(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

In deze tijden is het belangrijk om met duurzamere grondstoffen op de proppen te komen, zoals bijvoorbeeld industriële hennep. Dat weet de Surinaamse econoom Winston Wirht ook en hij wil daarom dat zijn land hier massaal op overstapt!

De ‘wake-up call’ is volgens Wirth, econoom en president-commissaris van het staatsmijnbouwbedrijf Grassalco, dat Suriname weinig te zeggen heeft over de wereldwijde dalende olie- en goudprijzen.

Dalende prijzen

winston wirth

Winston Wirth pleit al jaren voor industriële hennepteelt

Goud en aardolie zijn twee van de belangrijkste exportproducten van het land. Maar door de dalende prijs komt de economie van Suriname in de problemen. Lagere prijzen betekenen minder winst en minder winst betekent minder belastingen, meent Wirth. Al een tijdje pleit hij voor industriële hennepteelt, waar volgens hem genoeg potentie in zit. Er is voldoende onbenutte landbouwgrond die met een minimale investering weer in gebruik kan worden genomen.

Vele toepassingen

Wirth geeft als voorbeeld dat hennepteelt Canada vorig jaar ongeveer 1 miljard dollar heeft opgeleverd. “Hennep gaat de staat geen cent kosten”, zegt hij. In oktober 2012 gaf hij al een lezing voor de ‘ontwikkeling van de natuurvezelcultuur in Suriname’. Met hulp van video’s liet hij zien hoe hennep wereldwijd wordt gebruikt als grondstof voor papier, voedsel, kleding, schoeisel, bouwmaterialen en auto-onderdelen. Omdat alle delen van de plant bruikbaar zijn zou je naast dat alles er nog veel meer kanten mee op kunnen.

Binnen drie jaar hoopt Wirth de commerciële haalbaarheid in kaart te hebben gebracht. Het is in ieder geval geen slecht idee, we hopen dan ook dat Suriname straks daadwerkelijk over gaat op hennepteelt, want groeien wil het spul sowieso wel in dat klimaat!

 

(advertentie)