- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Geen bananen maar wiet in Caraïben
Tijdens een speech op Barbados lanceerde de minister-president van Saint Vincent en de Grenadines het voorstel om voortaan cannabis te gaan telen in plaats van bananen. Die laatste verwoesten namelijk de economie en het milieu in de Caraïben, terwijl legale wiet de toekomst heeft aldus Dr. Ralph Gonsalves.
50 jaar bananenteelt
Het opmerkelijke plan om na 50 jaar commerciële bananenteelt in het Caraïbisch gebied afscheid te nemen van deze vrucht sprak de premier van Saint Vincent en de Grenadines uit tijdens zijn speech afgelopen week aan de University of the West Indies op het eiland Barbados. Volgens hem is de erfenis van de bananenteelt ‘desastreus’ en cannabis is wellicht een mogelijk alternatief landbouwgewas in zijn ogen.
Volgens Ralph Gonsalves wordt het de hoogste tijd dat de regio gezamenlijk en serieus onderzoek gaat doen naar ‘ganja’ als een regionaal commercieel product. “En ik wil niet zomaar een boek zien over wiet in de Caraïben dat slechts informatie presenteert die ik ook zo op het internet kan vinden. Ik wil serieuze research zien over wat er in de regio gaande is.”
Voorop lopen
Over het feit dat de bevolking misschien niet massaal voor wiet als nieuw landbouwgewas is en de mogelijke aarzelingen bij wetenschappers zegt de premier ook verstandige woorden. “In de veranderende globale context van cannabisgebruik zouden Caraïbische economen en andere relevante professionals – inclusief die in de farmaceutische industrie – voor de troepen uit moeten lopen en niet platgetreden paden blijven belopen.”
Milieuschade van bananen
Over 50 jaar bananenteelt is hij ook kraakhelder, deze Dr. Ralph Gonsalves. “Ondanks de belangrijke historische bijdrage aan diverse Caraïbische economieën – met name van midden jaren vijftig tot halverwege de jaren negentig – is de banaan het meest milieu-verwoestende commerciële landbouwgewas sinds de kolonisatie.” Dat komt o.a. door het excessieve gebruik van pesticiden en onkruidverdelgers in de bananenteelt, die voor vervuilde beken en rivieren hebben gezorgd. Er is sprake van erosie en ook het gebruik van plastic als verpakkingsmateriaal heeft veel vervuiling van land en zee opgeleverd.
Wiet is beter
Nee, dan wiet, daar is de premier veel positiever over gestemd. Hij wijst op de wereldwijde ontwikkeling, vooral in de VS en Europa: “De marihuana business treedt uit de schaduw van de illegaliteit naar een meer verlichte decriminalisering, met name in het kader van medicinale cannabis en het gebruik van het kruid in kleine hoeveelheden voor recreatief en religieus gebruik.”
Gonsalves roept het volk op om met een objectieve blik naar de gevolgen van de bananenteelt te kijken. Europa wordt gevraagd financieel te helpen met onderzoek, omdat ze decennialang de bananen hebben afgenomen en nu wel wat terug mogen doen in het kader van duurzame ontwikkelingshulp. Want: “Cannabis is bij lange na niet zo destructief voor het milieu als bananen!”