- Droog je wiet tot perfectie met de 16/60 methode
- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
Werking cannabis-vreetkick verklaard
Cannabis is berucht om het feit dat je er verschrikkelijke honger van krijgt. De vreetkick is zo bekend dat het een integraal aspect is van het ‘stoner-stereotype’ in de media: de roodogige, slome (en meestal mannelijke) twintiger die de hele dag computerspelletjes doet en altijd een zak chips naast zich heeft staan. Een fenomeen verklaard!
Zo produceert het brein het hongergevoel
Cannabis is berucht vanwege het intense hongergevoel dat gebruikers ervaren. Wanneer je honger hebt, is dit een reactie op een complex systeem aan zenuwsignalen tussen het maag-darmkanaal en het brein. De nervus vagus van het perifere zenuwstelsel die het maag-darmkanaal omgeeft detecteert het niveau aan macronutriënten in de maag en darmen en zendt signalen naar het brein als er weinig voedingsstoffen zijn. Het specifieke gebied in de hersenen dat verantwoordelijk is voor het hongergevoel is de laterale hypothalamus, ook wel gewoon het ‘hongercentrum’ genoemd.
De nervus vagus zelf wordt gestimuleerd door een neuropeptide, ghreline genaamd, die wordt geproduceerd in het maag-darmkanaal als de maag leeg is. De aanwezigheid van ghreline stimuleert de ghrelinereceptoren van de nervus vagus, die signalen verstuurt naar de laterale hypothalamus, en die creëert op zijn beurt het motiverende hongergevoel, naast het verhogen van de maagzuurafscheiding en darmmobiliteit in afwachting van het voedsel dat gaat worden geconsumeerd.
Zo maakt THC het lichaam wijs dat het voedsel wil
De stofwisselingsprocessen die optreden wanneer de honger wordt gestimuleerd door cannabisgebruik worden nog niet volledig begrepen, maar het is bekend dat een enzym, AMP-geactiveerde proteïnekinase dat wordt geproduceerd in de hypothalamus, hierbij een fundamentele rol speelt. Dit enzym is cruciaal voor de stofwisselingsprocessen die de energiebalans van het lichaam regelen en wordt geproduceerd door stimulering door ghreline van de GHS-R1a-receptoren van de nervus vagus.
Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat THC dus in feite de taak van ghreline overneemt door de GHS-R1a-receptoren te activeren en zo de hersenen AMPK laat produceren met een hongergevoel als resultaat. Dus, zelfs als de maag niet leeg is, kan cannabisgebruik een krachtig hongergevoel veroorzaken. Ander onderzoek heeft aangetoond dat de cannabinoïdereceptoren zelf een rol spelen.
Een onderzoek uit 2008 toonde aan dat de CB1-receptor helpt bij het reguleren van door ghreline veroorzaakte eetlust. Muizen die genetisch waren gemodificeerd zodat ze geen CB1-receptoren hadden, ondervonden geen orexigeen (eetlust stimulerend) effect. Bovendien werd het effect van ghreline op de AMPK-niveaus in de hypothalamus geremd in zowel muizen zonder CB1 als in wilde muizen die rimonabant hadden gekregen, een tegengestelde agonist van de CB1-receptoren. De aanwezigheid van ghreline zorgde ook voor verhoogde endocannabinoïdeniveaus in de hypothalamus van wilde muizen, een effect dat werd geremd wanneer rimonabant werd toegediend. Dit effect van ghreline werd niet gevonden bij muizen zonder CB1.
Ghreline, cannabinoïden en de stofwisseling
Een interessant en weinig bekend effect van de interactie tussen cannabinoïden, ghreline en AMPK is dat van de ischemische hartbescherming. Cannabinoïden hebben verschillende effecten op de hartfunctie en in een zeer kleine subset van gevoelige individuen kan de toediening van exogene cannabinoïden zelfs een acuut myocardiaal infarct (hartaanval) veroorzaken. Afgezien van deze kleine subset lijken de effecten van verhoogde cannabinoïdeniveaus verschillende gunstige effecten op het hart te hebben.
Zowel ghreline als cannabinoïden verhogen de AMPK-activiteit in het hart en in de hypothalamus. Men denkt dat het effect van cannabinoïden op de AMPK-activiteit de ernst van infarcten verkleint (het gebied van weefselnecrose) in het myocardium na een hartaanval, met als gevolg minder schade aan het hart- en bloedvatenstelsel, en een over het algemeen gunstig effect veroorzaakt op de bloedstroom in gevallen van ischemie.
Een ander interessant punt is dat, naast het verhogen van de AMPK-activiteit in het hart, ghreline en cannabinoïden beide de activiteit in de lever en vetweefsel kunnen remmen, wat allerlei effecten heeft op de expressie van glucose en insuline in het bloed. Men denkt dat dit een belangrijke rol speelt bij het behoud van gewicht en lichaamsvet bij cannabisgebruikers, die volgens verschillende onderzoeken dunnere middels hebben dan niet-gebruikers.
Dus zelfs als cannabisgebruikers toegeven aan het hongergevoel kunnen ze erop vertrouwen dat ze hun lichaam voorzien van een belangrijke mate van bescherming tegen mogelijke negatieve gevolgen van te veel ongezond eten, zowel door bescherming van het hart als door beperking van de afzetting van lichaamsvet.
Cannabis, bloedsuiker en honger
Meer dan een suikerhoudend drankje of hapje is niet nodig om de bloedsuikerspiegel te herstellen. Het is bekend dat cannabisgebruik gevolgen heeft voor de bloedsuikerspiegel. Bij onervaren gebruikers kan dit effect zeer sterk zijn en kan het resulteren in een verlaagde bloedsuikerspiegel, met als gevolg slapte, misselijkheid of zelfs tijdelijke bewusteloosheid. Het kan ook het hongergevoel acuut verhogen omdat het lichaam zowel reageert op het eetlust stimulerende effect van de cannabis zelf als op het effect van de lage bloedsuikerspiegel.
Als er symptomen van lage bloedsuikerspiegel optreden onmiddellijk na de consumptie van cannabis, kan een suikerhoudend drankje of hapje een snelle en effectieve remedie vormen. Zelfs als bewusteloosheid optreedt, duurt dit meestal slechts enkele seconden en ondervindt het individu geen schadelijke effecten op de lange termijn, mits geen verwondingen zijn opgetreden (bijv. door een val). Breng het betroffen individu in een zittende houding en geef hem/haar een suikerhoudend drankje of hapje. Zorg ervoor dat hij/zij blijft zitten tot het gevoel van onstabiliteit of duizeligheid is verdwenen. Meer substantieel voedsel binnen een uur na een dergelijk voorval kan ook bijdragen aan het handhaven van de bloedsuikerspiegel.
Dit artikel is geschreven door Seshata voor het weblog van Sensi Seeds
(advertentie)