- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
België – ‘Chili con Cannabis!’
Opnieuw een uitstekend cannabisbetoog van onze Vlaamse vriend Patrick Dewals, die zich terecht kwaad kan maken over het jarenlange onrecht dat de plant en haar gebruikers wordt aangedaan. Maar ondanks repressie en domheid gloort er toch volop licht aan de internationale horizon!
Fantastisch genotsmiddel
Hoe meer ik (politieke)filosofie lees, hoe meer ik de behoefte voel om te schrijven. Er is te veel gaande in de wereld om te zwijgen. Vaak schrijf ik over zaken die in mijn leven een rol spelen. Vandaar dat ik regelmatig over cannabis schrijf. Niet alleen vind ik cannabis een fantastisch genotsmiddel, beter dan ieder ander dat ik al geprobeerd heb, maar naast de eigen individuele cannabiservaring vergezellen vele andere elementen het cannabisgebruik dat het vertellen waard zijn.
Barbaarse repressie
Los van de fijne herinneringen en ervaringen, die zich bijna steeds in de illegaliteit afspelen, schrijf ik over de marginaliserende en barbaarse consequenties van het repressieve beleid ter zake. Indien we ervan uitgaan dat we ons op een humane manier ten opzichte van andere mensen moeten opstellen dan vraag ik u, waar schuilt het humane aspect wanneer men mensen omwille van andere gewoonten minacht, stigmatiseert en als crimineel behandelt? Zijn we dan zo ver verwijderd van de willekeur die als reden fungeerde om anders- of ongelovigen naar kerkers en brandstapels te verwijzen? Met weinigen zijn de verlichte geesten die het huidige repressieve cannabisbeleid in vraag durven stellen.
Het cannabis roken heeft geen crimineel van mij gemaakt, wel de wetgever die een zeer slechte wet decennia geleden goedkeurde op louter morele gronden, en die vandaag te koppig lijkt om zijn ego bij te stellen en deze onjuiste justitiële inschatting ongedaan te maken
Waarschijnlijk komt deze vraag uit het gegeven dat ik al bijna dertig jaar lang een crimineel ben in dit conservatief, cannabisdemoniserend en alcoholminnend koninkrijk zonder werkelijk te begrijpen waaraan ik dit predicaat verdien. Het cannabis roken heeft geen crimineel van mij gemaakt, wel de wetgever die een zeer slechte wet decennia geleden goedkeurde op louter morele gronden, en die vandaag te koppig lijkt om zijn ego bij te stellen, en deze onjuiste justitiële inschatting ongedaan te maken. Geen enkele rationele argumentatie kan uitleggen waarom cannabis illegaal is en alcohol niet. Geen enkele! Toch vormt deze onrechtvaardigheid het huidige decor voor veel cannabisgebruikers wereldwijd.
Medicinale cannabis
In België krijgt vooral medicinale cannabis de laatste tijd, en heel terecht trouwens, aandacht van de mainstream media. Eindelijk durven een paar journalisten en eindredacteurs het onderwerp te bespreken. Het recreatieve cannabisgebruik wordt door de pers voorlopig nog in de duisternis gelaten, waardoor mythen ontstaan of overleven. Soms wordt er in een krant plaats gemaakt voor een persoonlijke oproep voor legalisering. Maar de Belgische kranten of media durven zelf geen standpunt innemen zoals een jaar terug hun moedige Amerikaanse collega’s van de New York Times deden. Repeal prohibition again [1] blokletterde de krant, een kreet van de redactie. Even had ik het gevoel dat er ergens ter wereld journalisten waren die de uitermate pijnlijke situatie van de cannabisgebruiker juist inschatten. Een uitzonderlijke prestatie.
Dertig jaar cannabisonderdrukking
Zover zijn we in de lage landen nog niet. Al dertig jaar heb ik het gevoel dat ik me moet verbergen wanneer ik cannabis rook. De politie zou plots kunnen opduiken. Nooit kan je een buur echt vertrouwen. Het onwettelijk statuut zet aan tot klikken en chantage. Geen wonder dat sommige mensen klagen over paranoïde gevoelens. Wat natuurlijk niet zoveel zeggen is, dan dat cannabis schizofrenie veroorzaakt, wat sommige onderzoekers en beleidsmakers al decennialang tevergeefs willen bewijzen. Trouwens, nu blijkt dat tabak wel eens de boosdoener bij schizofrenie zou kunnen zijn. Nicotine zou de dopamine afscheiding overactiveren met de ziekte als gevolg. Hoe zullen beleidmakers met dit nieuws omgaan? Negeren? Dat tabak kanker veroorzaakt, hebben ze meer dan veertig jaar, onder druk van lobbyisten, betwijfeld of ontkend.
Omdat de aarde één grote planeet is en we allemaal verbonden zijn, hebben cannabisgebruikers toch steeds vaker redenen om de toekomst met vreugde te verwelkomen
Maar omdat de aarde één grote planeet is en we allemaal verbonden zijn, hebben cannabisgebruikers toch steeds vaker redenen om de toekomst met vreugde te verwelkomen. Ada Colau, voormalig woordvoerster en strijdster van de Plataforma de Afectados por la hipoteca (Platform voor de gedupeerden van de hypotheek) in Spanje, is sinds juni de burgemeester van Barcelona. Ze zal het plan dat haar voorganger, burgemeester Trias, nog vlug in mei goedkeurde, met als doel om het gros van de Cannabis Social Clubs (CSC) te sluiten, herbekijken en herevalueren. Wellicht zal de burgermoeder minder streng optreden ten aanzien van de CSC.
Feestelijk nieuws uit Chili
Nog beter nieuws bereikt ons uit Zuid-Amerika. Ongeveer twee weken geleden werd in Chili een wet goedgekeurd nadat verschillende pro cannabismanifestaties plaatsvonden. De wet reguleert het recreatieve en medicinale cannabisgebruik. Iedere volwassene mag negen gram cannabis bezitten en tot zes cannabisplanten kweken [2]. Vreemd is dat je je voor het telen van je eigen cannabisplanten moet laten registreren, vergelijk dit met een situatie waarbij de overheid voor het brouwen van bier of wijn op kleine schaal een verplichte registratie zou invoeren. Voor medicinale cannabis is vanzelfsprekend een medisch voorschrift nodig. Latijns-Amerika is samen met de VS, op statelijk niveau, een vertegenwoordiger van de nieuwe, minder repressieve benadering van het medische en recreatieve cannabisbeleid waar het oude continent nog veel van te leren heeft.
Hoe dan ook, dit feestelijk en warm Chileens besluit, inspireert me tot de vreugdekreet: ‘Chili con cannabis’.
[1] Herzie het verbod (op cannabis) opnieuw.
[2] Een beetje een vreemde wet want zes planten leveren meer dan 9 gram cannabis op.
Auteur Patrick Dewals is bachelor in de psychiatrische verpleegkunde, master in de politieke wetenschappen en student politieke filosofie. Eerder schreef hij al de column ‘Dringend gezocht: BV met ballen!’ op RollingStoned
(advertentie)