(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Albertus, Pauline en hun zonen Jamy en Dominique zijn Nederlanders in Antwerpen die zich flink laten gelden op het wietfront in hun vele huurhuizen. Met de winst van hun plantages huren ze o.a. voor 3,5 ton aan Porsches, Maserati’s en Mercedessen! Maar dat feest is nu voorbij…

Luxeleven

‘Luxeleven van wietfamilie komt ten einde’, koppen de Vlaamse media dan ook, met een mengeling van jaloezie en afgrijzen. Dat de Nederlanders er sowieso niet altijd overdreven positief op staan bij de Belgen is bekend, maar als ze dan ook nog met hun vervloekte nederwiet komen aankakken en de locals de ogen uitsteken door voortdurend in het nieuwst model patserauto te rijden… nee, driewerf nee!

Rolluiken altijd dicht

Wie hoog in de (geld)boom klimt kan diep vallen, al is de reden van de ondergang van de familie van heel normale aard: verklikt door een oplettende burger zogezegd. Het was in dit geval een huisbaas aan de Koningin Elisabethlei die het niet kon velen dat de rolluiken bij de Hollanders altijd dicht waren. Ook de stroomrekening van de woning bleek in 2 maanden tijd de pan uit te rijzen…

En dat betekende dat de politie een einde kwam maken aan de wietkwekerij met 111 planten. Het begin van het reeds aangekondigde einde zogezegd, want ‘het viel op hoe luxueus het appartement was ingericht’, zo verklaarde openbaar aanklager Ken Witpas deze week in de rechtbank waar de familieleden als verdachten optraden.

Niet wonen maar kweken

e

Wellicht keken Albert, Pauline en de zonen iets te vaak naar Scarface of zo…. [illustratie: Instagram-account van graphic designer @kush_head21]

Al snel bleek de familie ook nog andere appartementen in Antwerpen te huren, en je voelt ‘m aankomen als een verse hondendrol op een zomers trapveldje: ook vol wiet! Want gewoond werd er niet door Albertus, Pauline en beide zonen in de drie appartementen die ze huurden aan de Jan Van Rijswijcklaan 160. Op de eerste verdieping bloeiden 265 dames, net als op de vierde verdieping en op de zevende etage waren het er nog eens 247.

Aanklager Witpas: ‘Van meubels was geen sprake. Het is duidelijk dat de Nederlanders nooit van plan waren om er te gaan wonen. De appartementen werden gehuurd om er cannabis te kweken’.

Verhuiskampioenen

Uiteindelijk bleken de Nederlanders wel echt te wonen in lofts aan de Godefriduskaai en aan de Nationalestraat. En hoe! Het OM spreekt van ‘overdreven luxe’, ook bij de zonen en al helemaal wanneer kleeftijd en (officiële) inkomsten erbij gepakt werden. Zo hield de familie niet van een doorsnee boodschappenkarretjes als automobiel van dienst, nee het moest luxer dan luxe zijn. Dat ze dit goed aanpakten blijkt ook wel uit de huurrekening voor de Maserati’s, Mercedessen en Porsches: 341.794 euro, over de jaren 2009 tot 2015.

In die jaren bleken de Nederlanders trouwens heel vaak verhuisd. Zo woonden ze in Neerpelt, Kasterlee, Brecht en Brasschaat en je raadt het al: ook daar was steeds sprake van wietplantages geweest, vaak met ‘achtergelaten schades’ en al…

Plannetje van papa

Vader Albertus H. probeerde zijn vrouw en zonen vrij te pleiten van betrokkenheid. En hijzelf was er eigenlijk ook maar mee begonnen (met de wietkwekerijen franchise zeg maar) onder druk van anderen. Tegen de rechter verklaarde hij te worden achtervolgd door ‘mensen die ik heb laten uitzetten uit een gebouw, omdat ze 7.000 planten hadden geïnstalleerd’.

Vandaar de vlucht naar België. En voor het geld of het superdeluxe leventje hoeven Albert en co helemaal geen wiet te kweken, ben je zot? Dankzij vastgoed is de familie voorzien. ‘Ik zit op 40 miljoen. Wat moet ik met die k*tplanten? We hoeven helemaal geen wiet te kweken’, aldus Albertus in de rechtszaal.

Forse celstraffen en geldboetes

Toch raar dat er in 90 procent van de panden van Albertus en familie dan toch wietplantages zitten, nietwaar? Dat vindt de aanklager dus ook en als het aan hem ligt kan de vader 5 jaar de cel in (plus geldboete van 18.000 euro). Vrouw en zonen komen er niet veel genadiger vanaf – het is en blijft België – met elke een strafeis van 4 jaar cel (plus geldboete van 12.000 euro p.p.)…

Vonnis volgt binnenkort

(advertentie)