(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Regelmatig schrijf ik in deze column over wat er niet goed gaat in cannabisland. De onrechtvaardigheid rond de speekseltest, het leed van thuistelers die slachtoffer worden van de wet Damocles, de hypocrisie van politici, de gemakzucht van media… Deze week doe ik dat niet en breng ik drie keer goed nieuws uit cannabisland. En een tik voor Jeroen Pauw.

Concreet resultaat na jarenlange strijd

Op maandag 7 april bezocht ik samen met VOC-secretaris Mauro Picavet en Jef Martens, voorzitter van de VOC-werkgroep Cannabis en Verkeer, de kwekerij van Hollandse Hoogtes in Bemmel, vlakbij Nijmegen. Het bedrijf hield open huis voor de pers en investeerders vanwege de start van de experimenteerfase van het wietexperiment.

Onderweg in de trein bedacht ik me dat ik na 16 jaar met het VOC strijden voor legalisering, op bezoek ging bij een Nederlandse legale cannabisteler. En ook al is er veel op het wietexperiment aan te merken, het feit dat deze en zes andere telers nu produceren is hoe dan ook een concreet resultaat in die strijd.

De rondleiding, met hoofd genetica Karma als gids, stelde niet teleur. Hij had het lekkerste voor het laatst bewaard: de kweekcel met planten die bijna klaar waren om te oogsten. Rij na rij uitbundig bloeiende en geurende Gelato 41 en Gorilla Glue 4; het was genieten en veel foto’s schieten.

Mauro tussen de Zkittlez wietplanten van Hollandse-Hoogtes.

Wel of niet een coffeeshop in Emmeloord?

Meer goed nieuws kwam er uit de polder, de Noordoostpolder om precies te zijn. Daar praat de lokale politiek al jaren over het schrappen van de nuloptie en het toestaan van een coffeeshop. Logisch, want de gemeente Noordoostpolder heeft ruim vijftigduizend inwoners.

Er kwam een onafhankelijk onderzoek en drie jaar geleden werd de coffeeshop opgenomen in het coalitieakkoord van de huidige coalitie. Maar toen alle lichten voor een niet-commerciële coffeeshop in Emmeloord op groen stonden, trapte lokale partij ONS vol op de rem. Op 31 maart stemde ONS samen met CDA en ChristenUnie-SGP tégen het plan.

Compliment voor lokale politiek en landelijke media

Dat is natuurlijk geen goed nieuws, maar wel wat er daarna gebeurde. De Politieke Unie, de VVD en de PvdA zegden het vertrouwen in hun coalitiepartner ONS op en bliezen zo de coalitie op. ‘Coalitie klapt na onenigheid over coffeeshop Emmeloord’, kopte Omroep Flevoland.

Bravo! roep ik deze lokale partijen toe. Goed dat jullie door de flauwekul argumenten van jullie coalitiepartner heen prikten en pal staan voor de komst van een coffeeshop in jullie gemeente. Laat het een inspiratie zijn voor collega’s in andere nuloptie gemeenten. De nuloptie is kop-in-het-zand beleid, waar alleen de illegale markt baat bij heeft.

Waar ik deze week ook blij van werd, is de manier waarop de meeste media over de wietproef en de mijlpaal van 7 april berichtten. De kranten en tv-rubrieken brachten lange reportages en lieten mensen aan het woord met kennis van zaken en genoeg media-ervaring om die helder te verwoorden.

Jeroen Pauw baseert zich bij wiet op films en tv-series

Opvallende uitzondering was het item van Bar Laat  op 7 april. Jeroen Pauw had coffeeshopondernemer Peter van Londen uit Hellevoetsluis en Rick Bakker, commercieel directeur van Hollandse Hoogtes, aan tafel om de wietproef te bespreken.

Pauw’s tweede vraag aan Van Londen: is het niet moeilijk om afscheid te nemen van je oude leveranciers? Pauw: ’Want ik kijk nog weleens naar die films en series waarin Fedja (van Huet) ook speelt en dat zijn meestal niet de meest lieve jongens, die in die drugshandel zitten. Als je dan opeens niet meer doet wat ze zeggen, vinden ze dat niet fijn.’

Jeroen Pauw en Teun houden in Bar Laat een legale en een illegale joint omhoog… (screenshot tv)

Zucht. Haalt Jeroen Pauw zijn kennis over andere onderwerpen ook uit films en tv-series? Is dit journalistiek of kroegpraat? Rick Bakker, commercieel directeur Hollandse Hoogtes, komt uit de tuinbouw, zijn vader teelt paprika’s. Vraag van Pauw aan hem: ‘Is het ook eng? Gevaarlijk, bedoel ik?’

Nederwiet is helemaal niet steeds sterker geworden

De beide gasten deden hun best om uit te leggen dat zij vooral heel normale bedrijven runnen. En Pauw bleef de plank misslaan. ‘Ik als klant zou natuurlijk niet eens echt het verschil merken, waar die wiet vandaan komt’, zei hij. En: ‘THC-gehalte is, om het even plat te zeggen: zoals je een alcoholgehalte in drank hebt, heb je een THC-gehalte in drugs. En dat is met name bij de wiet de afgelopen tijd natuurlijk extreem omhoog gegaan, hè.’

Nee, Jeroen Pauw. Het THC gehalte van wiet is de afgelopen tijd niet extreem omhoog gegaan. Integendeel, blijkt uit deze grafiek van het Trimbos instituut. De groene lijnen staan voor wiet, de rode voor geïmporteerde hasj.

Bovendien: het effect van cannabis wordt door tientallen stoffen bepaald, niet alleen door THC. De vergelijking met het alcoholgehalte in drank gaat dus echt mank.

Ondanks gemiste kans mogen we dit keer niet mopperen

En toen moest de “test” nog komen. Teun, ‘een collega van BNN-VARA Academy, jij rookt ook weleens een blowtje’, nam twee trekjes van twee joints. Zo te zien zat er veel meer tabak dan cannabis in, maar Teun haalde de gereguleerde wiet er toch uit.

Voor de kijkers was er weinig te zien, geen topjes wiet, geen stukje ouderwetse en gereguleerde hasj. Het was clichés en oppervlakkigheid troef. Een gemiste kans.

Maar hé, één tenenkrommend item in een stroom goede reportages en items, dat is een prima score. Tot voor kort was het meestal andersom…

Derrick, Jeff en Mauro tussen het legale groene goud in de Betuwe…

(advertentie)