(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Derrick Bergman is woordvoerder van het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod en in die functie staat zijn huis – tevens kantoor – altijd open voor media en andere belangstellenden met prangende cannabisvragen. Zo kreeg hij onlangs een Italiaanse student over de vloer op zoek naar de (therapeutische) relatie tussen mens en plant!

Therapeutisch effect

Vorige week kwam een Italiaanse student antropologie aan de Universiteit van Amsterdam me interviewen. Hij is bezig met een antropologische studie naar medicinale cannabis in Nederland. Eén van de onderwerpen die de revue passeerden was het therapeutisch effect van het zelf kweken van je medicijn.

v1In zijn studie wil Lucrezio, want zo heet hij, de nadruk leggen op de sociale en menselijke aspecten van medicinale cannabis. Een interessante invalshoek. In de zeven jaar dat het VOC bestaat hebben we al tientallen studenten te woord gestaan en van informatie en bronnen voorzien. Vaak gaat het dan om de juridische, politieke en beleidstechnische aspecten van onze favoriete plant.

Relatie mens en plant

In het gesprek met Lucrezio kwamen de politiek en de wet ook wel ter sprake, maar we hadden het vooral over zelf cannabis kweken en in bredere zin de relatie tussen mens en plant. Elke gepassioneerde kweker weet dat het omgaan met planten, het kweekproces zelf, rustgevend werkt. Zeker zolang het goed gaat met je planten, wordt je er vrolijk van.

Voor mensen die cannabis als medicijn gebruiken is de relatie tussen mens en plant nog sterker en belangrijker. Allereerst omdat je uit het duizelingwekkende aanbod zélf de soorten kan kiezen die voor jou het beste effect geven. Veel medicinale gebruikers hebben een verminderde weerstand, dus het is van extra groot belang dat de cannabis zuiver is. Als thuisteler heb je dit zelf in de hand.

Een buzzword  als mindfulness  is honderd procent van toepassing op het thuis telen van cannabis

v2Het therapeutische effect van het zelf telen van je medicijn is moeilijk te omschrijven en nog moeilijker te meten. Planten hebben elke dag zorg nodig en belonen goede zorg met uitbundige groei en bloei en uiteraard een superieur eindproduct. Het geven van die dagelijkse zorg is heilzaam en kan helpen de moed erin te houden. Een buzzword als mindfulness is honderd procent van toepassing op het thuis telen van cannabis.

De natuur

Wat ook helpt is dat je als thuisteler iets doet wat de mens al honderdduizenden jaren doet: een gewas kweken dat dient als voedsel, medicijn of grondstof. Over de vervreemding van de moderne stadsmens, geheel afgesneden van zijn wortels en de natuur, zijn boekenkasten vol geschreven. Bij tientallen kwekers heb ik gezien hoe zijn dankzij het kweken van cannabis heel anders tegen de natuur aan gingen kijken.

Cannabis in bejaardentehuis

Al heel lang heb ik een toekomstbeeld in mijn hoofd van een bejaardentehuis waar cannabis een centrale rol speelt in het dagelijks leven. Met een flinke binnentuin in het midden van het gebouw, waar fitte senioren de planten verzorgen. Bewoners die slecht ter been zijn helpen met knippen en het verwerken van de cannabis in koekjes, taart en andere lekkernijen. De thee, zalf en wietolie die het bejaardentehuis produceert worden verkocht in een klein winkeltje.

Uiteraard zijn er voor alle bewoners en bezoekers vaporizers voorhanden. En als de buitenoogst droog is organiseren de oudjes een groot oogstfeest, met een mooie beker voor de beste 65+ wietjes van het jaar. Reken maar dat er een wachtlijst ontstaat voor een plaatsje in Huize Avond-Haze

(advertentie)