- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
Australiërs: liever wiet dan opiaten
De laatste tijd komt Australië vaak terug op cannabisgebied. Komende maand mogen de Aussies gaan stemmen over een wetsvoorstel voor legalisering van medicinale wiet. Vanuit politieke hoek is er veel animo, maar nu erkennen ook overheidsinstanties de werking van onze geliefde plant.
Voor Australiërs die lijden aan chronische pijn brengt cannabis meer verlichting van hun symptomen dan de meeste conventionele medicijnen, dat concludeert een onderzoek van het National Drug and Alcohol Centre (NDARC) onder 1500 personen. Patiënten met problemen als rugpijn, migraine en artritis gebruiken steeds vaker marihuana terwijl ze al opiaten zoals morfine en oxycodon voorgeschreven krijgen. Een op de drie proefpersonen van het onderzoek geeft aan dat cannabis beter helpt dan de verslavende en mogelijk gevaarlijk opiaten.
Pijnstiller probleem
Naar schatting zijn er miljoenen Australiërs die lijden aan chronische pijn, een aantal dat wellicht nog gaat stijgen wordt door vergrijzing. Er zijn op dit moment weinig effectieve en veilige behandelingen. Zo is het aantal doden door een overdosis pijnstillers in Australië nu hoger dan het aantal heroïnedoden.
Cannabis effectief
De leider van het onderzoek, Louisa Degenhardt, kwam erachter dat 13 procent van de 1500 chronische pijnpatiënten, die vooral achterin de 40 en vooraan in de 50 waren, cannabis consumeerden in het afgelopen jaar ondanks dat ze opiaten voorgeschreven kregen. “Een op de drie vond het een effectieve pijnstiller. Het zijn maar subjectieve uitslagen, maar het betekent dat er zeker een groep mensen is voor wie het helpt”. Degenhardt werkt voor het NDARC en de universiteit van Melbourne. Ze zegt dat het onderzoek aantoont dat de pijnstillende voordelen van cannabis beter onderzocht moeten worden, maar ook de negatieve effecten van drugs, zoals afhankelijkheid ervan…
Gebrek alternatieve behandelingen
Nicholas Lintzeris, arts en professor gespecialiseerd in (medicijn)verslaving aan de universiteit van Sydney, zegt dat steeds meer Australiërs behandeling zoeken voor verslaving aan medische pijnstillers. Dit fenomeen wordt gekoppeld aan het gebrek aan multidisciplinaire behandeling zoals fysiotherapie en massage. Hierdoor hebben dokters weinig andere keuzes dan heftige medicijnen voor te schrijven waarvan weinig bewijs is voor de positieve werking, zoals antidepressiva of antipsychoticum. Volgens Lintzeris bewijst onderzoek uit Amerika dat cannabis een betere en veiligere optie kan zijn dan een dosis opiaten die makkelijk kan ontsporen.
Overheid te terughoudend
Volgens John Kaye, politicus van de Green Party in New South Wales, geeft het onderzoek van het NDARC meer bewijs dat de Liberal en Labor-partijen – de twee grote Australische politieke partijen die de macht hebben – veel te terughoudend zijn met het legaliseringsproces. “Het is bijna onmenselijk om patiënten op die baat hebben bij de pijnstillende werking van medicinale cannabis te behandelen als criminelen”, zegt hij. “Als we moeten blijven wachten op meer bewijs voordat de wet veranderd wordt, zullen nog tienduizenden mensen blijven lijden.”
Ophef rondom zieke dochter
Er is in Australië deze maand veel ophef ontstaan over de wetten rondom (medicinale) cannabis nadat de 39-jarige Adam Koessler uit Queensland werd opgepakt. Hij had cannabisolie gegeven aan zijn zieke dochtertje van twee, die lijdt aan de ziekte van Hutchinson. Dit werkte goed, maar Adam moet alsnog voor de rechter verschijnen wegens ‘het bezit en verschaffen van drugs aan een minderjarige.’
(advertentie)