- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Hennepthee uit Groningen
“Het is belachelijk dat de hele plant in een verdomhoekje is gestopt vanwege marihuana”, zegt Esther Molenwijk van Dutch Harvest, een bedrijf dat met hulp van crowdfunding dit najaar hennepthee van eigen bodem op de markt wil brengen.
Hoewel marihuana even goed niet in het verdomhoekje thuis hoort, zeggen wij ook geen nee tegen een lekker kopje gezonde hennepthee. En dat kunnen we als het aan Esther ligt nu binnenkort van eigen bodem krijgen!
Tussen groen en kamille
“Het is een milde, iets zoetere variant van groene thee. Het zit tussen groene en kamillethee in”, zegt Esther. Ze heeft een adviesbureau dat bedrijven helpt te verduurzamen. Op die manier is ze in aanraking met hennep gekomen. Hennep neemt namelijk veel CO2 op en verbetert de landbouwgrond.
Lekker en laagdrempelig
Een groot deel van de hennepplant wordt al gebruikt. De zaadjes worden gegeten als superfood en andere plantdelen worden bijvoorbeeld gebruikt als bouwmateriaal. Maar Esther wilde iets met de overgebleven bladeren doen. “Ik wilde er iets lekkers en laagdrempeligs van maken. We zijn hier ontzettende theedrinkers”. Ze maakte een keer hennepthee en ontdekte dat dat best wel goed smaakte.
Machine
Boer Albert Dun was Esther al een stapje voor. Hij verbouwt al 20 jaar hennep en hij vond ook dat er meer met bladeren gedaan kon worden. Daarom ontwikkelde hij een machine die hennepbladeren scheidt van de plant voor gebruik in andere producten. Slimme jongens en dames, daar in Groningen.
Deze maand oogst
Dun was te spreken over de henneptheeplannen van Esther en besloot om mee te doen. Deze augustus oogst hij zijn 1350 hectare hennep en van een deel van de bladeren wordt thee gemaakt. Vier melanges wel te verstaan, samengesteld door theesommelier (zeg maar deskundige) Karlijn Dapper, die dit jaar de Dutch Tea Championship won.
Imago verbreden
Ondanks dat je niet stoned wordt van hennepthee, heeft Esther niets tegen blowers. “Ik wil het imago van hennep verbreden. Ik vind het prima als mensen wiet willen roken, maar het is zonde dat dat uitsluitend het imago van hennep bepaalt”. Dat, plus misleidende berichtgeving over ‘hennep’ in de Nederlandse media.
Crowdfunding
Enfin, het in de winkels krijgen van die hennepthee in mooie, duurzame verpakkingen kost natuurlijk wel wat. Daarom probeert Esther via crowdfunding dat voor elkaar te krijgen. “Met crowdfunding kom je erachter wat mensen willen en aantrekkelijk vinden. Het is marktverkenning in sneltreinvaart. Je leert heel goed je markt kennen en je product ontwikkelen.”
Het doelbedrag, 9000 euro, is al gehaald. Dat is genoeg geld voor de eerste oogst, het drogen van de bladeren, inkopen van ingrediënten voor melanges en de verpakkingen. Dat levert genoeg pakjes thee op voor iedereen die de crowdfundingsactie heeft gesteund. Maar Esther wil dat het product echt op de markt komt. Daarom hoopt ze voor 13 augustus nog 20.000 euro binnen te krijgen, want dan kan ze genoeg produceren voor in de winkels.
Buitenlandse interesse
Er zijn al twee winkels in Nederland die interesse hebben in Dutch Harvest en het is een doel van Esther dat ook de ecoketens het gaan verkopen. Daarnaast hebben een aantal winkels in Zuid-Afrika en Spanje laten weten dat ze de thee mogelijk willen importeren.
“Ik ben best geschokt”, zegt Esther. “16 dagen geleden was ik nog niet eens online met mijn product, nu word ik voortdurend gemaild en gebeld door media en winkels”. Op 22 augustus organiseert Dutch Harvest het hennepoogstfeest. En hopelijk is de thee vanaf oktober in de winkels verkrijgbaar. Om daar zeker van te kunnen zijn, kunnen jullie Esther nu nog aan de 20.000 euro helpen. En als je dat doet, kun je ook nog eens een aantal prijzen winnen. Dus doneer HIER!
(advertentie)