- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
30% meer oogst door snoeien (aangepast)
Sommige oudere CNNBS kweekartikelen zijn immer populair, maar mogen door voortschrijdend inzicht wel enigszins genuanceerd worden. Deze snoeitechniek voor 30% meer oogst is zo’n kweekverhaal uit de oude doos. Maar wees gerust, 30% meer wiet oogsten is nog steeds mogelijk, al zijn andere trainingsmethodes dat ook.
De meeste kwekers snoeien hun planten nauwelijks. Ze weten namelijk maar al te goed dat de (schut)bladeren kostbare voedingsfabriekjes van cannabisplanten zijn. Bladeren zorgen immers voor de fotosynthese; ze zetten lichtenergie en CO2 om in zuurstof en glucose. Glucose is nodig voor de groei, en dus ook belangrijk voor de opbrengst.
30% meer oogst?
Je kunt echter, door de bladeren selectief te snoeien, de topontwikkeling enorm stimuleren. Een 30% grotere opbrengst is hiermee inderdaad haalbaar, maar dat is ten opzichte van een kweek waarbij je je wietplanten helemaal niet traint. Kwekers die hun planten reeds toppen en dieven bijvoorbeeld, of kwekers met een mooie scrog zullen niet meer wiet oogsten door de bladeren te snoeien. Kijk voordat je de schaar ter hand neemt, dus ook even naar andere trainingstechnieken.
Het geheim van het snoeien van bladeren ten behoeve van de toppen, zit hem in de timing. Na ongeveer vier weken bloeien, knip je bij deze methode een groot deel van het blad van de plant. Je moet een beetje lef hebben om het te doen, en weten welke bladeren je weghaalt en welke je laat zitten. Helemaal zonder bladeren kan je wietplant namelijk ook niet.
Let wel op want niet alle wietsoorten reageren goed op deze methode. Vooral indica dominante planten kun je op deze manier goed behandelen. Sommige hybride sativa’s reageren er ook goed op maar hierbij hoef je iets minder rigoureus te werk te gaan. Als je twijfelt kun je de methode eerst eens op één plant uitproberen, dan zie je ook meteen het verschil in opbrengst.
LEES OOK: De zin & onzin van ontbladeren bij wietplanten
Waarom snoeien werkt
In de natuur is het onwaarschijnlijk dat wietplanten net zoveel grote bladeren ontwikkelen als binnen onder de perfecte omstandigheden. Naarmate de bloei vordert worden voedingsstoffen uit de bladeren onttrokken die de plant gebruikt voor de topontwikkeling. Zo zie je dat een cannabisplant heel efficiënt met energie omgaat. Bladeren vallen hierna vanzelf af. Daarnaast worden bladeren in de natuur weleens aangevreten door dieren, of gaan er bladeren verloren door de weersomstandigheden.
Binnen is het anders: wanneer alle toppen zijn ontstaan, benutten wietplanten de grote bladeren nog nauwelijks. Vooral indica dominante wietsoorten maken veel meer blad aan dan ze binnen nodig hebben. De voedingstoffen uit het blad heeft een wietplant binnen ook niet nodig. Er is immers genoeg voeding aanwezig in de grond. Hierdoor verbruikt een deel van het blad in de bloeifase meer energie dan het oplevert. Daarnaast nemen deze bladeren soms licht weg van toppen.
Meer licht en lucht
Door na de vierde bloeiweek rigoureus bladeren te snoeien, schijnt er meer licht door het bladerdek heen. Hierdoor kunnen ook lager groeiende toppen zich goed ontwikkelen. Ook zal de luchtvochtigheid afnemen en de luchtcirculatie verbeteren. Er zijn nu immers minder bladeren die vocht verdampen, en de luchtstroom blokkeren. En een droge lucht zorgt in de bloeifase voor meer trichomen, en verkleint de kans op schimmels en toprot. De betere luchtcirculatie draagt bij aan de toevoer van meer lucht en dus CO2, een belangrijk ingrediënt voor de fotosynthese.
Doordat het licht nu alle delen van de plant kan beschijnen en er geen vochtige lucht meer in het bladerdek blijft hangen, worden de toppen groter, harder en ontwikkelen ze meer harskristallen. De wortels pompen de sapstroom nu meer en meer in de toppen, zonder dat de bladeren het voor hun neus aftappen.
De techniek
Knip het blad in één keer weg. Dus niet een blaadje hier en dan weer eens daar. Zeker, het zal een schok zijn voor de plant, maar gezonde planten herstellen zeer snel, de volgende dag is ze al van haar amputaties bekomen. Let goed op welke bladeren je weghaalt, en welke je laat zitten. Het is niet de bedoeling dat er veel licht op de bodem van je kweekruimte valt, maar het licht moet wel alle belangrijke delen van je wietplanten bereiken. Creëer een open plant die het licht zo efficient mogelijk benut. Haal eventueel ook wat kleine onderste toppen weg (dieven), want die slurpen ook veel voedingsstoffen zonder dat ze veel wiet opleveren.
Nazorg in de vorm van extra vitaminen en sporenelementen uit een goede bladvoeding, kan het herstelproces nog sneller doen verlopen.