- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
Patiëntenclub kraakt ‘mediwiet’-rapport
“Medicinale wiet helpt matig tegen pijn”, kopten media deze week, gebaseerd op een rapport van Journal of American Medical Accociation. De Belgische medicinale patiëntenvereniging Medcan reageert kritisch. Zo blijkt het bijvoorbeeld in 77 van de 79 onderzochte studies niet om echte cannabis te gaan, maar om synthetische cannabinoïden!
Vertekend beeld van werkelijkheid
Het artikel dat deze week in verschillende kranten en op tv-journaals verscheen met titel “Matig bewijs voor medisch nut cannabis” geeft een vertekend beeld van de werkelijkheid. Wij voelen ons als patiëntenbelangenvereniging Medcan enigszins verplicht hier op een reactie te geven.
Hoewel de JAMA-studie goed werd uitgevoerd door het team van onderzoekers van verschillende universiteiten, moeten wij toch enkele belangrijke opmerkingen meegeven.
De studie waarvan sprake in het artikel, bestudeerde ruim 79 onafhankelijke onderzoeken naar het medisch nut van cannabinoïden. Hoewel de studie goed werd uitgevoerd, bleken slechts 2 (!!!) van de 79 studies de effecten van medicinale cannabis bestudeerd te hebben; en dit enkel voor pijn (1) en HIV (1).
Synthetische cannabinoïden van farmaceutische bedrijven
De overige 77 studies werden gevoerd met synthetische cannabinoïden (gepatenteerde stoffen die in een laboratorium worden gemaakt door farmaceutische bedrijven en die inwerken op het endocannabinoïden systeem) of met geïsoleerde en synthetisch vervaardigde THC of CBD. Deze stoffen staan zo ver van medicinale cannabis, dat het wetenschappelijk ongeoorloofd is om hun individuele effecten door te trekken naar het cannabiskruid.
Het verleden wijst uit dat we zeer voorzichtig moeten omgaan met deze synthetische cannabinoïden. Een geneesmiddel op basis van synthetische cannabinoïden (Rimonabant) werd al uit de rekken gehaald omdat het depressies en zelfmoord zou veroorzaken. Ook in een van de 77 onderzochte studies met synthetische cannabinoïden werden 5 overlijdens van proefpersonen vastgesteld, als ‘neveneffect’.
Appels met peren vergelijken
Cannabis bestaat uit een complex mengsel van werkzame stoffen (hoofdzakelijk plantaardige cannabinoïden en geurstoffen), die via samenwerking (synergie) hun effect hebben op het menselijk lichaam. Het bestuderen van individuele componenten is conform de wetenschap, laat dat duidelijk zijn. Het is echter appels met peren vergelijken wanneer men de indruk wekt dat medicinale cannabis slechts een beperkt nut zou hebben. Er zijn meer dan genoeg wetenschappelijke (klinische en gecontroleerde) studies en literatuur reviews met medicinale cannabis (de plantvorm of een concentraat) die het tegendeel bewijzen.
De toekomst
Indien binnen de huidige regering beslissingen over het nut van medicinale cannabis op zulke gelijkaardige manier genomen worden, mag het niet verwonderen dat medicinale cannabis voorlopig enkel voor MS-patiënten kan dienen en enkel via een product dat gepatenteerd is door een groot farmaceutisch bedrijf.
Wij hopen dat de Minister van Volksgezondheid in de toekomst beter wordt geïnformeerd door haar experts over deze complexe materie dan nu – zo blijkt – het geval is. Anders blijven heel wat medicinale cannabisgebruikers de komende jaren in de kou staan en mogen we enkel synthetische en dure medicijnen verwachten.
Dit artikel is geschreven door Dominique Van Gruisen
Meer informatie
Wil je zelf het gehele JAMA-rapport lezen, klik dan HIEROP
Voor meer informatie over medicinale cannabis raadpleeg je de website van MEDCAN vzw
Meer over het framen van dit onderzoek door diverse media en de twijfelachtige kwaliteit van het rapport lees je in ons eerdere JAMA-artikel: ‘Farma-maffia tackelt mediwiet-onderzoek‘
(advertentie)