- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
Hulpverleners België tegen zero-tolerance
Zoals bekend wil de nieuwe regering van België ’t liefst alles wat met cannabis van doen heeft illegaal en strafbaar verklaren. Zero tolerance heet dat. Maar de organisaties van drugs- en alcoholwerkers pleiten voor iets anders (en verstandigers): volledige decriminalisering van wiet!
Ook leuk (en lang niet altijd vanzelfsprekend in België) is dat alle taalgebieden eensgezind zijn. Dus de Vlaamse, Franstalige en Brusselse koepelorganisaties die het alcohol- en drugwerkveld in België vertegenwoordigen pleiten voor een volledige decriminalisering van cannabis! Die oproep deden ze gisteren in de media en het staat eigenlijk haaks op wat de nieuwe federale regering Michel I wil, namelijk alles verbieden en streng bestraffen.
Niet te vroeg juichen…
Maar denk nu niet dat wij als cannabisactivisten en strijders voor legalisering ineens een medestander hebben gevonden in de Belgische koepelorganisaties. In hun persbericht stellen ze dat cannabis geen onschuldig product is, dat het roken van cannabis leidt tot aandoeningen van de luchtwegen en dat het risico op longkanker verhoogd wordt. Wie veel en/of vaak cannabis gebruikt, kan verslaafd worden en langdurig cannabisgebruik verhoogt het risico op cognitieve stoornissen…
Aldus de professionals die er verstand van claimen te hebben. Waarom ze dan pleiten voor een volledige decriminalisering van het gebruik van cannabis en het bezit voor persoonlijk gebruik? “Het verbieden van cannabis is niet de beste oplossing. Zo houdt het verbod de illegale handel en de criminaliteit in stand. Bovendien kan de overheid, zolang het middel illegaal blijft, de kwaliteit ervan op geen enkele manier controleren. Dat is nochtans nodig: nieuwe variëteiten en kweektechnieken die vandaag op illegale plantages gebruikt worden, versterken de psychoactieve werking van cannabis en vergroten zo ook de risico’s.”
Meer onderzoek naar cannabis in België
Naast decriminalisering willen de professionele hulpverleners meer geld voor preventie en hulpverlening, alsook meer onderzoek op het vlak van reglementering van de productie, de import, de kwaliteitscontrole en de verkoop van cannabis in België. De nieuwe minister van Volksgezondheid, Maggie De Block, heeft inmiddels erkend dat alleen maar repressief optreden ook niet de oplossing is en ze belooft nader onderzoek te doen naar het gewenste cannabisbeleid…