- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
VOC-campagne: ‘JUSTICE FOR JOHAN’
Zo’n beetje iedere blower en wietkweker zal ondertussen wel gehoord hebben van Johan van Laarhoven. Oud-coffeeshop exploitant in Brabant die al geruime tijd vastzit in Thailand. Een stinkend zaakje omdat de Nederlandse justitie een dubieuze rol speelt en Johan onder erbarmelijke omstandigheden wegrot in zijn cel. Daarom is er nu een campagne gelanceerd die vraagt om gerechtigheid voor deze cannabispionier!
Nieuwe VOC-campagne
Deze week is de nieuwe VOC-campagne ‘Justice for Johan’ van start gegaan. Of eigenlijk opgevoerd, want feitelijk begon de campagne voor deze Tilburgse coffeeshoppionier al in april, met mijn RollingStoned column ‘Free Johan van Laarhoven!’
Ook via de VOC-website besteden we al een tijd aandacht aan deze schrijnende zaak. En op Cannabis Bevrijdingsdag heb ik de brief voorgelezen die Johan in juni aan het VOC stuurde vanuit zijn Thaise cel. Een aangrijpend document van de man die de eerste echte coffeeshop van Zuid-Nederland opende, Ochtendgloren in Tilburg, in 1982.
Visitekaartjes voor cannabisbranche
Dat eerste bescheiden shopje bouwde Van Laarhoven uit tot een klein imperium: The Grass Company, met twee coffeeshops in Tilburg – eentje waar niemand minder dan RollingStoned founding father Joop Mestrom nog achter de bar heeft gestaan – en twee in Den Bosch. Stuk voor stuk zaken die het predicaat “visitekaartje voor de branche” voluit verdienen. Fraai ingericht, met een moderne uitstraling, kwaliteit tot in de details, gepaard aan Brabantse gastvrijheid. Het vlaggenschip, The Grass Company aan de Spoorlaan in Tilburg, kan zich meten met elke coffeeshop in Nederland. Voor zover ik weet zijn de professionele keuken en uitgebreide menukaart uniek in coffeeshopland.
In 2008 verhuisde Van Laarhoven naar Thailand. Na een scheiding begon hij een nieuw leven met zijn Thaise echtgenote Tukta, met wie hij twee kinderen heeft. In 2011 verkocht hij zijn geesteskind. In datzelfde jaar startte justitie een onderzoek naar The Grass Company, na een anonieme tip via Meld Misdaad Anoniem.
Enorme justitie-operatie
Achteraf is het extra wrang hoe weinig die tip om het lijf had: er zou een geheime bergplaats zijn waar meer handelsvoorraad lag dan officieel toegestaan. Een stash dus, zoals elke coffeeshop die heeft. Met de “toegestane handelsvoorraad” van 500 gram kun je namelijk geen coffeeshop runnen. De laatste jaren wordt dan ook de ene na de andere coffeeshop vrijgesproken in zaken die over de stash gaan.
Zo begon één van de grootste justitiële operaties ooit tegen een coffeeshop. Justitie trok werkelijk alles uit de kast, er waren invallen met meer dan 150 agenten en ambtenaren, telefoontaps, zelfs het leger werd op The Grass Company afgestuurd. Dit megaonderzoek loopt nog steeds, maar heeft na ruim vier jaar nog helemaal niets opgeleverd. Je kunt dan concluderen dat er misschien geen strafbare feiten zijn begaan, maar dat doet justitie niet.
Advocaat Gerard Spong windt er geen doekjes om: “Ze willen mijn cliënt gewoon verneuken, dat is alles. Ik zeg het maar even plat en populair, maar daar komt het eigenlijk wel op neer”
Zoals Omroep Brabant heeft aangetoond, leidde het niet kunnen vinden van strafbare feiten bij het Openbaar Ministerie tot ongeduld en frustratie:
“Uit verklaringen van een Nederlandse justitieambtenaar tijdens de rechtszaak in Thailand, bleek dat er kort na dit rechtshulpverzoek ook een belastende brief naar de Thaise autoriteiten is gestuurd, met de suggestie erin dat Thailand zelf een onderzoek moest starten. In de brief wordt dus wel degelijk om de vervolging van Johan van Laarhoven gevraagd. Iets wat altijd ontkend is door bijvoorbeeld hoofdofficier Charles van der Voort.” (Omroep Brabant, 27 juli 2015)
Advocaat Gerard Spong
Van Laarhoven’s advocaat Gerard Spong windt er geen doekjes om: “Ze willen mijn cliënt gewoon verneuken, dat is alles. Ik zeg het maar even plat en populair, maar daar komt het eigenlijk wel op neer.” Het resultaat van de gefnuikte scoringsdrang van justitie: Johan en zijn vrouw Tukta zitten al 470 dagen onder erbarmelijke omstandigheden opgesloten in de Bangkok Remand Prison. Johan deelt zijn cel van veertig vierkante meter met zo’n vijftig medegedetineerden. Toen een van hen overleed, bleef het lijk dagen liggen.
Tegen NRC/Handelsblad zei Johan van Laarhoven begin dit jaar: “Dit is de dank van Holland voor 35 jaar hard pezen. Ze pakken me alles af. In Nederland wordt een coffeeshophouder geen dag in voorarrest gehouden terwijl ik zit weg te rotten in een Thaise gevangenis. En ook mijn vrouwtje die niks met de zaken te maken heeft.”
Eerlijk proces
De boodschap van de campagne ‘Justice for Johan’ is simpel: Johan van Laarhoven verdient net als elke Nederlandse burger een eerlijk proces, in Nederland. Het is aan het Nederlandse OM te wijten dat Johan in Thailand is gearresteerd. Met de campagne vragen we aandacht voor zijn zaak en vragen de Nederlandse overheid actief mee te werken aan Johan’s terugkeer naar Nederland en een eerlijk proces in ons land.
Help Johan zelf ook mee
Wil je zelf iets doen? Je kunt Johan een hart onder de riem steken door hem een kaartje of brief te sturen in de gevangenis. Je kunt aandacht vragen voor zijn lot met een brief of mail aan de Nederlandse ambassadeur in Thailand of minister van buitenlandse zaken Bert Koenders. De adressen staan op de campagnewebsite Justice for Johan. En je kunt de campagne natuurlijk delen op social media. Alvast bedankt!
(advertentie)