- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Coffeeshop bevecht sluiting bij Europees Hof voor mensenrechten
Omdat hij zich structureel tegengewerkt voelt door justitie in Nederland en de juridische mogelijkheden hier uitgeput zijn, stapt een coffeeshophouder uit Groningen naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.
Coffeeshop Upper 10 en Wet Bibob
De onverkwikkelijke zaak – vanuit ons standpunt gezien – draait allemaal om de sluiting van coffeeshop Upper 10 in Groningen en de Wet Bibob. In het kort gezegd is dat een machtsmiddel voor de bestuurders in Nederland om zich van ongewenste elementen – lees; mensen – te ontdoen zonder dat ze daadwerkelijk met hard bewijsmateriaal moeten komen om dat voor elkaar te krijgen. Klinkt vreemd en dat is het ook. Voor meer info over de Wet Bibob verwijzen we je graag door naar onze columnist Mr. Veldman, die het uitlegt in ‘Bibob en levensgedrag‘.
‘Internationale drugshandel’ (wiet inkopen)
Terug naar Groningen, waar de rechtszaak tegen coffeeshop Upper 10 zich jarenlang voortsleept. Eigenaar Guno Holder wordt met de Wet Bibob in de hand constant in de gaten gehouden door het Landelijke Bureau Bibob, in opdracht van de gemeente Groningen.
Uiteindelijk komt daar zoals te verwachten valt een lijst met beschuldigingen uitrollen, waarvan ‘betrokkenheid bij internationale drugshandel’ de belangrijkste is. En reden voor de burgemeester om de coffeeshop te sluiten, een besluit dat later door de hoogste bestuursrechter – in Nederland is dat dus de Raad van State – wordt bekrachtigd. En dit ondanks dat drie lagere rechters de beschuldigingen te mager vonden (geen hard bewijs dus) en Guno Holder nooit is veroordeeld!Raad van State
Maar nadat begin mei het doodvonnis door de Raad van State werd bevestigd (een hoger beroep hiertegen kan namelijk niet in Nederland) gingen Holder en zijn advocaat Geert-Jan Knoops niet bij de pakken neerzitten: ze stappen naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.
En terecht lijkt ons, want als je als coffeeshop exploitant enigszins normaal zaken wil doen zul je wiet en hasj moeten inkopen op de illegale markt, en dan is een beschuldiging van drugshandel natuurlijk hetzelfde als dat je aan een vis vraagt waarom ie steeds onder water zwemt…
‘Coffeeshops kansloos’
Of zoals Hoogleraar Algemene Rechtswetenschap Jan Brouwer van de Rijksuniversiteit Groningen tegenover het Dagblad voor het Noorden zegt: “Met de Wet Bibob is een coffeeshophouder per definitie kansloos.” Ook de slechts 500 gram handelsvoorraad die een coffeeshop mag hebben is hierbij een probleem, omdat een beetje coffeeshop dan meerdere keren per dag moet bijvullen (enter: illegale drugshandel)… Brouwer: “Het is betrekkelijk eenvoudig een eigenaar de nek om te draaien door Bibob in te zetten.”
Hoe oordeelt Europa over Bibob?
Omdat de getroffen shophouder en advocaat Knoops in Nederland uitgepierd zijn wat betreft beroepsmogelijkheden, stappen ze nu naar het Europese Hof. Wij zijn heel benieuwd wat ze daar in het kader van de mensenrechten vinden van de Wet Bibob; een wet waarmee je zonder bewijzen schuldig bent en gestraft wordt, zeker als coffeeshophouder onder het gedoogbeleid…
[openingsbeeld: Maxim Apryatin/Shutterstock]
(advertentie)