(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Of het woord inmiddels al in de Dikke van Dale staat weten we niet, maar het fenomeen hennepgeurkaart blijft om de zoveel tijd opduiken in Nederland. Bedoeling? Dat werkelijk elke sufkut weet hoe hennep – ze bedoelen uiteraard wiet, maar goed – ruikt. En als je dat ruikt dat je dan direct je buren verlinkt en de politie belt. Nu dus in Almelo!

9.000 kraskaarten

Het vermetele brein achter de verspreiding van liefst 9.000 hennepgeurkaarten in Almelo is energiebedrijf Cogas. Blijkbaar is het zulke bedrijven toegestaan om van burgers NSB’ers te maken en dus mochten duizenden gezinnen zich verheugen op een poststuk van hun stroomboer. “Met deze hennepgeurkaart herkent u de geur van hennepteelt. Kras, ruik en help mee!” staat erop.

Zogenaamd is de veiligheid van de burger in het geding, met name het risico van brand zou door de hennepteelt onaanvaardbaar hoog zijn en het veranderen van burgers in klikspanen verantwoorden. “De hennepkwekerijen zijn een gevaar voor de directe omgeving en een doorn in het oog van energieleveranciers”, zegt een politiewoordvoerder in het regionale dagblad Tubantia. “Woningbrand ontstaat zo vaak door deze kwekerijen dat we mensen niet genoeg kunnen waarschuwen.”

Brandgevaar

Dat tekeningetje van die neus is wel hilarisch

Dat cirkeltje rond die neus is wel hilarisch

Dit laatste is dus schromelijk overdreven van meneer agent. Uit cijfers van de verzekeringsmaatschappijen blijkt het slechts in 2 op de 50 (!) brandgevallen om wietteelt te gaan. Met andere woorden: een frietpan is een stuk linker in huis, om maar te zwijgen van wiebelende kaarsen of roken in bed met je slaperige harses… Maar daarvoor worden natuurlijk geen kaarten huis-aan-huis bezorgd. Nee, de werkelijke reden van deze hennepgeurkaartenactie is van veel minder sociaal-menselijke aard. Er wordt namelijk nogal veel stroom gejat door wietkwekers!

Het tijdschrift Binnenlands Bestuur becijferde deze stroomdiefstal al eens: Nederland telt volgens schattingen van betrokken partijen zo’n 30 à 40 duizend illegale hennepkwekerijen. Gemiddeld verbruikt een kwekerij zo’n 35 duizend kWh (kilowattuur) aan illegaal afgetapte stroom. De totale hoeveelheid gestolen stroom bedraagt daarmee ongeveer 1 miljard kilowattuur per jaar, ofwel 1 procent van het totale energieverbruik in Nederland, zo heeft brancheorganisatie Netbeheer becijferd. Als zo’n gemiddelde kwekerij de stroom gewoon zou betalen, zou de rekening zo’n 5 duizend euro per jaar bedragen (25% transportkosten, 35%leveringskosten en 40%belastingen). Samen bedraagt de kostenpost dan zo’n 150 miljoen euro per jaar, waarvan ongeveer 40 miljoen aan nieuwe inkoop van energie op de groothandelsmarkt.

Money talk

Natuurlijk zullen de energiebedrijven dit nooit als reden voor de geurkaart vertellen. Nee, die wakkeren graag de angst bij burgers aan die van toeten noch blazen weten wat wiet betreft. Fraai staaltje daarvan ook weer in het geval Almelo. De spreektoeter van Cogas vertelt tegen dagblad Tubantia doodleuk dat “hennepkwekerijen veel gevaren met zich meebrengen”, waarna er uit de losse pols met begrippen als kortsluiting, woningbrand en criminele organisaties wordt gestrooid. Al schemert er uiteindelijk toch ook iets van de ware beweegredenen door, wanneer de woordvoerder stelt: “En anderzijds willen we het illegaal aftappen van energie tegengaan.”

Kijk, now we are talking 😉

[openingsfoto: Jan Faukner/shutterstock]
(advertentie)