(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Australië wordt wellicht het volgende land dat medicinale cannabis legaliseert. Nu zijn ze down under al een tijdje bezig met er werk van maken. Maar de kans op een ‘ja’ voor legalisering zit er des te meer in nu senatoren van alle grote politieke partijen groen licht geven voor een wetsvoorstel!

Een comité bestaande uit senatoren van Coalition (regeringspartij), Labor en een aantal crossbenchers (onafhankelijke parlementsleden) zal het gehele Australische parlement aanbevelen het wetsvoorstel goed te keuren en een mediwietregulering op te richten.

Richard Di Natale

Het comité staat onder leiding van senator en leider van de Greens-partij Richard Di Natale, die voordat hij politicus werd al een boel op zijn cv had staan. In eigen land heeft hij zich in de Northern Territory ingezet voor het verbeteren van de gezondheid van Aboriginals en in India voor HIV-bestrijding. Al met al klinkt hij als iemand die deze mediwietklus kan klaren.

4637687659_c5e10be4aa_o

Richard Di Natale, senator en leider van de Australian Greens, weet van aanpakken (Foto: Victorian Greens – Flickr)

Toch bezorgdheid

Met de Regulator of Medicinal Cannabis Bill is de federale regering officieel verantwoordelijk voor toezicht op de productie, verkoop en gebruik van mediwiet. Toch is er bezorgdheid vanuit het ministerie van Volksgezondheid dat het wetsvoorstel botst met een aantal bestaande drugswetten.

Staatssecretaris Martin Bowles waarschuwt dat het wetsvoorstel bepaalde legale en praktische kwesties onbesproken laat, wat simpel gezegd leidt tot “een risico van een groot grijs gebied in de wetgeving”. Maar sommige bronnen menen dat het ministerie alleen maar ‘z’n tanden wil laten zien’ omdat het niet zo blij is met het idee van een onafhankelijke regulering van cannabis waar zij niet de baas over kan spelen.

Yes, we can

kerry en abbott

Zelfs premier Tony Abbott (links), hier met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry, is een voorstander van legale mediwiet

Senator Di Natale is niet bepaald onder de indruk van dit alles. Afgelopen maand zei hij nog dat er misschien obstakels waren maar dat geen daarvan niet te overwinnen was. Hij nam als voorbeeld landen waar medicinale cannabis gelegaliseerd is zonder veel problemen en gelooft dat Australië het ook kan.

Premier én bevolking is vóór

Bovendien heeft het wetsvoorstel de Australische bevolking achter zich. Volgens een recente enquête van Palliative Care Australia is meer dan twee derde van de Australiërs vóór legale mediwiet, terwijl slechts 9 procent volledig tégen is.

Ook premier Tony Abbott is een voorstander, zo bleek vorig jaar toen hij zei: “Ik heb geen enkel probleem met het gebruik van medicinale cannabis, net zoals ik geen enkel probleem heb met het medisch gebruik van opiaten”. Over die laatste uitspraak moet hij nog wel een beetje nadenken, aangezien veel Australiërs liever wiet dan opiaten hebben. Of het wetsvoorstel geaccepteerd wordt, komen we in augustus te weten.

 

(advertentie)