(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

In de jaren zeventig stond Colombia bekend om zijn wiet, maar door de opmars van cocaïne, drugsbaronnen en guerrillabewegingen stapten de boeren er massaal over op het verbouwen van cocaplanten. Maar zie, nu cannabis aan een (legale) revolutie bezig is switchen ze weer terug. Er wordt steeds minder coke en steeds meer wiet geteeld!

Traditionele wietsoorten

De boeren in Colombia op de vlaktes in het oosten – de Llanos Orientes – houden op met het telen van cocaplanten om die om te ruilen voor wietplanten. Dat nieuws kwam naar buiten doordat militaire commandanten het tegenover de krant El Tiempo vertelden, nadat ze voor de zoveelste keer een flinke wietplantage (van 5.400 planten) hadden vernietigd.

shutterstock_73382362

Colombiaanse boeren aan het werk in hun cocavelden, een beeld dat volgens de militairen aan populariteit aan het verliezen is… [foto: africa924 / Shutterstock.com]

Generaal Oswaldo Peña Bermeo: “In dit gebied heeft marihuana de coca vervangen omdat er een grotere consumentenmarkt voor is en het makkelijker te smokkelen is. De militair weet ook echt wel waarover hij praat, want hij wist zelfs de twee meest voorkomende strains te benoemen. Allereerst de traditionele Colombiaanse wietsoort ‘Punto Rojo’ (rode punt), een sativa. Daarnaast is ook de strain ‘Creepy’ populair bij de boeren, een meer indica dominante soort die in heel Zuid-Amerika verbouwd wordt.

Cannabis favoriete drug

De generaal vermoedt ook dat guerrillabeweging FARC een vinger in de wietpap heeft, omdat in deze departementen – o.a. van oudsher Cauca en Tolima in het centrale hoogland en nu dus ook Meta en andere gebieden in Llanos Orientes – het 26ste Front van de FARC actief is. Het merendeel van de productie is in tegenstelling tot de cocaïne bestemd voor binnenlandse consumptie. Dat baseren de autoriteiten ook op cijfers van het drugsinstituut Observatorio de Drogas de Colombia, die laten zien dat cannabis de favoriete drug is van 87 procent (!) van ’s lands ‘illegale drugsgebruikers’.

Cannabisrevolutie

Er is overigens nog een goede reden aan te voeren voor de switch van coca naar cannabis door de boeren en hun eventuele opdrachtgevers. Door een internationale boycot zijn de prijzen van de chemicaliën die nodig zijn om van cocapasta (ook wel bazooka genoemd) cocaïne te maken, denk aan kerosine en zoutzuur, enorm gestegen.

Wat wellicht ook nog een rol speelt is dat ook Colombia recent stappen heeft gezet om (medicinale) cannabis te legaliseren, net als heel veel andere landen in de regio. En dat alles zorgt dus voor een soort ‘Back to the future’-gevoel; in de seventies werden de boeren door de wietkartels gedwongen cocaplanten te gaan verbouwen en nu is het andersom. Al blijft ook de aanplant van coca nog immer indrukwekkend hoor, de (cannabis)revolutie is dus nog niet helemaal voltooid…

[openingsfoto: YamabikaY/Shutterstock]
(advertentie)