- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
3 wietsoorten om buiten te kweken
Kun je ook maar moeilijk wachten tot de zomer komt en je buiten weer gratis en voor niets wietplanten kunt kweken? Verdiep je dan nu vast in een paar wietsoorten die geschikt zijn voor ons klimaat, een geslaagd buitenwiet-seizoen begint immers met een wietzaadje.
In Nederland en België buitenwiet kweken kan een hele uitdaging zijn. Wanneer de bloei namelijk tegen zijn einde loopt, slaat vaak ook het weer om. En omdat dikke toppen maar slecht combineren met nat herfstweer, is het belangrijk om een wietsoort te kiezen die past bij ons klimaat. De beste buitensoorten schieten snel in bloei, hebben een korte bloeifase en zijn goed tegen schimmels bestand. We zochten er drie voor je bij elkaar, het wordt een mooie zomer!
Voordat we overgaan tot de drie wietsoorten voor buiten, even wat over de mogelijkheden die je als buitenkweker in de lage landen hebt om het natte najaar te omzeilen.
Eén van de drie opties die je hebt is dus om aan de slag te gaan met een snel en kort bloeiende, schimmel bestendige wietsoort zoals we hieronder voorstellen. Je kunt er echter ook voor kiezen om een autoflower wietsoort te gebruiken. Deze planten bloeien automatisch na een paar weken waardoor ze al in juli klaar zijn voor de oogst. Autoflowers blijven meestal wel wat kleiner, en leveren daardoor minder wiet op.
De laatste optie is om je wietplanten tijdig te verduisteren. Dat kost je wel wat moeite, maar daardoor kun je in principe wel iedere wietsoort buiten kweken die je wil.
1. Hollands Hope
Hollands Hope is een klassieke Nederlandse buitenwiet die al jaren steevast in tuinen in de lage landen te vinden is. Zelfs in een natte, regenachtige zomer brengt deze wietsoort hoop, want ze is zeer goed bestand tegen schimmels en bloeit gemakkelijk en snel. De indica brengt potente wiet, en gaat lekker vroeg in bloei zodat je eind september meestal al kunt oogsten. Hollands Hope wordt niet monsterlijk groot, maar levert je wel een uitstekende oogst op, zeker wanneer je haar direct in de volle grond zet. De bloei begint rond augustus en duurt op zijn hoogst 60 dagen. Een verpakking van 10 originele Sensi Seeds zaden kost 37,99 euro.
2. Frisian Duck
Frisian Duck werd pas één jaar geleden door het Nederlandse zadenbedrijf Dutch Passion gelanceerd, en heeft zich in dat jaar uitstekend bewezen als geschikte buitenwietsoort. Naast een prima schimmel bestendige en vroegbloeiende wietsoort, is Frisian Duck ook nog eens opmerkelijk discreet. Haar bladeren zien er niet uit als wietbladeren maar hebben met elkaar vergroeide bladvingers, zoals de tenen van een eendenpoot, je zou er straal aan voorbij lopen. Frisian Duck krijgt prachtige paarse toppen en levert in acht weken een heerlijke en bovengemiddeld grote oogst op. Een verpakking van 10 originele Dutch Passion zaden kost 75 euro.
3. Biddy Early
Bestaan er ook cupwinnaars voor buiten? Jawel hoor, Biddy Early van Serious Seeds. De soort die door Gerrit van Magus Genetics speciaal voor het koude en vochtige klimaat van de lage landen werd ontwikkeld heeft al 4 cannabis cups vergaard, en zelfs binnen gekweekte sativa’s moesten het tegen Biddy Early afleggen. Biddy Early is een F1 hybride met hybride groeikracht. In de volle grond kan ze gemakkelijk 2 meter hoog worden. Ze is snel af te bloeien en goed bestand tegen schimmels. Dit is een goede beginnersplant maar levert professionele oogsten op, Serious noemt haar hun startersmodel. De planten kunnen prachtig paars kleuren als gevolg van koude weersomstandigheden. Een verpakking van 11 reguliere zaden, of 6 gefeminiseerde zaden kost 35 euro.