(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Nu het hard gaat met de legalisering in de VS, Uruguay en nog wat Zuid-Amerikaanse landen kan de bakermat van de Amerikaanse cannabiscultuur niet achterblijven. En dus heeft Jamaica wetgeving klaar om medicinale wiet te legaliseren (decriminaliseren) en mogen Rasta’s ook vrij hun ‘heilige kruid’ nuttigen.

Dat zei minister van Justitie Mark Golding dinsdag tegenover journalisten. De regering van het Caribische eiland heeft inmiddels de wetsvoorstellen klaar om flinke stappen te zetten richting legalisering. Dat is overigens in lijn met wat de organisatie van 15 Caribische landen onlangs officieel stelde: medicinale marihuana kan helpen om de economie in de regio een boost te geven!

‘Heilige kruid’ voor Rasta’s

unnamedAls het aan de regering ligt besluiten de parlementsleden nog voor het einde van 2014 dat het bezit van maximaal 2 ounces (57 gram) cannabis een kleine overtreding wordt voor de wet en niet langer een misdrijf. De bewindsman vertelde erbij dat hij verwacht dat ook wietgebruik om religieuze redenen gedecriminaliseerd wordt, zodat Rastafari’s ritueel hun marihuana kunnen roken. Rasta’s die cannabis als een ‘heilig kruid’ beschouwen hoeven dan niet langer te vrezen voor arrestatie. Wiet en hasj zijn op het eiland al een eeuw lang verboden.

‘Jamaica voorop met mediwiet en research’

De minister zei tegenover de media ook dat het wel langer duurt om overeenstemming te bereiken over meer complexe wijzigingen in Jamaica’s Dangerous Drugs Act voordat er een slinger aan de mediwiet en cannabis research industrie kan worden gegeven. Maar Jamaica – waar decennia geleden al een cannabismedicijn werd uitgevonden om glaucoom mee te behandelen – is volgens de minister “goed gepositioneerd om een voorloper te zijn” in het onderzoeken van therapeutische toepassingen van de plant. Bij het maken van toekomstplannen wil de minister ook oog hebben voor de kleine boeren, zodat die niet uitgesloten worden van de productie van wiet. “De cannabisindustrie moet geen exclusieve zaak worden van grote kapitaalintensieve investeerder”, aldus Golding. Hij zei ook nog dat hij niet van plan is om een maximum hoeveelheid te bepalen voor de wietboeren.

Niet meer bang voor de U.S.A.

Grappig is dat eerdere pogingen van Jamaica om cannabis te decriminaliseren op niets uitliepen omdat ambtenaren bang waren dat ze daarmee internationale verdragen zouden overtreden en sancties vanuit de Verenigde Staten over zich zouden afroepen. Maar die zorgen zijn een stuk minder relevant nu verschillende landen en sommige staten in de U.S.A. hun cannabiswetten hebben versoepeld. Golding benadrukte tot slot dat de regering er een halszaak van maakt om drugssmokkelaars te bevechten, net als dat de zwarte markt en de georganiseerde misdaad speerpunten zijn. Ook wil hij voorlichting geven om wiet uit handen van jongeren te houden.

(advertentie)