- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Ook lagere rechter veroordeelt stash niet
Recent oordeelden 2 Gerechtshoven in hoger beroep dat het aanhouden van een forse handelsvoorraad cannabis door een coffeeshop niet betekent dat het OM/politie zomaar daarop mag jagen om een veroordeling af te dwingen. Nu heeft ook de ‘gewone’ rechtbank in Alkmaar zo’n vonnis geveld in de zaak van coffeeshop Moonlight. Het gedoogbeleid wankelt en legalisering komt dichterbij!
Eigenaar E.M. (56) van coffeeshop Moonlight in Zaandam kan dus opgelucht ademhalen, net als zijn collega uit Leiden die afgelopen maand vrijuit ging nadat hij met 70 kilo gepakt was en de mensen van coffeeshop Checkpoint in Terneuzen die eveneens geen veroordeling kregen omdat zij zich altijd netjes aan het bestaande gedoogbeleid hebben gehouden. En omdat ze dat doen heeft het Openbaar Ministerie volgens steeds meer rechters in ons land geen recht om te jagen op de stash (de handelsvoorraad wiet en hasj). Doen ze dat toch, dan verklaart de rechter, nu dus weer in Almaar, het OM niet ontvankelijk! Dat wil zeggen dat de aangeklaagde coffeeshophouders soms wel schuldig verklaard worden, maar dat de rechter ze toch geen straf wil opleggen.Rechters: probleem onoplosbaar
Tegen de exploitant van Moonlight eiste het OM 10.000 euro boete en een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden wegens het bezit van 7 kilo cannabis. De toegestane handelsvoorraad IN een coffeeshop bedraagt slechts 500 gram, maar de rechter toont dus begrip voor het aanhouden van een veel grotere voorraad BUITEN de zaak om (binnen de gedoogregels) een coffeeshop te kunnen runnen. Zolang een shop zich aan alle gedoogcriteria houdt willen meer en meer rechters – van laag tot hoog dus ook – niet meer meegaan in de visie van de openbaar aanklager dat het hier ‘criminele organisaties’ e.d. betreft die zich bezighouden met ‘grootschalige hennephandel’. Oftewel die bekende achterdeurproblematiek: verkopen mag, inkopen niet. Dat probleem is volgens vele rechters dus ‘onoplosbaar’ volgens de huidige regels, met als gevolg dat de voor het gerecht gesleepte coffeeshophouders vrijuit gaan…
Column Mr. Veldman: Metamorfose van het gedoogbeleid
Lees alles over de consequenties van dit schijnbare nieuwe beleid van de rechters in Nederland ook de column van advocaat Maurice Veldman deze week: ‘Metamorfose van het gedoogbeleid‘.
(advertentie)