Azië naar Europa hebben gebracht, min of meer over dezelfde route die later de beroemde Zijderoute tussen China en Europa werd. Op archeologische vondsten van de Yamnaya werden ook sporen gevonden van verkoolde cannabis, wat een teken zou kunnen zijn dat ze het in die tijd al rookten. Toch is het niet het oudste Europese bewijs van cannabis en zijn broertje hennep. In 1997 werd er in Tsjechië namelijk al een henneptouw gevonden dat 27.000 jaar oud was.

Geleerd van Chinezen

Het oudste geschreven bewijs van het gebruik van mediwiet komt uit China. Keizer Shen Nung zou in 2737 v. Chr. hebben beschreven hoe wiet helpt tegen reuma. Zowel hennep als wiet zouden toen in China veel gebruikt worden, als medicijn maar ook om touw en kleding van te maken. Elk onderdeel van de plant werd wel ergens voor gebruikt. Maar het kan zijn dat de Chinezen al voor die tijd informatie hadden uitgewisseld met andere volkeren, waaronder de Yamnaya’s.

Openingsfoto: Aleynikov Pavel/Shutterstock
(advertentie)