- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
Alcohol 114 x gevaarlijker dan wiet
Zo, dat zijn de onderzoeken waarmee je als blower, kweker of patiënt je criticasters om de oren kan meppen! Een Duitse en Canadese wetenschapper hebben 7 soorten drugs onderzocht op hun gevaarlijkheid. En wat blijkt daaruit? Alcohol is de dodelijkste drug, cannabis de minst dodelijke. Om precies te zijn is drank 114 keer gevaarlijker dan wiet!
Het uitgebreide wetenschappelijke onderzoek ‘Comparative risk assessment of alcohol, tobacco, cannabis and other illicit drugs using the margin of exposure approach’ is gepubliceerd in het tijdschrift Scientific Reports. Onderzoekers Dirk W. Lachenmeier van de Technische Universiteit Dresden en Jürgen Rehm (van dezelfde universiteit en van o.a. Institute of Medical Sciences, University of Toronto) keken naar de schade van een bepaalde drug op individueel niveau.
Cannabis is de enige ‘low risk’ drug
Hun conclusie: alcohol is de dodelijkste drug, gevolgd door respectievelijk heroïne, cocaïne, tabak, ecstasy, methamfetamine (crystal meth) en marihuana. Eerdere studies wezen al uit dat wiet de veiligste recreatieve drug is, maar het was nog niet bekend dat het verschil met bijvoorbeeld alcohol zo enorm groot is: 114 keer is alcohol schadelijker dan wiet!
De onderzoekers bepaalden het sterfrisico door een dodelijke dosis van elke substantie te vergelijken met de hoeveelheid die er doorgaans van geconsumeerd wordt. Niet alleen was cannabis de drug met de laagste score, er was zo’n groot gat tussen haar sterfelijkheidshoeveelheid en de doorsnee portie dat het als enige drug het stempel ‘low mortality risk’ verdiende. Alle andere drugs kregen de beoordeling ‘medium’ of high’.
Politie en justitie op verkeerde spoor nu
Deze bevindingen contrasteren dus flink met de inspanningen van de politie en justitie in veel landen, die er ondanks een decriminalisering hier en zelfs een legalisering daar, nog altijd heel veel werk van maken om cannabisgerelateerde arrestaties te scoren. De auteurs van de studie suggereren dan ook dat de autoriteiten er beter aan zouden doen om hun prioriteiten te verleggen van illegale drugs naar zaken als tabak en alcohol. Sterker nog, de onderzoekers geloven dat cannabis zo weinig risico’s herbergt dat ze een alomvattende legalisering aanbevelen in hun onderzoek!
Eerdere onderzoeken
Er zijn al eerder pogingen ondernomen om de gevaren van bepaalde drugs vast te stellen. Maar pas in het vorig decennium kwamen er onderzoeken die het drugsrisico classificeerden op kwalitatieve en kwantitatieve manier, aldus Lachenmeier en Rehm. Als voorbeelden geven ze de studies ‘An index of fatal toxicity for drugs of misuse’ uit 2010 en ‘Ranking the harm of alcohol, tobacco and illicit drugs for the individual and the population‘ uit hetzelfde jaar. Voor die tijd werd de risico-analyse van drugsmisbruik voornamelijk gebaseerd op anekdotisch bewijs, wat vaak betekende dat drugsbeleid gebaseerd werd op halfzacht gokwerk.
De researchers stellen dat dit onderzoek natuurlijk niet betekent dat matig alcoholgebruik een groter risico draagt dan regelmatig heroïne shotten. Omgevingsomstandigheden, zoals vuile naalden en niet-gereguleerde aanvoer, dragen bij aan de totaalschade die een bepaalde drug zoals heroïne veroorzaakt. Daarom deze studie, die zich uitsluitend focust op de dodelijkheid van de substanties zelf.
(advertentie)