- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
Comeback van NL-wietlegende Nevil
Uit de rookwolken van de wereldwijde cannabisfolklore is Nevil Schoenmakers opgedoken. Deze Nederlander is een levende legende uit de cannabiswereld van de jaren ’80. Maar toen hij door de Amerikaanse regering werd gezocht voor het verhandelen van wietzaden in dat land, verdween hij compleet van de aardbodem. Nu duikt hij weer op in Australië!
Nevil besteedde in de beginjaren van de gecultiveerde cannabisteelt veel tijd en energie aan het kweken en verbeteren van genetica van wietplanten. Op die manier creëerde hij wietsoorten die de basis zijn voor de wietsoorten die tegenwoordig wereldwijd verkrijgbaar zijn. Zijn Neville’s Haze is al net zo’n legende als Nevil zelf.
Comeback?
Nu het Australische federale parlement overweegt om mediwiet te legaliseren, en staten zoals New South Wales en de Australian Capitol Territory (hoofdstedelijk gebied) bezig zijn om manieren te bedenken om cannabis legaal te verstrekken aan patiënten, is de enige echte King of Cannabis langzaam bezig aan een comeback, meer dan twintig jaar nadat hij aan de autoriteiten ontsnapte.
Nevil Schoenmakers heeft zich namelijk aangesloten bij het Australische mediwietbedrijf AusCann, wat onder leiding staat van zakenmannen Troy Langman en Harry Karelis en Mal Washer, oud-parlementslid voor de Liberal Party. Dit bedrijf probeerde eerder onder de naam Tasman Health Cannabinoids legale kwekerijen op te richten in Tasmanië en het Australische overzeese gebied Norfolk Island, maar dat mislukte. Nu probeert AusCann een legale producent van cannabisproducten te worden voor zowel Australië als het buitenland, zodra het wettelijk toegestaan is willen ze meteen aan de slag, met Nevil aan hun zijde als legendarische breeder.
Slachtoffer ‘War on Drugs’
Schoenmakers heeft een van de grootste cannabis-(zaad)bedrijven opgericht in Nederland: The Seed Bank. Dit bedrijf gebruikte hij ook als basis om zaden te sturen naar Amerikaanse klanten. Helaas leverde dat laatste hem moeilijkheden op, aangezien de toenmalige Amerikaanse president George Bush Sr. eind jaren ’80 en begin jaren ’90 de oorlog verklaarde aan de underground wiethandel. Schoenmaker werd in juli 1990 in Perth, Australië opgepakt en bedreigd met uitzetting naar Amerika waar hij met 44 drugsgerelateerde overtredingen voor de rechter moest verschijnen.
Wietzaadjes in soepblikken
Raymond Anthony Cogo, een man die naar eigen zeggen Schoenmakers distributeur in de VS was, vertelde aan de federale rechtsbank in Louisiana dat toen hij in Nederland was hij een grote tas vol met enveloppen had gezien met daarin honderden dollars in contanten en bestellingen van cannabiszaden. “Schoenmakers maakte pakketjes van de zaden en stuurde die verstopt in lege dichtgemaakte blikken soep naar me op. De blikken werden aangevuld met lood, zodat ze evenveel zouden wegen als dat het etiket aangaf en het niet verdacht zou zijn”, verklaarde Cogo.
Na zijn arrestatie in Australië verbleef Schoenmakers 11 maanden in de Canning Vale gevangenis, afwachtend op zijn uitzetting. Toen hij uiteindelijk op een borg van 100.000 dollar werd vrijgelaten, verdween hij plotseling van de radar. De krant The West Australian meldde op 2 augustus 1991 dat Schoenmakers zich niet had gemeld op het Midland-politiebureau in Perth en dat zijn moeder en vrouw niet wisten waar hij was, wat vermoedens opwekte dat hij het land had verlaten.
Terug ‘down under’
Maar volgens Fairfax Media is Schoenmakers terug in Australië. En dat niet alleen, hij wil zijn oude handel weer oppakken: het kweken van kwaliteitscannabis voor de medische markt. Het is het Amerikaanse ministerie van Justitie al die tijd niet gelukt om hem te arresteren en uiteindelijk hebben ze de klopjacht opgegeven. De politie in de regio West Australia, de federale Australische politie en Interpol hebben geen arrestatiebevelen meer van hem openstaan. Schoenmakers is ervan overtuigd dat hij de Australische wetten niet heeft overtreden. Een woordvoerder van de federale procureur-generaal zegt dat uitzettingsprocedures vervallen als het andere land deze intrekt.
