- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
België – Eef recenseert ‘Politieke leugens’
De ene RollingStoned columnist uit België die het boek van een andere Vlaamse columnist recenseert, gekker moet het niet worden! Maar Eef de Bruyne heeft goede redenen om het boek van Patrick ‘de Cannasoof’ Dewals te bespreken. Want wat er allemaal in ‘Politieke leugens’ staat, daar gaan je oren van klapperen, ook door het gedeelte over cannabis…
Politieke leugens
Politieke leugens is het debuut van auteur Patrick Dewals, beter gekend van zijn blog op De Wereld Morgen, zijn column bij RollingStoned, zijn website Cannasoof en zijn artikels voor binnen- en buitenlandse media waaronder zijn meest recente artikel dat gepubliceerd werd op de website van Knack: Cannabis is het nieuwe goud.
Dewals schrijft niet alleen over cannabis maar ook over de haalbaarheid van het onvoorwaardelijk basisinkomen, de VDAB, democratie, enzovoort.
Naast zijn universitaire opleiding in de politieke wetenschappen volgde hij een hogeschoolopleiding in de psychiatrische verpleegkunde en hij studeert momenteel nog verder aan de VUB (Vrije Universiteit Brussel) in de richting politieke filosofie.
Kritisch burgerschap
Politieke leugens is doorspekt met filosofische wijsheden, kundig onderbouwde stellingen en historische wetenswaardigheden. De schrijver moedigt de lezers aan om kritisch na te denken. Zo neemt hij ons mee op een reis doorheen de tijd en toont hij aan dat democratie één grote leugen is en dat er geen goeie reden bestaat om cannabisgebruik te verbieden.
Deel 1 van Politieke leugens vertelt het verhaal van Galileo Galilei, die leefde in Pisa (Italië) in 1564. Deze wetenschapper verbeterde de toenmalige versie van de telescoop – die vooral gebruikt werd als militair instrument – en maakte er een sterrenkijker van door de vergrotingssterkte aan te passen. Galileo kon het heelal beter dan ooit observeren en kwam hierdoor tot een vernieuwend inzicht, namelijk dat de aarde rond de zon draait. Maar de Katholieke Kerk wilde hier niet van weten, ze hield het been stijf voor deze nieuwe kennis en wou niet wijken van het idee dat de aarde stil staat en de zon en sterren er omheen draaien.
Kaars en bril
Veel hooggeplaatste figuren weigerden zelfs door de telescoop te kijken. Hier maakt Dewals zonder het zo expliciet te verwoorden een knipoog naar de hedendaagse versie van de feiten. Er is namelijk zoveel onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek beschikbaar die de medicinale werking van cannabis aantonen maar wat baten kaars en bril als de uil niet lezen wil?
Uiteindelijk krijgt Galileo Galilei de wetenschap wel aan zijn kant maar de Kerkelijke Rechtbank, de Inquisitie, maakte hem desondanks het leven zuur. Hij moest zijn overtuigingen afzweren en mocht niks meer publiceren. Zijn boek Dialogo kwam op de index van verboden boeken terecht en Galileo werd verbannen naar een dorpje in de buurt van Florence waar hij als een blinde oude man stierf in 1642.
De auteur pleit voor een onvoorwaardelijk basisinkomen. Dat dit echt mogelijk is en het dus niet bij een hippiedroom hoeft te blijven verduidelijkt hij aan de hand van cijfers en quotes van topeconomen
De auteur neemt Galileo Galilei als voorbeeld om aan te tonen hoe een machtsinstituut als de kerk zich tegen nieuwe ontdekkingen blijft verzetten, ook wanneer het al lang duidelijk is dat de bewering kloppen.
Nog een voorbeeld is terug te vinden in de inleiding: In 1847 ontdekte Ignaz Semmelweis dat wanneer dokters bij een bevalling hun handen wasten de kans op kraamvrouwenkoorts aanzienlijk daalde en dus ook het aantal gerelateerde doden. Maar collega-artsen waren helemaal niet blij met dit nieuwe inzicht, integendeel, het kostte de Hongaarse arts zoveel moeite om zijn collega’s te overtuigen dat hij er uiteindelijk gek van werd en zelfmoord pleegde. Pas vijftien jaar later toen Pasteur de kiemtheorie bij ziekte ontdekte besefte men dat Semmelweis zijn theorie wel klopte.
Je eigen levenspad
Verder gaat het nog over democratie (vroeger en nu), over politieke benoemingen die in België maar al te vaak van vader op zoon of dochter worden doorgegeven, over multinationals die met de scepter zwaaien en top-politiekers die na een politieke carrière plotseling aan het roer staan van oliemaatschappijen, over belangenvermenging gesproken! Maar het beste deel vind ik het deel waarin Patrick Dewals mensen aanspoort om hun leven vorm te geven zoals zij dat willen.
Volgens een palliatief verpleegkundige zouden mensen op hun sterfbed het vaakst spijt hebben van het feit dat ze niet het leven geleefd hebben waar ze van droomden, schrijft hij. Mensen nemen maar al te vaak genoegen met een job die ze absoluut niet graag doen en hebben daarnaast geen tijd noch energie meer over om te doen wat ze graag doen. Daarom pleit de auteur voor een onvoorwaardelijk basisinkomen. Dat dit echt mogelijk is en het dus niet bij een hippiedroom hoeft te blijven verduidelijkt hij aan de hand van cijfers en quotes van topeconomen en andere experts.
De cannabisplant
In het derde en laatste deel bezingt Dewals de plant haar fascinerende geschiedenis.
Vervolgens weerlegt hij de stelling dat cannabis schizofrenie zou veroorzaken en toont hij aan dat de plant zelfs antipsychotische eigenschappen bezit. Hij komt met onderzoeken op de proppen die bewijzen dat mensen met een psychiatrische aandoening wel eens baat zouden kunnen hebben bij cannabis. Last but not least neemt hij ons mee op onderzoek naar de strijd tegen kanker, epilepsie en andere ziekten en laat hij ook verslaving de revue passeren.
Patrick Dewals interviewde eerder het hoofd van het Nederlandse Bureau voor Medicinale Cannabis Dr. van de Velde, psychiater professor Lester Grinspoon van de Harvard Medical School en de ouders van het Vlaamse epilepsiepatiëntje Sofie Voncken. Deze interviews staan – behalve hier op RollingStoned – ook in het boek.
Politieke leugens is vlot, helder en to the point geschreven en bevat een schat aan waardevolle en geestverruimende informatie. En helemaal leuk is dat je het gratis kan downloaden van de Cannasoof-website in Pdf-formaat door HIEROP te klikken!
[openingsbeeld: Katoosha / Shutterstock.com]
(advertentie)