(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Wanneer je met buitenlanders praat over de straffen in ons land wanneer je betrapt wordt met wiet(planten), dan kijken die je vaak stomverbaasd aan zo licht vinden ze die. In dat kader past deze zaak van 4 Nederlanders + 1 Belg + 19.000 stekjes dus perfect.

Waar je bijvoorbeeld bij onze zuiderburen nog gerust enkele jaren het gevang in vliegt wanneer je met een serieuze partij wiet of wietplanten gepakt wordt, daar doen ze klaarblijkelijk in Zeeland een stuk minder moeilijk. In een aan alle kanten vreemde rechtszaak – zo duurde het maar liefst vier jaar voor de rechter er aan te pas kwam! – kregen de verdachten geenszins een strafrechtelijke draai om de oren wat betreft de eisen.

Milde eisen voor 20.000 planten

stek-1

Stekken, officieel mag je er niet in handelen in Nederland

Watskeburt? In mei 2011 dus, werd er in de Vlaanderenhal in Sas van Gent een stekkenkwekerij opgerold. Niet de kleinste ooit, want uiteindelijk telden ijverige opsporingsambtenaren 900 moederplanten en 19.000 baby’s ofwel wietstekjes. De openbaar aanklager stelt dat de 4 Brabanders en 1 Belg deel uitmaken van een criminele organisatie en met de stekkenhandel liefst 4 miljoen euro hebben verdiend, uiteraard zo zwart als het maar kan. Beven en bibberen dus voor de verdachten – mannen tussen de 27 en 62 jaar oud – hoe de eis zou luiden.

Nou, van de straffen die officier van justitie Wilfred Suijkerbuijk voor de bijna twintigduizend wietplanten en veronderstelde miljoenenomzet eist, zullen de mannen geen slapeloze nachten krijgen: een werkstraf van 240 uur, een voorwaardelijke celstraf van 10 maanden en een boete van 10.000 euro de man.

Kwestie van prioriteiten

Je zou denken dat de advocaten van de verdachten zeggen: inpakken en wegwezen hier. Maar nee, zelfs deze milde eis is nog veel te veel vinden zij. De mannen wisten namelijk helemaal niet van de enorme wietstekkenboerderij… Bovendien is eigenlijk elke straf onzin, omdat het OM de zaak pas na meer dan 4 jaar voor de rechter heeft gebracht. Daarmee zou het recht op vervolging verspeeld zijn.

Commentaar van officier van justitie Suijkerbuijk? Deze zaak is zo lang blijven liggen ‘omdat andere strafzaken meer prioriteit hadden’…

 

(advertentie)