- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Cannabis mogelijk effectief bij migraine
Ongeveer 11 procent van de bevolking van westerse landen heeft last van migraine en in Nederland zou dat aantal zelfs nog hoger zijn. Migraine is strontvervelend, maar er is hoop: cannabis zou namelijk een effectief medicijn ertegen zijn, zo stellen Amerikaanse onderzoekers.
Onderzoekers van het Headache Center aan het Cleveland Clinic Neurological Institute doken oudere literatuur in en kwamen erachter dat cannabis therapeutische effecten heeft bij het behandelen van hoofdpijn en migraine en dat dat al twee eeuwen bekend is. Op basis daarvan brachten ze een verslag uit.
19e eeuw
Al sinds halverwege de 19e eeuw behandelden Britse dokters heftige hoofdpijn en migraine met cannabis, maar omdat het zo ongeveer wereldwijd verboden werd in de 20e eeuw, konden er geen mediwiet onderzoeken meer gedaan worden, tot vrij recent dan. Er bestaat dus wel wat bewijs dat migraine te behandelen is met marihuana, maar tegenwoordig ligt de standaard van een potentieel medicijn erg hoog en is er meer bewijs nodig van de effectiviteit.
Onschadelijk medicijn
Het verslag uit Cleveland is hopelijk een motivatie voor nieuw onderzoek. Mensen die aan pijnlijke migraine en clusterhoofdpijn leiden verdienen een medicijn dat niet alleen werkt, maar ook weinig tot geen schadelijke bijwerkingen heeft.
Endocannbinoïde-systeem
Mensen die vaak last hebben van migraine kunnen je vertellen dat de pijn bijna niet te omschrijven is. De meeste pijnstillers die je krijgt voor migraine helpen niet echt. Paracetamol helpt alleen tegen lichte pijn. Volgens Eric P. Baron van het Cleveland Clinic Departement of Neurology staat migraine in verband met het endocannabinoïde-systeem in de hersenen. Uit eerdere onderzoeken is al gebleken dat de cannabinoïde-receptoren van dat systeem allerlei ziektes en aandoeningen kunnen genezen als ze in contact komen met THC of CBD.
Chromosoom 6
“CB1-receptoren (één van de cannabinoïde-receptoren in ons lichaam) zijn tien keer zo vaak aanwezig dan opiaatreceptoren in onze hersenen. Een mogelijk tekort aan endocannabinoïden in ons hoofd maakt ons vatbaarder voor migraine” zegt Baron. “Daarnaast kunnen variaties in het cnr1-geen van chromosoom 6 (een chromosoom draagt DNA), dat codeert voor de CB1-receptor, voor een groter risico op migraine zorgen”. Overigens kunnen storingen in chromosoom 6 ook een oorzaak zijn van diabetes, wat met cannabis te genezen is.
Hard bewijs is schaars
Migraine heeft niet zelden een soort trigger waarmee patiënten het kunnen herkennen, maar vaak is de oorzaak ervan een mysterie voor de meesten. Het onderzoek uit Cleveland is dan ook mager en puur anekdotisch en niet genoeg voor dokters om een receptje te schrijven. Desondanks, als wiet je van hoofdpijn en migraine afhelpt, houdt niemand je tegen. Daarom is het ook belangrijk om dat aan de dokter te vertellen als dat het geval is, want die arts doet er wellicht wat mee en dat kan anderen weer helpen.
(advertentie)