- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
3 x hoe cannabis flushen je oogst kan verbeteren
Cannabis flushen ofwel spoelen is een techniek om toegevoegde meststoffen uit het groeimedium te krijgen. Dit is een belangrijke techniek die de kwaliteit van je oogst ten goede kan komen. Bovendien kan je door te spelen een aantal problemen rechtzetten. In dit artikel bekijken we drie redenen om cannabis te spoelen.
Wat is een groeimedium?
Laten we eerst even kijken wat je precies schoonspoelt als je gaat flushen. Dat is namelijk je groeimedium, ook wel substraat genoemd. Hiermee wordt ‘de bodem’ bedoeld waar de wortels van de cannabisplant in staan.
De bodem is van essentieel belang, want dat is waar wortels de voeding voor de gehele plant uithalen. Het mooie is dat jij daar als kweker veel invloed op kan uitoefenen. Dat zit zo.
Als je kweekt kan je kiezen uit verschillende soorten substraten. Het meestgebruikte substraat bij beginnende kwekers en hobbykwekers die een paar planten kweken is aarde. Dit is een natuurlijk groeimedium dat van zichzelf al veel voedingsstoffen bevat. Desgewenst kan je de voeding in de bodem aanvullen met meststoffen zodat je het bodemleven (en jouw planten) een boost geeft.
Kwekers die wat meer ervaring hebben, stappen meestal over op hydro-substraten zoals kokos, steenwol en kleikorrels. Een hydro-substraat bevat van zichzelf geen voedingsstoffen. Dus als je deze manier van kweken kiest, moet je zelf de voeding regelen. Het voordeel hiervan is totale controle over welke voedingsstoffen jouw planten opnemen. En als je de hydro-techniek in de vingers hebt, dan profiteren jouw planten van een optimaal dieet. Mits alle andere omstandigheden qua licht en lucht ook in orde zijn natuurlijk.
Flushen is het schoonspoelen van je substraat en hieronder bespreken we drie verschillende situaties waarin dat raadzaam is.
Situatie 1: Flushen voor de oogst
Door te flushen voor de oogst, voorkom je dat de toegevoegde voedingsstoffen en bloeistimulatoren in je eindproduct komen en de smaak beïnvloeden. Meststoffen hebben namelijk enige invloed op de smaak; de wiet wordt er scherp van aan de keel. Bovendien wil je voorkomen dat die stoffen via jouw wietje in het lichaam komen.
Door te stoppen met het geven van plantvoeding, komen er geen nieuwe meststoffen meer bij. En doordat je de plant alleen nog maar water geeft, dwing je haar om de overgebleven meststoffen die nog in het substraat zitten te gebruiken.
Met flushen voor de oogst voorkom je ook dat er nog teveel chlorofyl in de top zit. Chlorofyl is bladgroen en door te flushen gaat de plant dit omzetten in energie voor de productie van de toppen. Als er nog veel chlorofyl in de plant zit, smaakt de cannabis scherp en naar ‘hooi’. Ook dit is dus een goede reden om te flushen; je verbetert de smaakt. Overigens kan je dit proces ook bereiken door goed te curen.
Als je op aarde kweekt begin je 1 à 2 weken voor de oogst met flushen. Kweek je op hydro dan is dat 3 tot maximaal 7 dagen voor de oogst.
De truc is wel om goed het moment van oosten te kunnen bepalen. En je doet er ook verstandig aan om de EC- en pH-waarde van het substraat te kunnen meten. Zeker op hydro. Door de bufferende werking van aarde is dat op dit medium minder belangrijk. Maar ook op aarde is het raadzaam om te meten zodat je weet hoe het zit met de zuurgraad en concentratie voeding.
Situatie 2: Overstap naar een andere kweekfase
Sommige kwekers zweren bij het tussentijds flushen van hun planten, als die overgaan van de groei- naar de bloeifase. Op dit moment verandert de voedingsbehoefte van de plant en kan het geen kwaad om met een schone lei te beginnen. Dit betekent dus de voeding die was bedoeld om het wortelstelsel te boosten en de groei te stimuleren eruit spoelen, zodat daarna kan worden begonnen met de voeding die is afgestemd op de bloeifase.
Dit is geen noodzaak, maar het kan zeker bijdragen aan een soepele overgang.
Situatie 3: Spoelen bij een probleem
Een schone lei is wel noodzakelijk als er serieuze problemen optreden met je plant. Serieuze problemen zijn veel uitvallende bladeren, vergeelde bladeren, opgekrulde bladeren, een gebrek aan kracht of een vertraagde groei.
Een verstoorde voedingsbalans met tekorten of overschotten is vaak de oorzaak. Het gevaar bestaat echter dat je op zo’n moment verkeerd gaat bijsturen waardoor de situatie alleen maar erger wordt. Het beste kan je de situatie oplossen door te beginnen met een spoelbeurt. Door te spoelen begin je met een schone lei aan een nieuwe dosis voeding.
Zo flush je
Zoals gezegd is het belangrijk dat je het moment van de oogst goed kan bepalen. Dit doe je door de kleur van de wiethaartjes goed te monitoren en met een microscoop de trichomen te bekijken. Lees hier meer over het oogstmoment bepalen.
Kweek je op aarde, spoel dan met water met een pH van 6. Op Hydro is een iets lagere pH van 5,6 beter. Als de zuurgraad te hoog of te laag is, pakt spoelen namelijk niet goed uit. Dus meten is weten; schaf een pH- en EC-meter aan om zeker te zijn van je zaak.
Kritiek op flushen
Als je gaat flushen is de kans groot dat de plant geen nieuwe voedingsstoffen meer kan opnemen uit het substraat. Op dat moment gaat de plant voedingsstoffen uit het blad halen. Echter moet hier wel veel meer moeite voor worden gedaan; voedingsstoffen opnemen via de wortels gebeurt veel efficiënter.
Als de plant voeding uit haar bladeren haalt, kleuren deze naar licht groen en daarna worden ze geel. Veel mensen beweren dat een plant in zijn geheel gezond moet afbloeien en dat de bladeren dus gewoon groen moeten blijven. Flushen komt volgens hen dus de gezondheid van de plant niet ten goede. Anderen beweren juist dat het doel de middelen heiligt; dus beter een paar gele bladeren dan meststoffen in je wiet. De waarheid ligt ergens in het midden.
Het is hoe dan ook belangrijk dat het flushen goed wordt toegepast. Begin er niet te vroeg mee zodat de plant niet zonder voeding komt te staan. Meet je substraat ook goed door. En zorg dat je je plant leert lezen zodat je kan zien hoe gezond ze is.
Als je goed op de hoogte bent van de status van je plant, kunnen bovenstaande voordelen van flushen groot genoeg zijn om het flushen onder de knie te krijgen.