(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De Nederlandse fotograaf Steef Fleur verbleef een maand tussen de roemruchte wiettelers van Humboldt County, wellicht het beroemdste cannabisgebied van Amerika. Haar waanzinnig mooie foto’s zijn nu te zien op een expositie in Amsterdam en er is ook nog een boek van gemaakt: ‘Humboldt, Green Gold USA’. Gaat dat zien, koop dat boek 🙂

Boeren met liefde

Journalist Martin en fotograaf Steef tijdens de presentatie van hun boek

Journalist Martin en fotograaf Steef tijdens de presentatie van hun boek

“Ik ken iemand die daar al twee jaar werkt, vertelt Steef (1984). “Ik had allerlei ideeën over de wietteelt en hoe het er aan toe zou gaan, waarvan ik geen idee had of ze klopten. Ik ben er gewoon naar toe gegaan, zonder te weten of ik er kon fotograferen. Dat was wel een beetje een risico. Normaal gesproken werk ik ook niet zo,” legt Steef uit. “Maar ik ben blij dat het is gelukt.”

En gelukt betekende dat ze een maand lang met haar camera rondliep en leefde in het episch centrum van de Amerikaanse cannabis, ofwel Noord-Californië. De wietteelt gebeurt op kleine schaal, al zijn er ook grotere bedrijven. Dieper in de bergen zijn ook telers actief voor de Mexicaanse drugskartels. Bij de bedrijven waar Steef op bezoek gaat, merkt ze echter niets van een criminele sfeer. “Ik werd overal vriendelijk ontvangen. Als je een ingang hebt, ben je welkom, maar je kan niet zomaar langsgaan. Het beeld dat rond wiet bestaat: een beetje schimmige, criminele wereld, dat heb ik niet zo ervaren. Ik zag vooral boeren met veel liefde voor hun plant.”

Hippies

3De wietteelt in Noord-Californië begon bij de hippies. Van die subcultuur zijn nog wel wat sporen terug te vinden. “Al verdienen de boeren veel geld, rijden ze in dikke auto’s en geven ze luxe feestjes. Toch leven mensen dicht bij de natuur. Een eigenaresse van een bedrijf waar ik ben geweest groeide op in een community in de bergen en is in haar leven nooit naar school geweest.”

De legalisering van drugs bedreigt de kleine bedrijven. “Ze hebben veel geld verdiend in het verleden. Door het legaliseren van medicinale wiet zijn de prijzen enorm naar beneden gegaan. Als recreatief gebruik straks ook mag, gaan de prijzen nog verder dalen. Dan zal de wietteelt ook geïndustrialiseerd worden. Sommige boeren zijn al heel erg bezig met deze dreiging, anderen steken hun kop in het zand. Door de jaren heen hebben de boeren een enorme kennis over de plant opgebouwd. Deze kennis is waardevol. Met deze kennis zijn ze ook van waarde voor grote bedrijven.

“Mensen uit de wietindustrie vonden dat ik echt iets met de foto’s moest doen, een expositie en een boek maken. Samen met journalist Martin van de Velde heb ik dit idee opgepakt”

Steef verbleef een maand in Californië. Eenmaal terug wist ze niet goed wat ze met de beelden moest doen. “Mensen uit de wietindustrie vonden dat ik echt iets met de foto’s moest doen, een expositie en een boek maken. Samen met journalist Martin van de Velde heb ik dit idee opgepakt en zijn we begonnen aan het boek.” Het zoeken naar een plek om te exposeren bleek een moeilijke opgave. “Dat had ik niet verwacht. Ik liep echt tegen vooroordelen aan. Mensen vonden mijn foto’s mooi, maar wilden ze niet aan de muur hebben hangen. Dat viel me echt enorm tegen, maar motiveerde me ook om door te gaan.”

Die tegenstelling raakt haar echt. “Wat ik daar heb gezien, was naar mijn beleving iets heel onschuldigs. Maar er wordt tot in Nederland heel moeilijk over gedaan. Eigenlijk is nergens ter wereld het helemaal goed geregeld. Zelfs in landen waar wietgebruik is toegestaan, kloppen de regels niet helemaal. Alleen in Colorado is alles, van zaadje tot roken, gelegaliseerd.”

Foto-expositie

ADE2015_PRINT_TEMPLATE_PLAYGROUND-PSDonderdag 15 oktober ging in Radion – tijdens het Amsterdam Dance Event – dan toch de expositie van start waar in woord en beeld deze bijzondere subcultuur wordt getoond. De foto’s vertellen het verhaal van een onafhankelijke groep mensen die vast heeft gehouden aan een levensstijl die verder verdwenen is. Terwijl industrialisatie en mechanisatie er in de rest van Noord-Amerika voor gezorgd hebben dat de kleine onafhankelijk boer uit de samenleving verdween, hield deze groep die levenswijze in stand. De wiet die zij telen rond plaatsen als Garberville, Redway en Benbow wordt in Amerika van kust tot kust gerookt!

De expositie markeert de start van een breder journalistiek en artistiek project: Green Gold Photography. In het leven geroepen om wereldwijd inzicht te geven in cannabis en de mensen achter deze plant. We gaan dus nog meer horen en vooral ook zien van Steef en Martin. Je kan de foto’s in Radion nog bewonderen tot 30 november. Bezoekers van de club kunnen er terecht wanneer de club open is en ook tijdens de aankomende Museumnacht op 7 november zijn ze te zien. Voor overige openingstijden check je deze Facebookpagina of de site van Humboldt Green Gold U.S.A.

Fotoboek

Het schitterende fotoboek dat Steef en Martin hebben gemaakt is natuurlijk ook niet te missen. Een ideaal cadeautje voor cannabisliefhebbers tijdens de feestdagen! Het kost slechts 14,10 euro.

Het boek Humboldt Green Gold, U.S.A.  is te bestellen via: www.greengoldphotography.com en in levende lijve bij Mary Go Wild aan de Zeedijk 44 in Amsterdam.

4

 

(advertentie)