(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Zaterdag was in België een benefiet voor Medcan, belangenvereniging van medicinale cannabispatiënten. Initiatief van de familie Voncken, bekend van hun dochtertje Sofie dat dankzij cannabisolie weer een normaal leven leidt. Desondanks wil de minister van Volksgezondheid geen toestemming geven voor het gebruik van het medicijn!

Sofie Voncken

Vorige week nog leek het allemaal halleluja voor de geplaagde familie Voncken – zie voor het zeer uitgebreide verhaal over epilepsiepatiëntje Sofie ons artikel ‘Het wonderbaarlijke verhaal van de Vlaamse Sofie Voncken & cannabisolie‘ van enkele weken terug. Eindelijk kon de kleine meid weer naar school bijvoorbeeld en een leven leiden dat normaal is voor een zesjarig meisje, iets wat ze tot dan toe nooit had kunnen ervaren. In de krant Het Laatste Nieuws stond afgelopen week nog een prachtig artikel hierover (als je op de foto klikt kom je op het betreffende verhaal) dat duizenden keren werd gedeeld op de sociale media:

s-1Benefiet Medcan

Uit dankbaarheid en om meer mensen bewust te maken van de heilzame werking van cannabisolie als medicijn namen de ouders van Sofie het initiatief om een benefiet te organiseren. Afgelopen zaterdag was het zover en er werd 3.000 euro opgehaald voor Medcan.

Minister blijft star en weigert toestemming

Een domper op de feestvreugde voor de familie Voncken volgt echter snel. Maandag werd namelijk bekend dat de Belgische minister van Volksgezondheid, Maggie de Block, weigert om het gebruik van cannabisolie voor/door Sofie toe te staan. Wietolie is immers illegaal volgens de wet en de minister maakt duidelijk dat dit ook niet snel verandert: “We communiceren niet over individuele dossiers, maar kunnen wel duidelijk stellen dat cannabisolie niet gelegaliseerd zal worden. Wel zijn we bezig met het legaliseren van een cannabisspray die sommige zieken ook kan helpen”, zegt ze tegen TVL.

In Het Laatste Nieuws reageert professor Jan Tytgat teleurgesteld: “Het medisch nut is wel degelijk bewezen voor diverse aandoeningen, waaronder ook epilepsie. Het toelaten van medicinale cannabis zou niet alleen een aantal patiënten helpen, het zou ook een meer consequente houding van de overheid inluiden.”

Het blijft dus nog wel even behelpen voor de meeste Belgische cannabispatiënten…

(advertentie)