(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Politie en justitie gooien hun eigen glazen in met de growshopwet. Al voor de derde keer in korte tijd bepaalde de rechter deze week dat de politie in beslag genomen kweekspullen – die mogelijk gebruikt konden worden voor wietteelt, maar wat geenszins bewezen is – aan de eigenaar moet teruggeven.

De growshopwet

Wat hield die growshopwet ook al weer in? In principe komt het er op neer dat het voorbereiden van grootschalige en commerciële wietteelt verboden is. Als de politie vermoedens heeft dat spullen die een growshop, groothandel of particulier verkopen gebruikt worden voor illegale cannabisteelt, mogen ze daar binnenvallen en de spullen in beslag nemen.

Growshopwet_Volkskrant_02032015_fragment_3181

Uit angst voor de growshopwet moeten veel bedrijven op safe spelen (foto: VOC)

Maar al sinds de wet van kracht ging in maart 2015 leidde het tot ophef. Want de politie viel te pas en te onpas binnen bij iedereen om spullen in beslag te nemen, soms zelfs van winkels die al lang gesloten zijn en van wie de spullen nooit gebruikt zijn. Veel rechters geven de politie en officieren van justitie de laatste tijd ongelijk bij dit soort zaken, omdat er te weinig bewijzen zijn van de ‘criminele intentie’ van de verkopers van deze spullen, die vaak ontkennen iets met wietteelt te maken te hebben.

Overzicht

Een overzichtje van een aantal zaken waarin vermeende ‘growshops’ zijn vrijgesproken door de rechter en hun spullen teruggegeven moesten worden:

1. Terneuzen

Bij een bedrijf in Terneuzen werden bij een inval lampen, voedingsbodems en kweekkasten in beslag genomen en werd hun bankrekening geblokkeerd. De politie en de officier van justitie had vanwege de growshopwet ernstige vermoedens dat deze spullen gebruikt zouden worden voor illegale wietteelt. Het bedrijf, dat zichzelf profileerde als ‘winkel voor tuinieren in eigen tuin en balkon’, ontkende dat en vond dat justitie niet met genoeg bewijs kwam.  De rechter in Middelburg was het met het bedrijf eens en de in beslag genomen spullen plus een bedrag van 5000 euro moesten terug naar de eigenaar.

2. Breda

opstelten ballontjes

Hoe kon een wet van Opstelten die met zo veel scepsis is bekeken alsnog aangenomen worden?

Eind maart werden er bij een bedrijf in Breda o.a. afzuigers, luchtverfrissers en spitmachines in beslag genomen. De eigenaresse van het bedrijf diende een klachtschrift in bij de rechter, waarin zij meent dat de politie zonder iets van onderzoek haar handelsvoorraad in beslag genomen heeft, terwijl op haar klantenlijst alleen bedrijven staan die de spullen nodig hebben voor een fatsoenlijke bedrijfsvoering. Het bedrijf leverde aan cafés, broodjeszaken en verfspuiterijen.

De handel is volgens haar volledig legaal en zij is niet aansprakelijk voor illegale toepassingen van haar producten. Bij het vonnis concludeerde de rechtbank in Breda dat er ‘geen concrete aanwijzingen’ waren dat het bedrijf van de vrouw zich inderdaad bezighield met wietteelt en werd haar klachtschrift gegrond verklaard. Opnieuw moeten alle spullen terug naar de eigenaar

3. Goirle

Begin maart viel de politie een bedrijf in het Brabantse Goirle binnen. In een magazijn lagen artikelen zoals lampen, luchtverdeelslangen, voedingsbodems, droogrekken en groei- en meststoffen. Wederom spullen die je mogelijk voor wietteelt zou kunnen gebruiken. De eigenaar en twee personeelsleden waren op dat moment in het magazijn de inhoud aan het inventariseren. De webwinkel van het bedrijf was al gesloten. Volgens de eigenaar kwam dit omdat hij op safe wilde spelen vanwege de growshopwet. Maar ook hier ontbrak zowel volgens advocaat Veldman als de rechters de ‘criminele intentie’ waarvan sprake moet zijn. Opnieuw was het oordeel: alle goederen terug.

Niet leren

lege gripzakjes

Dit vond de politie Eindhoven bij één van de ‘growshops’. Nou, lege gripzakjes, wat een vondst… (Foto: Facebook)

Natuurlijk zouden politie en justitie zichzelf niet zijn als ze ook maar een foutje toegaven. Deze week dinsdag was het weer raak in Eindhoven. Bij drie ‘growshops’ werden er invallen gedaan en spullen gevonden zoals ventilatoren, filters, groeimiddelen en afzuigapparatuur, zo meldt 112Vandaag op Facebook. Deze spullen inclusief een geldbedrag van een paar tienduizend euro werden vanzelfsprekend afgepa…excuseer, in beslag genomen. De eigenaars zijn opgepakt.

Machtsvertoon

De strafzaken en hun uitkomst zijn het bewijs dat de growshopwet niet veel meer is dan een paranoïde heksenjacht op alles wat maar iets met wiet(teelt) te maken heeft. Politie en justitie mogen op eigen instinct handelen en handelaars hun producten en winst afpakken, zonder dat door enige vorm van onderzoek aan vooraf gaat.

Al sinds de invoering door Opstelten waren zowel de Tweede als de Eerste Kamer sceptisch over de effectiviteit. De PvdA, D66, SP, PVV, GroenLinks en zelfs Ivo’s eigen partij de VVD vroegen hem meerdere keren om verduidelijking van wat voor soort activiteiten voortaan als strafbare voorbereidingshandelingen zouden worden aangemerkt. En nóg heeft Opstelten het voor elkaar gekregen dat deze wet door beide kamers is gegaan en aangenomen is.

De Nederlandse rechters zijn het hypocriete achterdeurbeleid van de regering(en) inmiddels wel beu. Ze moeten hun drukbezette hoofd buigen over tientallen zaken waarbij de officier van justitie telkens maar met schamel bewijs van een criminele intentie komt. Het openbaar ministerie wil alles wat met wiet te maken heeft in Nederland uitroeien, tot de laatste stek aan toe, zoveel is wel duidelijk. Maar het gezonde verstand van de rechters is wellicht de reden waarom dit nog niet gelukt is en ook nooit zal gaan lukken (mogen we toch hopen).

 

(advertentie)