(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

RollingStoned Top 50 #6 Buitenwiet kweken is leuk om te doen en kost je bijna niets. De zon gaat voor niks op en een beetje wietplant groeit buiten al snel uit tot een monster van een meter of twee hoog. Er is eigenlijk maar één probleem aan buitenwiet en dat is het klimaat in de lage landen. Juist wanneer wietplanten buiten vol in bloei staan, slaat het weer om naar standje herfst waardoor je vaak veel te vroeg moet oogsten. De oplossing? 3 Weken verduisteren!

Vanwege de beroerde weersomstandigheden waaronder wietplanten in de lage landen buiten moeten afbloeien is het feitelijk onmogelijk om een ‘puur natuur’ wietje te kweken. Vele rassen kunnen in ons klimaat immers niet tot volle bloei komen of gaan te snel rotten. Maar daar is gelukkig wat aan te doen, ook bij niet-autoflowers en lang bloeiende sativasoorten.

De lage temperatuur in de maand oktober speelt een belangrijke rol, want juist in de laatste maand van de bloei moeten de planten overdag veel water kunnen verdampen. In de koude oktoberlucht (en eind september) kunnen de toppen vaak onvoldoende water verdampen waardoor er zelfs als het niet regent rot kan ontstaan. Bovendien zorgen lage temperaturen samen met de korter wordende dagen en afnemende lichtintensiteit ervoor dat de planten zich te langzaam ontwikkelen. Ook beginnen de planten veel meer blaadjes in de toppen aan te maken . Enorm veel knipwerk en buds die niet goed afgebloeid zijn is het resultaat.

Verduisteren

Wat kunnen we doen om deze problemen tegen te gaan? Wel, bijvoorbeeld een heel vroeg bloeiende soort kiezen en hopen dat ze inderdaad zo vroeg afbloeien. Of je zorgt ervoor dat de wietplanten al in de zomermaanden afbloeien, maar hoe doe je dat? In de maanden juli en augustus is het klimaat veel geschikter voor het afbloeien van cannabis. Door de planten veel eerder de bloei in te laten gaan hebben ze geen last van al die kou. De manier waarop dat het handigst kan, is een methode die we ook wel verduisteren noemen. Hierdoor kunnen we ook binnensoortjes buiten volledig afbloeien.

Door te verduisteren kunnen we zelfs echte binnensoorten, buiten volledig afbloeien

verduisteren2

Deze kweker heeft van wat latten en wat zeil een handige overkapping gemaakt om zijn planten mee te verduisteren

Drie weken verduisteren

Er zijn slechts een dikke 3 weken nodig waarin je de nachten kunstmatig verlengt, daarna kun je de natuur zijn gang weer laten gaan. Het is dan wel zaak om in de derde week van juli te beginnen met het verduisteren. Zorg er in die 3 weken voor dat je plant(en) elke avond om 7 uur in het donker komen te staan, dus zet ze binnen of trek er gewoon een paar vuilniszakken overheen. Belangrijk is dat je dit doet tot het buiten donker is en niet langer. Ze kunnen dus om een uur of 11 in de avond gewoon weer naar buiten of je kunt de zakken er weer afhalen. Probeer dit ruim 3 weken lang elke dag te doen. Pas wel op! Wanneer je de zakken heel de nacht over de planten zou laten zitten dan wordt het supervochtig rond de plant en kunnen ze niet goed meer ademen. Rond de tweede week van augustus kun je er mee stoppen en de inmiddels in de bloei geschoten planten zullen gewoon blijven doorbloeien ook al is het buiten nog langer dan 12 uur licht. 10 donkere uren of zelfs nog minder zijn al voldoende om het bloeiproces op gang te brengen.

buitenwiet2

In augustus beginnen de meeste planten op de buitenlichtcyclus al bloeihormonen aan te maken, doorgaan met verduisteren tot september heeft dus weinig zin en is onnodig moeilijk doen.

Velen zullen denken, ‘met deze methode worden mijn planten minder groot omdat de groei periode korter is’. Dat klopt, maar het levert veel betere wiet op waarvan ook de kwantiteit niet onder zal doen voor een plant die niet verduisterd is. Het afbloeien in de zomermaanden zorgt voor wiet die lijkt op de wiet die binnen onder de lampen vandaan gehaald zijn, met minder blad, en meer bud.

buitenwiet3

Bijna alle verkrijgbare rassen zullen de maand oktober nog nodig hebben om af te bloeien, en sommigen zelfs de maand november. In deze maanden is het klimaat in Nederland bijna nooit geschikt voor de bloei van cannabis, dus vandaar deze methode. Als je de mogelijkheden en de tijd er voor hebt, probeer deze manier van kweken buiten dan eens. Je zult nog gek staan kijken hoe goed buitenwiet kan worden!

Nog even een paar algemene opmerkingen over het verduisteren. Probeer de planten zo donker mogelijk te zetten. Hoe je dat doet maakt niet uit als er maar zo weinig mogelijk licht bijkomt. Natuurlijk kun je ook nog veel eerder in het seizoen beginnen met verduisteren, maar dan zal je het langer moeten volhouden.

(advertentie)