- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
België zet deur mediwiet op kiertje
Opmerkelijk nieuws uit België: ondanks een zero-tolerance beleid ten aanzien van cannabis, wordt het cannabismedicijn Sativex binnenkort via apotheken verkrijgbaar. Dat heeft minister van Volksgezondheid Maggie De Block besloten. De regeling geldt uitsluitend voor ‘uitgedokterde’ ms-patiënten.
Volgens de minister – lid van de partij Open VLD – is haar besluit niet strijdig met het aangekondigde regeringsbeleid, waarvoor vooral de N-VA van Bart de Wever (burgemeester van Antwerpen en leider van de partij) zich sterk heeft gemaakt. Hoe dan ook is het een doorbraak in België, deze uitzonderingsregeling voor multiple sclerose patiënten. Niet iedere ms-patiënt mag zich echter met gezwinde spoed naar de apotheek spoeden, het geneesmiddelenagentschap FAGG heeft na onderzoek bepaald dat alleen patiënten die op geen enkel ander medicijn reageren cannabis kunnen gebruiken.
Uitsluitend voor ‘uitgedokterde’ ms-patiënten
En dat is dus vette pech voor mensen die bijvoorbeeld lijden aan terminale kanker, zenuwpijnen of de gevolgen van een dwarslaesie. Hoewel er genoeg onderzoeken zijn wereldwijd die ook bij deze aandoeningen (en nog wel meer trouwens, denk aan glaucoom, chemokuur-patiënten, epilepsie en hiv-lijders), stelt minister De Block: “De wetenschappelijke evidentie werd niet voldoende aangetoond tijdens de klinische proeven.”
De bewindsvrouw maakte haar Sativex-regeling bekend in de Kamercommissie Volksgezondheid. Daar moest ze zich uiteraard verklaren voor de schijnbare afwijking van het aangekondigde ‘nulbeleid’ ten aanzien van cannabis. Zelf dokter van beroep, gaf De Block hierover het volgende ietwat cryptische antwoord: “Ik ben zelf altijd tegen een gedoogbeleid voor cannabis geweest en dat strookt perfect met het regeerakkoord. Ik heb als dokter steeds gewezen op de verslavende en kwalijke gevolgen.” Het laatste woord is er trouwens ook nog niet over gezegd in het Belgische parlement. Binnenkort verschijnt een rapport van de Algemene Cel Drugs en dan volgt zeker en vast een pittige discussie over cannabisgebruik, medicinaal en recreatief…
(advertentie)