(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

In Canada heeft de grootste kliniek voor mentale gezondheid en behandeling van drugsverslavingen zich uitgesproken vóór legalisering van cannabis, zij het onder strenge voorwaarden. Maar toch, een duidelijk trendbreuk en het toont eens te meer het failliet van het verbod  – War on Drugs – aan…

Meestal zijn verslavingsklinieken en geestelijke gezondheidsinstanties niet direct de grootste pleitbezorgers van legalisering van drugs, cannabis inbegrepen. En al helemaal niet in Noord-Amerika, waar de felste tegenstanders van vrije wiet juist vaak in die hoek te vinden zijn. Hoe verrassend dus dat het Centre for Addiction and Mental Health zich uitspreekt voor legalisering van marihuana. Het is de grootse verslavingskliniek van Canada en de pers in Noord-Amerika noemt dit nieuwe standpunt dan ook al “groundbreaking”, omdat het komt van een instantie die leidend is in het preventie van wat ze daarginds zo mooi substance abuse  noemen.

Geen vrijheid blijheid

In Canada is een levendige legaliseringsbeweging, zoals blijkt uit deze foto van Cannabis Day 2014 [foto: Art Gallery/Flickr]

In Canada is een levendige legaliseringsbeweging, zoals blijkt uit deze foto van Cannabis Day 2014 [foto: Art Gallery/Flickr]

“Gebaseerd op een grondige review van de bewijzen, geloven wij dat legalisering in combinatie met strikte regulering van cannabis de meest effectieve manier is om de schade te verminderen die geassocieerd wordt met het gebruik ervan”, stelt directeur Dr. Jürgen Rehm van het Social and Epidemiological Research Department  van de verslavingskliniek.

Denk nu niet dat het helemaal vrijheid blijheid wordt, zoals bijvoorbeeld in Colorado U.S.A. waar commerciële bedrijven actief zijn in alle facetten van de cannabisindustrie. Als het aan deze Canadese instantie zit wordt de overheid de enige distributeur van wiet en krijgen ondernemingen geen kans. Nogmaals dokter Rehm: “Legalisering van cannabis moet plaatsvinden onder strenge regulering zodat het zeker is dat wiet niet verkocht wordt zoals andere commodity’s. Dit houdt in dat er een overheidsmonopolie moet komen op de verkoop, dat de beschikbaarheid gelimiteerd is, dat er een prijs gehanteerd wordt die het gebruik van gevaarlijkere drugs/middelen ontmoedigt en er moet een verbod op reclame gelden.”

Met deze op het eerste oog wat tegenstrijdige (tegen verslaving, voor legale wiet?) stellingname hopen de Canadezen controle te krijgen op de belangrijkste risicofactoren: de leeftijd waarop het gebruik begint, de kracht en de samenstelling van de cannabis en het rijden onder invloed.

Nog steeds ‘een duivelse drug’

Dit klinkt allemaal heel streng in onze oren en we willen zeker niet zo’n legalisering in Nederland of België, maar voor Noord-Amerikaanse begrippen is het nog behoorlijk liberaal. Neem Stu Gitlow bijvoorbeeld, de hoogste baas van de American Society of Addiction Medicine. Die schreef deze zomer in The Nedw York Times nog dat zelfs het verbod op alcohol (Drooglegging) “een indrukwekkend succes was vanuit het standpunt van volksgezondheid”… Iets wat elke middelbare scholier vanuit zijn geschiedenislessen kan weerleggen. En zo zijn er meer Amerikanen in hoge gezondheidsfuncties die marihuana nog steeds als een duivelse drug zien.

Of zoals de website Marijuana.com in de VS het analyseert: “Dit Canadees instituut snapt – in tegenstelling tot veel Amerikaanse verslavingsorganisaties – dat steun voor legalisering niet per se gebaseerd is op het geloof dat cannabis veilig is. Hoewel onderzoek aantoont dat de drug niet zo schadelijk is als veel tegenstanders geloven, doet dat er niet eens toe. Zelfs mensen die denken dat marihuana ongelooflijk gevaarlijk is, zouden zich ten minste moeten realiseren dat het overlaten van de controle aan de zwarte markt de mogelijke gevaren alleen maar doet stijgen.”

(advertentie)