Geruchten
Sinds zijn verdwijning hebben weinigen nog iets van Schoenmakers gehoord, maar in 2013 verspreidden er zich geruchten op het internet dat hij terug was omdat zijn naam verscheen op een brief naar het regionale parlement van New South Wales. Deze inzending werd gedaan door wietkweker Mark Heinrich uit Canberra, een vriend van Schoenmakers. De inhoud ervan ging over de chemische complexheid van de cannabis plant en hoe internationale drugsverdragen het moeilijk maken om een legaal wietbedrijf in Australië te beginnen.
Zijn terugkeer naar de Australische wietscene is pas recent bevestigd toen AusCann hem aanwees als kweker in hun managementteam vanwege zijn 30 jaar kweekervaring en zijn kennis om wietsoorten te ontwikkelen voor de medicinale behoeftes van verschillende patiënten. Wij hebben contact gehad met Troy Langman van AusCann en hij heeft dit inderdaad bevestigd.
Low profile
Weinig mensen weten waar Schoenmakers op dit moment is. Nog minder mensen kunnen bij hem komen. Toen Fairfax Media contact met hem opnam, was hij niet bepaald blij met het feit dat een journalist zijn telefoonnummer had. Hij gaf alleen wat basisdetails over zijn nieuwe functie en wilde niet geciteerd worden. Al die tijd heeft hij een low profile aangenomen om zichzelf en zijn familie te beschermen tegen vervolging vanwege zijn verleden.
Kweekspecialist Danny Danko van het Amerikaanse cannabismagazine High Times noemt Schoenmakers ‘een beroemdheid maar ook een mysterieus figuur’. “Er bestaan maar een paar foto’s van hem”. Volgens Danko zou de terugkeer van Schoenmakers naar de cannabiswereld een belangrijke ontwikkeling zijn. Een heleboel kwekers keken vroeger met belangstelling naar welke fenotypes (het geheel aan uiterlijke kenmerken van een plant) de King of Cannabis gebruikte bij het selectieproces voor nieuwe soorten.
“Nevil is geen crimineel, hij is een goede kerel die echt wil helpen en we zijn ontzettend blij dat we hem hebben”, zegt Troy Langman van AusCann.” Elke industrie heeft een soort Nevil nodig, iemand die cannabis en haar eigenschappen kent en die verschillende soorten kan kweken voor verschillende patiënten. Toen mensen hoorden dat wij hem hadden, waren ze ontzettend onder de indruk.”
Helpende Nevil
Hoewel de lokale autoriteiten van Norfolk Island AusCann in de eerste instantie met open armen verwelkomden, annuleerde de federale vertegenwoordiger Gary Hardgrave het plan voor de legale cannabiskwekerij op het eiland. Dit ondanks dat de Australische premier Tony Abbott een voorstander is van medicinale gereguleerde wiet. De mannen van AusCann lieten zich niet zo maar uit het veld slaan en hebben nu een stuk land in Norfolk te pakken gekregen waar ze hopelijk wiet op kunnen kweken en hebben nogmaals toestemming gevraagd bij de federale vertegenwoordigers.
“We zijn er van overtuigd dat het nu wel lukt. Het gaat veel verder dan commercie, het aantal patiënten dat rekent op mensen als Nevil. Hij wil gewoon iedereen helpen die hem nodig heeft”, zegt Langman.
Hepatitis C
Uiteraard hebben we naar aanleiding van dit verhaal even contact gezocht met het bedrijf AusCann. Nevil pronkt daar inderdaad op de website en maakt volgens die site inderdaad deel uit van hun management team. Als we vragen om een interview krijgen we van Troy te horen dat hij ons bericht doorstuurt naar Nevil en horen we vervolgens niet veel meer. Wel stuurt Troy ons het adres van een website waarop een inzamelingsactie voor Nevil wordt gehouden. Nevil heeft volgens Troy namelijk Hepatitis C en heeft geld nodig voor een behandeling daarvan met het middel Harvoni. Troy: “Het middel is zo duur dat je het gerust diefstal kunt noemen, maar het heeft een succespercentage van 95 procent. Het kost 95.000 dollar en maar 100 dollar om te produceren”. Mocht je Nevil financieel willen steunen dan kan dat op gofundme.com/nevil. Zelf wachten we nog even met storten tot we iets van Nevil zelf hebben gehoord.
Wordt (hopelijk) vervolgd…
(advertentie)